Griekse werkloosheid in december 2012 naar 26,4%

Griekse vlagEen maand geleden rapporteerde het Griekse bureau voor de statistiek (Elstat) dat de werkloosheid voor november 2012 was uitgekomen op 27%. Vandaag kwam datzelfde Elstat met een zeer forse neerwaartse correctie op dat cijfer (naar 26,6%) en een verdere daling van de werkloosheid in december 2012 naar 26,4%. En daarmee is het voor het eerst in jaren dat de werkloosheid in Griekenland een krimp laat zien. Of deze krimp niets meer dan een administratieve abberatie of een daadwerkelijke verbetering van de Griekse arbeidsmarkt betekent, zal in komende maanden blijken.

Nog opvallender is de verandering van de jeugdwerkloosheid. Waar Elstat in november een jeugdwerkloosheid van 59,4% meldde is dat percentage nu op 57,5% uitgekomen. Bijna 2% lager… Mogelijk hebben de Griekse rekenmeesters een beetje lopen rommelen met hun spreadsheets?

Zo ziet de ontwikkeling van het werkloosheidspercentage van Griekenland (en Spanje, het tweede rampeland in de Eurozon als het om het werkloosheidspercentage gaat) er over de afgelopen jaren uit:

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – december 2012/januari 2013). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – december 2012/januari 2013). Bron: Eurostat, Elstat

Zowel Spanje als Griekenland hebben nu hun werkloosheidscijfers over afgelopen maanden naar beneden bijgesteld. Een opmaat voor hernieuwde groei of een teken van verandering? Gezien de voortdurende implosie van de economie in beide landen reken ik voorlopig op de eerste optie. Er is geen enkele economisch signaal dat een verbetering van de arbeidsmarkt verraadt. En er zal toch echt eerst iets van economisch herstel moeten zijn voordat er een reactie op de arbeidsmarkt mag worden verwacht.

Geef een reactie

1 Comment