Eurostat: werkloosheid december daalt naar 11,7%

Logotype EurostatHet werkloosheidspercentage in Euroland is in december 2012 gedaald naar 11,7%. Hoewel Eurostat november 2012 naar beneden heeft bijgesteld waardoor december 2012 gelijk zou zijn gebleven. De daling komt vooral voor rekening van Spanje die haar werkloosheidscijfer over november van 26,6% naar 26,2% heeft bijgesteld. Een ferme neerwaartse bijstelling…

Hiermee is Griekenland plotseling de onbetwiste koploper in Euroland geworden als het om de werkloosheid gaat. En dat terwijl Griekenland nog altijd twee maanden achterloopt met haar rapportage van de werkloosheid… Van de andere PIIGS-landen stijgt Portugal van 16,3% naar 16,5%, de werkloosheid van Ierland en Italie zijn onveranderd. De werkloosheid van het stiekeme zesde PIIGS-land, Frankrijk, stijgt ondertussen onverminderd door en staat op 10,6%.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje) getoond. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – december 2012). Bron: Eurostat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – december 2012). Bron: Eurostat

Een miraculeuze verandering in de werkloosheidscijfers van Spanje dus, en zelfs een (overigens minuscule) daling van de nog altijd torenhoge werkloosheid in december. Verder zijn er geen opvallende ontwikkelingen te melden.

Als we naar de jeugdwerkloosheid kijken, is het beeld aanzienlijk slechter. Griekenland blijft (voor oktober!) op een ongekend niveau van 57,6% staan. Spanje blijft hier nauwelijks bij achter met 56,6%; gevolgd door Portugal met 38,3%, Italie met 36,6% en Ierland met 30,2%. Ter vergelijking, volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 10,0% ; na Duitsland (8,0%) en Oostenrijk (8,5%) is dat nog altijd de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Geef een reactie