Vacature infographics: wat vinden jullie?

Brrrrr

Er is genoeg geschreven over de voordelen voor een werkgever om gebruik te maken van visuele vacatures. Alhoewel, voordelen? Als de gemiddelde werkzoekende liever naar iets anders kijkt, bijvoorbeeld naar een ouderwetse vacature met bullet points en wervende teksten, dan blijven er maar weinig voordelen over. Nu ben ik waarschijnlijk niet de gemiddelde werkzoekende en kan ik dus enkel voor mezelf spreken. Ik vind vacature infographics, of visuele vacatures niet bepaald “engagement vergrotend” (zoals Jobgram beoogt). Bovenal vind ik ze niet praktisch. Schreeuwerig en reclame.

Waarom zijn visuele vacatures dan toch zo geweldig volgens de grote recruitmentguru’s/ -clowns? Om te beginnen omdat deze vacatures op Pinterest gezet kunnen worden. Pinterest is booming. En voor vrouwen. De domste reden om ergens in te investeren is wel omdat het immers booming is. Daarnaast is het creatief en mensen houden van creatief. Ja dat klopt, behalve als je snel wilt weten wat de functie-eisen zijn en waar het bedrijf gevestigd is.

Hoi, ik ben geweldig, hoe geweldig ben jij?

Misschien moet de juiste visuele vacature nog gemaakt worden, tot nu toe hebben de chaotische, drukke reclamezuilen een heel hoog “Hoi ik ben geweldig”-gehalte. Het is natuurlijk erg hip(ster) om een vacature te maken die niet alleen de huisstijl van de organisatie weerspiegelt, maar ook nog eens de organisatiecultuur uitstraalt. Fijn. Vooral voor de werkgever. Als werkzoekende wil ik allereerst weten wat de harde functie-eisen zijn, vervolgens welke resultaten ik moet opleveren, daarna hoeveel het betaalt (deze volgorde is wellicht te persoonlijk) en oh ja, ik wil natuurlijk ook meer weten over de organisatie voor zover ik dat niet al wist. Uit het diepgaande onderzoek dat ik zelf uitgevoerd heb (1 tweet) wordt mijn vermoeden bevestigd. De voor de werkzoekende relevante informatie is lastig te vinden.

En het gaat verder…
Werkzoekenden zitten tijdens het lezen van een vacature niet te wachten op een reclamecampagne die in hun oren zit te toeteren. Neem nu de volgende, om werkelijk onbegrijpelijke redenen geroemde visuele vacature.

Ok. Mooi filmpje. Waar kan ik solliciteren? Waar zit de knop om in contact te komen met de recruiter? Zijn er gerelateerde vacatures?

We komen graag in contact met jou!
Deze schreeuwmooierds van vacatures zijn een vorm van social-recruitment advertising. Jawel, social. Je weet wel, social in de zin van het hebben interactie, onder het mom van het toverwoord “engagement”. Hadden we niet al genoeg redenen om dit af te schieten, dan dit wel. De enige manier waarop engagement enigszins aan de orde is, is middels een QR-code. Ik herhaal het voor de mensen die dit net als ik ook niet geloven: een QR-code. Dat is een code die kunt scannen met je mobiele telefoon. Al eens geprobeerd om een QR-code te scannen vanaf een pagina die je op je mobiele telefoon geopend hebt? Juist, kan niet.

Maar mijnheer Tienkamp, er staat toch links naar de Facebook-, Twitter- en LinkedIn-profielen? Klopt. En daar kun je niet op klikken. Jammer.

Nogmaals, ik ben waarschijnlijk niet de gemiddelde werkzoekende. Ik ben dan ook erg benieuwd naar jullie mening; zowel naar de mening van werkzoekenden als die van recruiters. Vertel!

Geef een antwoord

40 Comments
 • RecruitmentMaven
  says:

  @Sandor – don’t get me wrong data is important but not the be all and end all of everything – lets have some fun with advertising jobs to the world!  
  Constructive questions are fine, with “constructive” being the operative word, and if clients have an issue with Jobgram well then it will go out of business. However, having a look at their site they must be doing well as they continue to be used by global companies and have evolved. 
  Traditional job advertising is not working well in some places so visual job ads are the next bit of fun people can have and share via social media.

 • Sandor
  says:

  @recruitmentmaven: lack of accountability and the therefore needed data approach has been the number one reason why our profession hasn’t progressed beyond playing around with half baked marketingconcepts. Data and  accountability will increasingly dominate the recruitmentspace (and rightfully so). I respect companies like jobgram that launch new products but they should also be prepared to be confronted with some constructive questions about effectiveness of their tools. I think that a number of investors in Branchout would have been better of if they had taken a more data based approach to their investment instead of following the Facebook hype (just as an example)…..

