Amerikaanse uitzenders doen het beter dan in 2012

Waar de Nederlandse uitzenders volgens de ABU het jaar 2013 slecht zijn begonnen (met een krimp van het uitzendvolume in de eerste vier weken van maar liefst 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2012) gaat het met de Amerikaanse uitzenders zonder meer voorspoedig. In de eerste vier weken laten zij een groei van maar liefst 7% zien ten opzichte van vorig jaar. En ook in de laatste weken ziet het er nog altijd rozig uit:

Uitzendindex week 8, 2009 – week 7, 2013. Bron: American Staffing Association

Uitzendindex week 8, 2009 – week 7, 2013. Bron: American Staffing Association

Als de Amerikaanse uitzenders dezelfde trend volgen als in de afgelopen twee jaar kan de index weleens zeer dicht bij de 100 uit gaan komen in het late najaar. En daarmee zou het Amerikaanse uitzenden vrijwel terug zijn op het niveau van voor de financiele crisis. Een uitzonderlijk herstel, zeker vergeleken met de situatie van het Nederlandse uitzenden.

Overigens zegt het succes van de Amerikaanse uitzenders niet direct iets over de gezondheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt of die van Amerikaanse werknemers. Want vooral die laatste zijn degenen die de klappen opvangen door niet in een vaste baan terecht te komen maar geforceerd worden om gebruik te maken van uitzendbanen. Tegen een lager inkomen en tegen mindere arbeidsvoorwaarden. Lang leve de American dream!

Geef een reactie