Banengroei of banenverlies?

Amerikaanse vlagIn de nieuwe realiteit waar de VS al geruime tijd in bivakkeert, werd gisteren een ongekende banengroei gemeld. Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) zijn er in februari maar liefst 236.000 banen bijgekomen. De beurskoersen in Europa zijn als gevolg van dit vrolijke nieuws zwaar in de plus geeindigd.

Helaas is net onder de oppervlakte het nieuws aanzienlijk slechter. Schokkend slecht zelfs. Want op basis van de betrouwbaarder household survey (eveneens van het BLS) zijn er in februari weliswaar 170.000 banen bijgekomen, maar hiervan zijn 446.000 part-time banen. Met andere woorden; in februari zijn in de VS 276.000 fulltime banen verloren gegaan. Cool…

O ja, die part-time banen hebben gemiddeld een lager salaris en minder voorzieningen dan vergelijkbare full-time banen. Maar geen zorgen; de banenmotor in de VS draait op volle toeren. Terwijl de middenklasse steeds armer wordt…

Geef een antwoord