Cammio: standaard uitrusting voor recruiters?

Logotype CammioEindelijk, eindelijk heb ik dan een keer Cammio getest. En als ik zeg getest dan overdrijf ik nog schromelijk. Want zonder de steun van Walter Hueber (niet geheel toevallig CEO Cammio) had ik dat testen nog steeds lopen uitstellen. En dan had deze blog posting ook nog altijd niet geschreven zijn. En dat terwijl Cammio in mijn optiek meer dan de moeite waard is om kennis mee te maken.

Wat Cammio is? Cammio is een videoselectie tool; en daarmee feitelijk een efficiency hulpmiddel voor recruiters en een gemaksfunctie voor sollicitanten. Cammio is inderdaad ook de partij waar ik in september 2011, naar aanleiding van hun reclameslogan solliciteren in je onderbroek, het volgende over had gezegd:

Cammio is een potentieel interessante dienst die wordt aangeprezen via een bizarre marketing boodschap

En het heeft dus tot februari 2013 moeten duren voordat ik die potentieel interessante dienst eindelijk eens nader onder de loep heb genomen. Niet bepaald mijn snelste actie…

Algemeen
Ik heb hierboven angstvallig het woord videosolliciteren vermeden. Want hoewel een rol van video in het selectieproces (van long list naar shortlist) volstrekt plausibel kan zijn, lijkt het me bijzonder onwenselijk om op geen enkel moment in het sollicitatieproces geen fysiek contact te hebben gehad. Anders dan onder zeer bijzondere omstandigheden; bijvoorbeeld waar recruiter en kandidaat in verschillende delen van de wereld verblijven.

In de wereld van videoselectie hebben we natuurlijk de gratis tools zoals Google Hangout of Skype. Hiermee kan je in real-time een gesprek met elkaar hebben. Daarnaast hebben we op de Nederlandse markt al sinds jaar en dag Clooks. Dit bedrijf biedt scripted video-interviews; waarbij een aantal vooraf opgenomen vragen door kandidaten kunnen worden beantwoord. Cammio biedt net als Clooks de mogelijkheid voor het maken van scripted video-interviews. Daarnaast biedt het bedrijf ook de mogelijkheid voor een real-time interview. Samen met Hire Vue (eveneens gericht op videoselectie; dit bedrijf heeft ondertussen $28 miljoen aan VC investeringen opgehaald) is Cammio de enige partij die zowel scripted als real-time videoselectie gesprekken aanbiedt. 

In de VS is het bijna logisch dat videoselectie zich in een grote en groeiende populariteit mag verheugen. Maar bijna geen enkel land kent relatief gezien zoveel filekilometers als Nederland. En wanneer heeft iemand nog een trein voor het laatst op tijd zien vertrekken en aankomen? Waarmee videoselectie ook in ons kikkerlandje weleens een bijzonder interessante toepassing kan worden. Inderdaad, worden. Want hoewel Clooks al jaren en jaren probeert met haar toepassing een plek te verwerven binnen de Nederlandse recruitmentwereld, lijkt er van een booming business nog lang geen sprake. Met andere woorden; er lijkt ruimte voor groei. Tenzij wij met zijn allen natuurlijk ongelofelijk webcam-shy zijn.

Afijn, genoeg introducerend gereutel; wat doet Cammio voor mij als filemijdende sollicitant?

Het proces
Het begint met een e-mail die ik zou ontvangen als ik bij een bedrijf heb gesolliciteerd die gebruik maakt van Cammio voor haar selectieproces. Die e-mail is volledig naar eigen inzicht vorm te geven, in onderstaand voorbeeld is de vrije tekst een stukje huisvlijt van Hueber:

image

Overigens blijkt hier natuurlijk al direct dat de edele regels van de correcte aanhef met voeten worden getreden; het is of Beste Marc (maar dat mixed niet lekker met het formele vervolg) of Geachte heer Drees, en dat is in dit geval natuurlijk de juiste aanhef. Verder wekt de verwarrend blauwe tint van de aanhef de suggestie dat het een hyperlink is.

Afijn, waar het om gaat is natuurlijk de link naar de sollicitatiepagina (en wat ongelukkig gekozen naam, want ik heb natuurlijk al gesolliciteerd). En als ik daar op klik krijg ik dit te zien:

image

Voor de goed orde, aan de rechterzijde is het hoofd van Walter Hueber te zien die een welkomstboodschap uitspreekt. Dit had natuurlijk mijn hoofd moeten zijn, maar Hueber is aanzienlijk fotogenieker, zoals later nog zal blijken.

