Vacaturesite top 10: LinkedIn naar 9e plaats

Vacaturemonitor: positiefVorige week maakte LinkedIn haar rentree in de Vacaturesite top 10, en deze week stoomt het ‘professionele netwerk’ door naar de 9e plaats waarmee JobTrack de rode lantaarn in handen heeft en de hete adem van aggregator Vacaturevijver in de nek voelt.

Het aantal vacatureplaatsingen is 6,8% lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, maar het aantal unieke vacatures is nog altijd hoger. Waar vorige week het volume aan unieke vacatures 0,4% hoger was dan in 2012 is dat deze keer weer toegenomen tot 1,2%.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 6 – 8). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 6 – 8). Bron: Jobfeed

Jobbird blijft de onbetwiste nummer 1, met een marktaandeel dat 4,5 keer hoger ligt dan de nummer 10 van deze lijst. Maar het meest opvallende nieuws is toch wel dat LinkedIn zich zomaar tot de negende plaats heeft opgewerkt, op geringe afstand van voormalige freemium vacaturesite Jobselectie. Waar LinkedIn ten opzichte van vorig jaar een ferme groei laat zien is dat voor Jobselectie meer dan het tegenovergestelde. Dus wie weet is er voor LinkedIn zelfs nog ruimte om naar boven te kijken. Hoewel JobTrack en Vacaturevijver (11e plaats) daar ongetwijfeld anders over denken.

Net als verleden week is het verschil tussen Nationale Vacaturebank en Banenmatch nauwelijks waarneembaar, maar desondanks weet Nationale Vacaturebank de derde plaats te behouden. Banenmatch zal uit een ander vaatje moeten tappen om zichzelf weer in die top 3 te krijgen.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

LinkedIn is niet opgenomen in dit overzicht omdat de site niet alleen als vacaturesite wordt vermeld. Verder zijn er geen noemenswaardige veranderingen. Als een gevolg van de publiciteit in de Volkskrant; met name in relatie tot het artikel over RvB lid Fred Paling,  is het negatieve sentiment van Werk.nl weer sterk gestegen.

Geef een antwoord

3 Comments
 • Thomas
  says:

  Ik vergeet het elke keer weer te vragen, maar nu dan toch: Weet je/Jobfeed hoeveel % van de postings op de gratis sites “enige” postings zijn?

  Met andere woorden, Is Jobbird de grootste omdat we allemaal niet meer op betaalde sites posten of is het leuk voor erbij omdat het gratis is?
   
   

  • Marc Drees
   says:

   Ja hoor, dat is bekend. In het geval van Jobbird is het percentage unieke vacatures over de afgelopen drie weken maar liefst 19%; ter vergelijking Nationale Vacaturebank (26%) en Monsterboard (24%) zitten hier slechts marginaal boven. Bij Banenmatch is dit percentage slechts 10%; LinkedIn daarentegen zit op 54%.
    
   Let wel, dit is een snapshot van slechts drie weken.