Randstad: Q4 is in rode cijfers geschreven

Logo en logotype RandstadRandstad kwam vanochtend voorbeurs met haar resultaat over het vierde kwartaal van 2012. En waar in voorgaande kwartalen Randstad beter veel beter presteerde dan Manpower is dat in het vierde kwartaal nog maar nauwelijks het geval. De omzet van Randstad krimpt met 3% ten opzichte van Q4 2011 daar waar Manpower een omzetverlies van 3,5% moest melden.

In Nederland lijkt Yacht op dit moment de zwakke broeder te zijn:

Yacht’s revenue declined by 13% (Q3 2012: -/- 6%). Although volumes remained fairly stable and utilization was under control, hours per week and bill rates were lower

Dat moet een ferme prijsdruk zijn geweest dan als het volume gelijk is gebleven. En hoe kan het dat volume gelijk blijft maar het aantal uur per week daalt?

De ontwikkeling van omzet en brutomarge voor Randstad in de afgelopen jaren ziet er zo uit:

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q4 2012

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q4 2012

De brutomarge blijft op een bijzonder laag niveau. Maar Randstad lijkt ondertussen de bodem (ten aanzien van de daling van de brutomarge) te hebben bereikt. Als we even de eventuele seizoenseffecten proberen te elimineren door de voortschrijdende jaargemiddeldes te berekenen, dan ziet de ontwikkeling van de brutomarge voor Randstad er voor de afgelopen jaren zo uit:

Voortschrijdend jaargemiddelde brutomarge, Q1 2007 – Q4 2012

Voortschrijdend jaargemiddelde brutomarge, Q1 2007 – Q4 2012

In de nieuwe realiteit heeft Randstad de een brutomarge van iets boven de 18%. Is dit een opmaat naar een toekomstige stijging? Onwaarschijnlijk; tenzij Randstad een nog hogere kostenefficiency weet te bereiken. Want het zal niet uit prijsverhogingen gaan komen…

Europa: krimp
Als we naar de gepubliceerde cijfers voor Europa kijken wordt het nieuws in het algemeen behoorlijk bloederig. Want hier blijft het onverminderd slecht gaan:

  • Frankrijk, omzetdaling van 13% (ten opzichte van Q4 2011) Manpower –9%
  • Nederland, omzetdaling van 3% (-10%)
  • Belgie & Luxemburg, omzetdaling van 7% (-7%, Belgie)
  • Duitsland, omzetdaling van 9% (-6%)
  • UK, omzetdaling van 6% (4% groei)
  • Spanje, omzetdaling van 10% (-9%)
  • Italie, omzetdaling van 8% (-8%)

Manpower heeft het met uitzondering van Nederland het dit keer beter gedaan dan Randstad op het Europese subcontinent.

En voor het geval dat iemand zich afvroeg of Griekenland nog een levende economie heeft:

Greek revenue came under pressure and was 23% below last year.

Holy crap…

De ontslagen in Nederland gaan overigens maar door. Waar in het derde kwartaal al 9% was gekrompen in het aantal FTE’s is daar in het vierde kwartaal nog eens 3% bijgekomen:

the number of FTEs was 3% lower than in Q3 2012

Alsof het niets is. Wat gaat er dit jaar gebeuren?

Vooruitzicht
Dit is het bijzonder voorzuitzicht dat Randstad afgeeft voor Q1 2013:

[…] we focus on capturing profitable growth, client profitability and costs, while optimizing our delivery models. We will focus on the completion of various restructuring initiatives in various countries. In addition, our field steering approach ensures adaptability of the field organization. We will continue monitoring productivity and efficiency of the whole organization, including overhead and head office costs. As a result, we expect a limited decrease in our cost base in Q1 2013.

Met andere woorden: snijden, snijden, snijden. Geen woord over de omzetverwachting. En dat is op zich als zeer verontrustend…

Geef een reactie

5 Comments