 • RecruitmentMaven
  says:

  I am only 12 years old so not quite pre-school. OK OK, trolling game is up 🙂 time to have some decent conversation. 
  No-one I have read has called this the holy grail, isn’t it interesting that Bill Boorman, Jim Stroud, Andy Headworth etc. etc. write about these Jobgrams as being quite innovative, good, engaging etc etc. yet people here just want to see the “data”. It isn’t always about the data, it is about culture branding, engagement, brand marketing, doing something fun and different.
  Why so serious about stats, data, data data, appreciate it for what it is, I am not affiliated with Jobgram and find some of the static ones good, some not so good but I think bringing video / motion graphics to the fore is a nice innovation. There is no need to go tearing into it. Big global brands have used this methos to advertise roles.
  Have an opinion yes, but berating someone for their product, not so good. 

 • Jeroen
  says:

  RecruitmentMaven,
  It’s game, play it like a pro. You act like you’re in preschool.
   
  If anything, this site, the dudes here are pretty open minded, that is if you bring serious material to the game. However, if you bring the new Holy Grail to this site, be prepared for some critical, though constructive reviews and questions. If you bring shit, well… this is just an example of what can happen. Jobgram looks interesting, but is it really? And if you have such great succes with you’re clients, how come revealing their names would be a breach of confidence? Show some hardcore data and facts, that’s all.
   
  If it is a great as said, show Marc the money. Trust me, if he says he will find a big Dutch client that is willing to give it a try, why not give that a try? If I understand correct, you have nothing to loose. You might gain some Dutch soil to put your foot in ;-).

 • RecruitmentMaven
  says:

  🙂 afscheid, plezier trollen met je collega-controllers. Blijven doen wat je doet, ik weet zeker dat het zal winnen u veel vrienden

 • Marc Drees
  says:

  Toch wel een mijlpaaltje. RecruitmentMatters heeft een onvervalste trol in de vorm van de elusive RecruitmentMaven. Het niveau gaat omlaag maar het komisch gehalte gaat zonder meer omhoog!

 • RecruitmentMaven
  says:

  Nothing to do with coolness, all about engaging with the people that bother to take the time to follow you, it’s called engaging with your audience.

 • RecruitmentMaven
  says:

  PS: I comment annonomously as your track recrod for tearing people apart precedes you and i don”t feel the need to subject myself to a battering.

 • RecruitmentMaven
  says:

  LOL, not even aware of this Jobgram thing, just following you guys on Twitter, Facebook and here and seeing the way you comment on what people are trying to bring to the recruitment market and calling it commercial hogwash is tantamount to trolling – and then expecting dialogue after that, seriously??? Be opinionated but offer something in return, don’t just belittle others with your opinion. Constructive feedback is great but hammering someone, something is not cool, neither is the lack of following at least more than 10% of your Twitter followers and bothering to actually reply to people who comment on your Facebook page, shame on you. The Maven out.
   

 • Stijn
  says:

  Ik denk dat we die zin gewoon anders interpreteren. Een nieuwe kijk op advertising houdt m.i. niet per se een claim in dat het alle huidige vormen gaat vervangen. En misschien zijn er wel doelgroepen die bijvoorbeeld wel op Pinterest zitten en niet op LinkedIn, een untapped audience dus. Bloeddorstig was wat gechargeerd, maar (het resultaat van) iemands  product als “irrelevant commercial hogwash” bestempelen is niet direct een hartelijke uitnodiging om verder in dialoog te gaan. Maar ik geloof dat je gelijk hebt wat betreft de subiet afgevaardigde trol, dus ze mogen het verder zelf uitzoeken hoor.

  • Marc Drees
   says:

   Helemaal mee eens, irrelevant commercial hogwash is niet bepaald een uitnodiging om in een constructieve dialoog te gaan… In dat verband is de eerste reactie van de oprichter overigens ook bepaald geen kinderachtige…
    
   Overigens is de claim er wel degelijk als je de huidige vacature als death notice bestempeld. Dat laat niets aan interpretatie over

 • Daphne
  says:

  Ik kan me vinden in vooral de eerste reactie van Stijn. Het kan een mooie aanvulling zijn. Uiteraard mits het past bij je doelgroep en je bedrijf.
  En nog belangrijker: zorg vooral dat je een goede vacaturetekst hebt als werkgever. Want veel van de dingen die Laurens noemt die hij mist in deze ‘hippe’ vacature missen maar al te vaak in ’traditionele’ vacatureteksten.
  En dat is nog veel erger.

