Minder banen en vacatures in 2013 dan eerder gedacht

Vandaag kwam UWV met een update van haar Arbeidsmarktprognose. En daarin geeft de uitvoeringsorganisatie, volgens eigen zeggen, sombere vooruitzichten voor de arbeidsmarkt in 2013:

UWV gaat op basis van de meest recente macro-economische cijfers van het CPB uit van een afname van het aantal banen van werknemers met 85 duizend in 2013. Het aantal banen kromp het afgelopen jaar al met naar schatting 51 duizend banen. In juni 2012 ging UWV nog uit van een afname met 37 duizend in 2012 en met 7 duizend dit jaar.

De veranderingen ten opzichte van de prognose van juni 2012 zijn ronduit schokkend te noemen:

UWV prognoses voor 2013 (op juni 2012 en op januari 2013), geselecteerde parameters. Bron: CPB, UWV

UWV prognoses voor 2013 (op juni 2012 en op januari 2013), geselecteerde parameters. Bron: CPB, UWV

Dit zegt ook meteen alles over de betrouwbaarheid van de CPB prognoses, voor zover daar nog enige twijfel over bestond. Maar in plaats van de verwachte groei in BBP en zeer ferme groei van het aantal vacatures is er in beide gevallen slechts krimp te melden. En er is natuurlijk een gerede kans dat de CPB prognose van februari in een nog negatiever beeld zal resulteren.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk is worden economische en arbeidsmarktprognoses negatiever naarmate het volgende jaar dichterbij komt. Of, zoals in dit geval, als het nieuwe jaar net begonnen is. Maar gelukkig wordt er nu nog een groei in de tweede helft van 2013 verwacht. Eens kijken hoelang die verwachting stand zal houden…

Geef een reactie