Prognoses, of gewoon blind gokken?

In onderstaande grafiek zijn de prognoses ten aanzien van de ontwikkeling van de Griekse werkloosheid weergegeven; zoals gepubliceerd in vijf achtereenvolgende European economic forecasts – autumn (2008 – 2012, gepubliceerd in november) plus de meest recente rapportage, het gisteren verschenen rapport European economic forecast – winter 2013. De grafiek toont alleen de prognoses, dus de verwachting van werkloosheid in het jaar van de rapportage en de twee daaropvolgende jaren:

Prognose werkloosheid Griekenland, 2008 – 2012/2013. Bron: Europese Commissie

Prognose werkloosheid Griekenland, 2008 – 2012/2013. Bron: Europese Commissie

Ter illustratie van het volstrekte broddelwerk van de Europese Commissie; het verschil tussen de eerste voorspelling voor 2012 (in 2010) en de laatste voorspelling is 62,5%… Inderdaad een fout van 62,5% in nog geen 2,5 jaar!! Een chimpansee met een blinddoek en een viltstift had waarschijnlijk een meer accurate voorspelling kunnen maken.

Bedenk verder dat tussen de Prognose 2012 en Prognose 2012, 2 een gat van slechts vier maanden zit. En in die vier maanden is de prognose van de werkloosheid voor 2013 van 24% naar 27% gestegen. Als we deze stijging in slechts vier maanden lineair extrapoleren naar een jaar zou de werkloosheid zomaar tot 33% kunnen stijgen…

Hilarisch is ook de continue verwachting dat het met de stijging van de werkloosheid in het 2e forecast jaar wel mee zal vallen. Alleen in de prognose van 2009 wordt voor 2011 in het tweede achtereenvolgende jaar een een stijging verwacht (die overigens veel en veel te laag werd ingeschat). In alle andere jaren blijft de werkloosheid in het 2e forecast jaar gelijk of (zoals nu voor 2014 wordt verwacht) of zal deze dalen. Hopium, hopium en nog eens hopium?

Vergelijkbare ‘hilariteit’ is te vinden in de prognoses voor de ontwikkeling van het BBP van Griekenland. In dit geval heb ik ook het jaar voorafgaand aan het jaar van de rapportage opgenomen omdat blijkt dat zelfs daar de collectieve rekenmeesters blijkbaar niet in staat zijn om met enig betrouwbare cijfers te komen:

Prognose ontwikkeling BBP Griekenland, 2008 – 2012/2013. Bron: Europese Commissie

Prognose ontwikkeling BBP Griekenland, 2008 – 2012/2013. Bron: Europese Commissie

Is het niet geruststellend om te zien dat twee jaar in de toekomst er altijd een positieve ontwikkeling van het BBP uit de magische formule van de Europese Commissie komt rollen? Vervelend alleen dat die twee jaar steeds maar blijft opschuiven en er op deze manier nooit sprake zal zijn van een werkelijk groeiend BBP in Griekenland.

Kan iemand mij uitleggen waarom alle mainstream media (kranten, TV en radio) dergelijk broddelwerk blijven rapporteren als serieus nieuws? Als een instituut zichzelf in vijf opeenvolgende jaren continu en op bovenstaand groteske wijze heeft geblameerd, waarom luister je dan nog naar zo’n instituut? Is het dan niet de hoogste tijd om eens op zoek te gaan naar prognoses die in het recente verleden zijn gemaakt door partijen die de verwoestende effecten van de recessie wel correct hebben ingeschat? En waarom doen mainstream media dat dan niet?

Geef een antwoord

1 Comment