  • Laurens Tienkamp
   says:

   Ook ik kan me enigszins vinden in de reactie van Stijn (waarvoor dank). Er zijn wellicht voordelen voor de werkgever te noemen. Een werkzoekende help je er echter niet mee. Die wordt richting de solliciteerknop gemanipuleerd. Overigens, die knop is er niet, wat blijkbaar een bewuste keuze is omdat Pinterest zo social is -die logica ontgaat mij ook. De kwaliteit van de sollicitanten zal dan eerder af- dan toenemen, althans dat verwacht ik. 

 • Stijn
  says:

  Van hun LinkedIn company profile: “Jobgram re-imagines recruitment advertising. Send visually-appealing job opportunities straight to the people – wherever they may be, so that they can share with their online professional and personal networks – who in turn can pass the opportunity on, reaching audiences who may have previously been untapped.”
  Ik kan me ook vergissen, had tot dit artikel nooit van Jobgram gehoord, maar ik zie hier nergens een claim dat dit een revolutie voor job advertising is. Ben het uiteraard met je eens dat een kritische blik prima is, en een daadwerkelijke A/B test zou leuk zijn. Maar dan kun je niet een traditionele campagne afwisselen met hun product, want het is volgens mij dus niet bedoeld als alternatief maar als aanvulling. Dus je zou een campagne met, en een zonder kunnen vergelijken. Maar gezien de bloeddorstige toonzetting hier betwijfel ik of Jobgram op je uitnodiging ingaat. 😉

  • Marc Drees
   says:

   Inderdaad, mijn ‘vacature’video’s worden (in tegenstelling tot mijn traditionele vacatureteksten) geshared waardoor ik untapped audiences bereik? Hoe ver is jouw bullshitmeter doorgeslagen? De mijne zit zwaar in het rood. Overigens claimt Jobgram bij monde van haar oprichter welzeker dat zij vacatures wil vervangen met Jobgram zoals uit zijn eerste reactie duidelijk blijkt:
    
   re-imagine job advertising, making it less like death notices for jobseekes
    
   De uitnodiging blijft staan, maar het lijkt er op dat de oprichter een trolletje heeft gestuurd om zijn bidding verder te doen. En hoe kom je aan bloeddorstig? 

 • Stijn
  says:

  Jullie stellen het wel erg zwart-wit allemaal. Zo’n “hippe” vacature hoeft immers geen effectievere vervanger te zijn voor een traditionele vacature, maar kan een aanvulling zijn. En ook al is het slechts een tijdelijke marketing gimmick, als dat op dit moment attentiewaarde heeft kan dat toch wel kandidaten aantrekken? Feit is dat je een platte tekst niet kwijt kunt op Pinterest en een afbeelding wel. En waarom zou een visuele presentatie van je merk geen kandidaten enthousiast kunnen maken, en over de streep kunnen trekken? Hangt er vanaf of je de juiste snaar weet te raken bij je doelgroep. Dat je daarnaast  moet zorgen dat de functie eisen en overige info makkelijk te vinden is een terechte constatering.
  Of het een lange termijn ontwikkeling is die toegevoegde waarde zal houden, daar kun je natuurljik vraagtekens bij zetten. Of het uberhaupt meer sollicitaties oplevert dan alleen een traditionele vacature ook. Maar dat betekent niet dat het op dit moment volkomen waardeloos is. Ik vind het wel leuk, bedrijven die iets nieuws proberen.

  • Marc Drees
   says:

   Volgens mij stelt de bedenker van Jobgram het zwart-wit, maar ik kan me vergissen. Iets nieuws proberen is prima, maar daar kritisch naar kijken natuurlijk niet minder. En het kritisch gehalte wordt vanzelf groter als de bedenker van dat nieuws een revolutie predikt op basis van niet-verifieerbare statements.

 • RecruitmentMaven
  says:

  I find it unbelievable that you guys Marc, Laurens, can make such comments where you think your opinion is the only one that matters. Who are you in the world of recruitment anyway? 2 dudes sitting in the Netherlands commenting on Twitter and blogs of respected, yes, very respected people and tearing them to pieces like you run the world of recruitment. You are entitled to your opinion, fine, but don’t troll and take the piss out of people – they to have their opinion like what you think really matters, no-one gives a shite mate, seriously.

  • Marc Drees
   says:

   Wow, now I see the light. How can two Dutch dudes have the audacity to question the  initiatives of very respected people through social media? It’s unheard of! Thanks for putting us in our place. We will immediately return to our normal business of running around on clogs and smoking pot.
    

 • Laurens Tienkamp
  says:

  Thank you Paul for your response. The essence of this article is probably lost in translation, as your response is, I assume unintended, supporting my case.The heavy influence of seemingly desperate marketing, PR and advertising is clouding your acutual message.
  I’m looking forward to some data supporting your claims. The kind of data Marc also is looking for. I find it hard to believe that with providing more distracting and irrelevant commercial hogwash the quality of applications increases.
   

