Zijn Italianen volstrekt achterlijk?

Send in the clowns. How Italy’s disastruous election threatens the future of the euroVolgens het ‘respectabele’ blad The Eonomist is het antwoord op deze vraag een ondubbelzinnig: JA. Onder de titel Send in the clowns. How Italy’s disastruous election threatens the future of the euro trekt The Economist van leer tegen wat dit blad blijkbaar een volstrekt achterlijke bevolking vind:

the people of Italy have decided to avoid reality. In this week’s election a quarter of the electorate—a post-war record—did not even bother to show up. Of those who did, almost 30% endorsed Silvio Berlusconi, whose ruinous policies as a clownish prime minister are a main cause of Italy’s economic woes. And a further 25% voted for the Five Star Movement, which is led by a genuine comedian, Beppe Grillo

Het wordt echter nog fraaier, want blijkbaar heeft The Economist een zwak voor niet-democratisch gekozen bureaucraten:

By contrast, Mario Monti, the reform-minded technocrat who has led Italy for the past 15 months and restored much of its battered credibility, got a measly 10%.

Voor de goede orde, Monti was premier van Italie nadat Berlusconi moest aftreden. Monti was niet via verkiezingen op deze positie gekomen. Wel dankzij zware druk vanuit Euroland…

Democratische verkiezingen zijn blijkbaar een groot goed in Europa tenzij de uitkomst niet wenselijk wordt geacht voor de plannen van Europa. Dan blijkt alles en iedereen ineens te verlangen naar een verlichte dictatuur. En het is de Euro die dat verlangen dicteert. Euro uber alles?

Geef een reactie

1 Comment