TheLadders: Vergelijk jezelf met andere sollicitanten

Logotype TheLaddersDe hoeveelheid informatie die via een vacature- of wervingssite aan een (potentiële) sollicitant wordt getoond over andere (potentiële) sollicitanten gaat niet verder dan het aantal views op een specifieke vacature en een heel, heel enkele keer het aantal sollicitaties. Eind 2008 schreef ik over deze bijzonder magere situatie het volgende:

[…] is er ook nog iets anders wat werkzoekers heel prettig zouden vinden. En dat is: hoe doe ik het in vergelijking tot andere sollicitanten?

En dat zou al moeten beginnen op het moment dat ik op een vacature wil solliciteren. Want waarom kan een vacaturesite mij niet aangeven hoeveel mensen er al op die vacature hebben gesolliciteerd? Via diezelfde vacaturesite wel te verstaan.

En hoe die andere mensen scoren (op basis van hun CV) ten opzichte van mijn kwalificaties en eisen? En of ik op basis van mijn CV voldoe aan de eisen van het bedrijf? En of de andere sollicitanten dat ook al dan niet doen?

En eindelijk is er dan nu een site die zegt een deel van deze behoefte in te vullen: TheLadders. Inderdaad, een buitengewoon dubieuze vacaturesite, maar in ieder geval eentje die blijkbaar wakker is geworden. Maar of ze daadwerkelijk iets te bieden hebben zal pas in April 2013 duidelijk worden, want dan komt de geclaimde functionaliteit beschikbaar voor gebruikers.

Maar wat claimt TheLadders dan eigenlijk? Nou, onder de titel Scout (als in scouting the competition) zegen ze binnenkort dit te bieden:

TheLadders | Scout

En dat is natuurlijk bijzonder waardevol. Het biedt een (potentiële) sollicitant de mogelijkheid om te reflecteren op de eigen geschiktheid en daarmee de mate waarin het al dan niet zinvol is om te solliciteren. Waarmee zowel kandidaat als werkgever uiteindelijk geholpen zijn. Zinvolle informatie die een betere besluitvorming mogelijk maakt. Overigens is die indicatie van selected applicant weliswaar heel leuk maar een niet realiseerbare voor een vacaturesite. Deze optie kan in de categorie overpromising worden geplaatst.

Belangrijk is vooral wanneer deze informatie wordt getoond. En dat wordt niet duidelijk uit de annoncering van TheLadders. Wordt deze informatie pas getoond als ik al gesolliciteerd heb of krijg ik deze al meteen te zien bij het bekijken van de vacature? Een cruciaal onderscheid natuurlijk.

Verder moeten er ook niet meteen wonderen worden verwacht van een dergelijke oplossing; want het werkt natuurlijk alleen bij grotere aantallen sollicitaties. En dan alleen nog als je een van de laatsten bent die overweegt te gaan solliciteren. TheLadders geeft wel aan dat Scout je bericht geeft wanneer anderen hebben gesolliciteerd, dus je kan altijd nog achteraf zien hoe je uiteindelijk scoort ten opzichte van de andere sollicitanten

Natuurlijk is het niet een vacaturesite die deze informatie zou moeten tonen maar de wervingssite van de werkgever. Waarbij het dan ook nog eens zo zou moeten zijn dat alle sollicitaties verplicht via die wervingssite dienen te verlopen om daarmee een volledig inzicht te bieden aan (potentiële) sollicitanten. Maar wervingssites innoveren zo mogelijk nog veel trager dan vacaturesites. Die al nauwelijks bewegen.

Maar in april ga ik maar weer eens een betaald account bij TheLadders aanmaken om te zien wat er van dat Scout terecht is gekomen. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

1 Comment