Vacaturesite top 10: irrational excuberance?

Vacaturemonitor: positiefEen bijzonder moment; voor het eerst in lange tijd staat er een klassieke pay-to-post vacaturesite in de top 3. Nationale Vacaturebank heeft voormalige freemium site Banenmatch van de derde plaats verdreven. Een come-back van het pay-to-post model of een eenzame zwaluw?

Het aantal vacatureplaatsingen is nog altijd 4,9%% lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, maar het aantal unieke vacatures is wederom hoger. Waar vorige week het volume aan unieke vacatures 3,5% hoger was dan in 2012 is dat deze keer zelfs 4,5%. Een fraaie start van februari en tegelijkertijd volstrekt onbegrijpelijk tegen de achtergrond van vrijwel alle andere economische indicatoren.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 3 – 5). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 3 – 5). Bron: Jobfeed

Nationale Vacaturebank heeft de derde plaats van Banenmatch overgenomen. Een opvallende prestatie die zich moeilijk laat duiden. Want is dit een ontwikkeling die een hernieuwde kracht bij Nationale Vacaturebank toont of juist de langzame erosie vban Banenmatch sinds laatstgenoemde site het freemium model heeft losgelaten? Of een combinatie van beide factoren? Of gewoon een tijdelijk piekje resp. dipje? De toekomst zal het leren.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Banenmatch blijft hier wel een koppositie houden; deze positie is overigens uitsluitend het gevolg van eigen Twitter accounts van de vacaturesite. Er wordt verder niet of nauwelijks over Banenmatch gesproken via social media. Traditioneel laat Werk.nl het hoogste negatieve sentiment zien hoewel op dit moment de omvang van dat negatieve sentiment relatief gezien meevalt. Raken werkzoekers gewend aan de gebrekkige kwaliteit en onbeschikbaarheid van de site?

Geef een antwoord

1 Comment
  • Peter
    says:

    Heb je wel gezien wat de verhouding is qua werkgevers en intermediairs bij Nationale Vacaturebank? 80% van de vacatures zijn van intermediairs.