Verder is er de mogelijkheid om aan de linkerzijde enig marketinggedoe te tonen van het betreffende bedrijf, en is de vacaturenaam Drees Inc. natuurlijk niet de meest goed gekozen naam… Maar het gaat even om het idee.

Ik heb als geinterviewde een beeld van de vervolgstappen (test webcam, proefopname, interview en als laatste afronden). Da’s prettig, waarbij ook nog eens kan worden opgemerkt dat die proefopname (waarbij ik mijn angst voor webcams kan proberen te overwinnen) kan worden weggelaten; mede omdat de daaraan voorafgaande stap (test webcam) al in zekere zin vergelijkbaar is:

image

Ik krijg een uitgebreide uitleg over hoe de webcam goed in te stellen (wat niemand leest) en diezelfde uitleg speelt ook in een video als ik op deze pagina kom. Ik kan op het grote vlak klikken om een opname te starten en op dat moment test Cammio bijvoorbeeld ook of ik mijn geluid wel aan heb staan. Wat wel fijn is om te voorkomen dat ik bij een scripted video-interview dus een stomme film inzend en de recruiter er een liplezer bij moet halen…

De acceptatie van de disclaimer is een beetje sneaky, daar zou Cammio wel een expliciete checkbox mogen plaatsen die dus standaard uitstaat…

In de proefvraag stelt een jongedame mij een vraag:

image

En ik kan vervolgens op die vraag antwoorden. Dat niet alleen; ik kan mijn antwoord ook net zo vaak terugkijken tot ik ervan overtuigd ben dat George Clooney er geen betere opname van had kunnen maken. Ik ben klaar voor het video-interview; bring it on!

We hebben een scripted interview gespeeld waarbij de vragen door Hueber werden gesteld:

image

En vervolgens kon ik antwoord geven:

image

Het was vroeg, maandag, het licht was scherp en ik had mijn dagelijke botox-injectie nog niet genomen. Dus niet lopen zeuren…Hoe dan ook, ik kan na het aanhoren van de vraag van de recruiter een antwoord opnemen. Waarbij de recruiter kan instellen hoe vaak ik eventueel een herhaalpoging mag doen. In zo’n geval heb ik de mogelijkheid om een eventueel knullige verspreking weg te poetsen door mijn antwoord nog een keer te geven.

Als ik alle vragen heb beantwoord krijg ik dit te zien:

image

En dat is het eigenlijk! Of niet helemaal, want ik krijg ook nog een bevestigingsmail van Cammio dat het allemaal goed is ontvangen:

image

In dit voorbeeld heb ik gewerkt met een scripted video-interview, maar op exact dezelfde manier kan ik dus ook een real-time interview met een recruiter hebben. Feitelijk kan je de scripted en real-time varianten ook als opeenvolgende stappen zien in een selectieproces waarbij een relatief groot aantal kandidaten gesproken zou moeten worden. De tijdswinst die hiermee behaald kan worden is in potentie meer dan fors.

Recruiterperspectief
Dit is wat de recruiter ziet in zijn/haar dashboard binnen Cammio nadat ik mijn video-interview heb afgerond:

image

Als ik dan op mijn naam klik krijg ik dit te zien:

image

Hier kan ik de antwoorden op de vragen afspelen, er een beoordeling aan koppelen (dat zijn die Italiaanse vlaggetjes) en de antwoorden met een collega delen. Hierbij is een begrenzing opgenomen aan het aantal keer dat een collega de video’s kan bekijken (een maximum van 3) om de privacy van de kandidaat te beschermen.

Cammio biedt dus een soort very light ATS waarmee ik kandidaten kan uitnodigen en een kleine workflow voor het vervolgtraject. Daarnaast kan ik een bibliotheek van videovragen aanleggen.

Zelf een keer spelen met een video-interview vanuit het perspectief van de sollicitant? Dat kan, want dan moet je naar videosolliciteren gaan. En dan krijg je dit te zien:

image

Na lezing van bovenstaande ervaring moet het gesneden koek zijn.

Conclusie
De toepassing die Cammio biedt op het gebied van videoselectie geeft voor recruiters een mogelijkheid om aanzienlijk efficienter een long list te reduceren tot een beperkt aantal daadwerkelijk interessante kandidaten terwijl het voor diezelfde kandidaten waarschijnlijk een stuk ontspannener is om op deze wijze met een bedrijf in gesprek te zijn over een nieuwe uitdaging. Hierbij is fysieke afstand of het probleem van file niet eens een relevant argument.

Volgens mij is Cammio er eentje die menig recruiter standaard in haar toolbox zou moeten hebben. Verdomde praktisch en bijzonder eenvoudig in gebruik. Was ik maar een recruiter…

Geef een reactie

8 Comments