Faillissementen in januari 2013

FaillissementenHet aantal faillissementen van uitzenders en werving & selectiebureaus is in januari 2013 uitgekomen op 13, een enorm verschil vergeleken met dezelfde maand in 2012 (32). Dat niet alleen, ook ten opzichte van december 2012 (17) is een daling te constateren.

De jaartrend is hierdoor nadrukkelijk dalend, met een gemiddelde van ‘slechts’ 14,8 faillissementen per maand. En hiermee is de sector in redelijk rustig vaarwater terecht gekomen hoewel de tijden van voor de financiele crisis nog altijd ver weg lijken.

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend gemiddeld maandvolume, januari 2007 – januari 2013

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend gemiddeld maandvolume, januari 2007 – januari 2013

Er lijk zeker nog ruimte in de trend om in komende maanden verder te dalen, vooropgesteld dat we geen stijging van de maandelijkse faillissementen te zien gaan krijgen. Het is echter opvallend om te zien dat een duidelijk stijgende werkloosheid en redelijk lage vacaturevolumes geen grotere impact op de sector heeft. Is al het overschot al uit de markt verdwenen in voorgaande jaren?

De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de SBI-code 78(Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s/personeelsbehoefte) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een antwoord

5 Comments
 • Klaas Objectief
  says:

  Procentueel aantal faillisementen van actieven zou al een iets beter beeld geven. Helaas dan nog zegt deze grafiek niets. Het aantal uitzenders / werving & selectiebureaus dat het niet tot faillisement laat komen door zichzelf op te heffen en misschien ooit eens uit K.v.K register laat schrijven is m.i. enorm. Een bureautje starten is dodelijk eenvoudig, inschrijven K.v.K., belletje naar payroll dienstverlener, website bouwen en klaar. Kosten, vanaf 1000 Euro tot hoe gek je het wilt maken.

   

 • Baudi Heidanus
  says:

  Er komt na het lezen van deze post zomaar een vraag bij mij boven borrelen. Zijn er in de afgelopen jaren ook Uitzenders / W&S bureaus bijgekomen? Gaan er minder W&S bureaus failliet of zijn er simpelweg niet genoeg bureaus meer over om failliet te gaan? “Is al het overschot al uit de markt verdwenen in voorgaande jaren?” triggerde de vraag bij mij.
  Heb je hier toevallig cijfers over?
   
   
   

  • Marc Drees
   says:

   Een uitstekende vraag, en eentje die bij het schrijven van bovenstaand stukje ook bij mij oppiepte. De situatie verondersteld een zeer laag aantal starters binnen deze sector, maar ik ga op zoek naar data om dit te bevestigen danwel te ontkrachten. Ongetwijfeld op naar het CBS…

  • Marc Drees
   says:

   Aantal oprichtingen van NV’s en BV’s (tot en met 2010) is aanzienlijk gezakt (van 2.900 in 2006 tot 1.400 in 2010)binnen de sector zakelijke dienstverlening, oprichting aantal eenmanszaken (ZZP’ers?) sterk gestegen (van 9.000 in 2006 naar 12.000 in 2010). Helaas zo snel geen recentere of meer gedetailleerde data kunnen vinden.