Griekse werkloosheid in november 2012 naar 27%

Griekse vlagHet Griekse bureau voor de statistiek Elstat kwam eerder vandaag met de werkloosheidscijfers voor november 2012. Helaas blijft Griekenland ver achterlopen op de andere Eurolanden met de rapportage van haar werkloosheidscijfers. Maar dat compenseert het land door verreweg de hoogste werkloosheidscijfers te rapporteren. Want in november 2012 heeft Griekenland het onvoorstelbare niveau van 27% werkloosheid weten te bereiken.

En niet alleen het werkloosheidscijfer geeft aan dat de Griekse economie terminaal ziek is. Vandaag rapporteerde Randstad dat in het vierde kwartaal van 2012 de omzet in Griekenland met 23% was ingestort ten opzichte van Q4 2011, de bouw is in november ingestort met een daling van bijna 67% ten opzichte van vorig jaar november, autoverkopen zijn praktisch stilgevallen en het Griekse volk is het meest negatief van de hele wereld.

Maar volgens Dijsselbloem ligt Griekenland op schema met het bezuinigings- en hervormingsprogramma dat het land moet doorvoeren. Dijsselbloem is in rap tempo een Juncker 2.0 aan het worden: if it get’s serious you have to lie… Ik ben benieuwd wanneer Dijsselbloem zijn bizarre voorspelling ten aanzien van Griekenland moet gaan inslikken. Dat kan nooit lang meer duren…

Zo ziet de ontwikkeling van het werkloosheidspercentage van Griekenland (en Spanje, het tweede rampeland in de Eurozon als het om het werkloosheidspercentage gaat) er over de afgelopen jaren uit:

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – november/december 2012). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – november/december 2012). Bron: Eurostat, Elstat

Waar Spanje lijkt te stabiliseren groeit de werkloosheid in Griekenland onverminderd door. En in een rap tempo van ongeveer 0,5% per maand. Wat bij een onveranderd tempo tot een werkloosheid van 30% medio 2013 zou moeten gaan leiden. Het is niet voor te stellen.

Geef een reactie

3 Comments