 • Paul Jacobs
  says:

  Hi I’m Paul Jacobs, the founder and creative director of Jobgram. Nice to meet you all and my intention is not to preach to the unconverted if your minds are already made up. Even with Google Translate a lot of the post and the comments are lost in translation unfortunately. Nonetheless, a lot of leading global brands have embraced Jobgram over the past 12 months, including the recently launched Jobgram30 (30-minute on-brand motion graphic job ads that fit perfectly with LinkedIn’s video ad limit). Our intention is to showcase an employer’s brand and to re-imagine job advertising, making it less like death notices for jobseekers. The majority of the population are visual thinkers/learners, and if traditional advertising is more up your alley then great. Clients are reporting success with Jobgram over traditional advertising – in terms of reaching new talent sources, increasing the number of quality applicants etc. Jobgrams are intended to be shared across social channels, reaching active and untapped jobseekers wherever they may be. We will soon launch some new and complementary products and services and are excited by the possibilities to continue to push convention and drive positive results for our clients.
  == onbeschaamde zelfpromotie verwijderd door admin ++
  Thanks for sharing your opinions – always listening to feedback.
   

  • Marc Drees
   says:

   If you don’t want to preach to the unconverted you are doing a hell of a job of hiding it, Your response reads as the the average death notice for job seekers. I’m glad to read that you are always listining to feedback, it just seems you have real trouble responding to it properly.
    
   Show me the data of the success of Jobgram. That means real data, not statements of “clients are reporting success…”. And in a controlled environment were Jobgrams and death notices are served to job seekers in an A/B test fashion. Talk is cheap, data contains value.
    
   BTW I have removed you most prominent piece of PR as this blog is not meant for marketing purposes

   • Paul Jacobs
    says:

    We will not divulge specific client results, as they are commercial in confidence. It would not be professional. We do have general quantitative and qualitative ROI that we do share with prospective clients. We have repeat clients, so something must be working for them. Also a lot of our clients want to be promote their ‘Innovation brand’ first and foremost. We will release some client case studies in due course. Shame the Pinterest link was removed – thought it would give a bit more information for your audience – it was not for PR purposes as you state.

    • Marc Drees
     says:

     Alas, the confidence card is drawn.
      
     However, I wil give you an opportunity to put your money where your mouth is. I will find you a major potential client in the Netherlands who is willing to give Jobgram a try, but in this case it will be done in a controlled environment where Jobgrams are alternated with “death notices” to visiting job seekers. Conversion (read: finished job applications) will be the one and only metric to decide which method is more succesful. Results will be published in full detail on RecruitmentMatters.
      
     So, are you up for it?

 • Marc Drees
  says:

  Hartelijk dank voor dit verhaal. Het scheelt mij tenminste een keer onzin te evalueren. Waarbij mijn leeftijd ongetwijfeld een belangrijke rol zou kunnen spelen, maar nog waarschijnlijker mijn perspectief op wat een online vacature dient te zijn; compacte informatie over taken, verantwoordelijkheden, compensatie en bedrijf plus actiemogelijkheden (meer informatie, solliciteren, etc.). Met zo min mogelijk toeters en bellen; waar elke vorm van branding natuurlijk toe behoort. En nooit en te nimmer in een lineair format. Mijn oog wil springen.
  Jobgram is uitsluitend een marketing gimmick. Doe mij een goede A/B test van het rendement ten opzichte van een ’traditionele’ vacature zoals hierboven omschreven. Tot die tijd ben ik bijzonder sceptisch

 • Erik Ramaekers
  says:

  Mijnheer Tienkamp, goedemorgen overigens,
  Deze uitnodiging gaat om te beginnen veel te snel! Daarnaast moet ik helemaal naar Nieuw Zeeland verhuizen.
  Maar dat ter zijde: Mits in een goede format gegoten, lijkt het mij voor een werkzoekende erg pleziering om visueel over de streep getrokken te worden om naar een te downloaden pdf document verwezen te worden dat op een bedrijfssite te vinden is. Naar aanleiding van wat daar dan te lezen is, kan de beslissing genomen worden al of niet op de vacature in te gaan. Bovendien, in een vergrijzende maatschappij zal alles uit de kast getrokken moeten worden om zich te onderscheiden. Goede werknemers liggen immers niet voor het oprapen.
  Groet, Erik Ramaekers, Doetinchem http://www.hpu.nl
   
    

  • Laurens Tienkamp
   says:

   Werkelijk? Erg plezierig om visueel over de streep getrokken te worden? Sinds wanneer is het over de streep getrokken worden door een verkoopverhaal erg plezierig?
   Downloaden van een pdf? Dan doe je pas als je dolenthousiast bent. En gestoord 😉