Entelo: must-have voor ICT recruiters/sourcers

Logotype EnteloZoals beloofd bij de evaluatie van people aggregator Swoop zou ik binnen afzienbare tijd met een evaluatie van Entelo komen. En dat moment is nu. Entelo claimt een zeer groot aantal profielen te hebben geaggregeerd:

With over 300 million social profiles in its database, powerful search to surface relevant candidates, and patent-pending technology to help discover candidates who may be open to new opportunities, Entelo dramatically improves your ability to find the right talent.

Overigens is Entelo eigenlijk een niche people agregator; zoals alle people aggregators op dit moment. En die niche is natuurlijk in alle gevallen ICT. Waar Entelo claimt 10 miljoen profielen te hebben. Entelo bestaat uit drie onderdelen; een online search tool, een e-mail notificatieservice (Entelo Sonar) en een browser plug-in (Entelo sidebar).

De homepage
Dit is de homepage van Entelo:

Entelo | Homepage

Entelo doet op haar homepage een belofte die ik tot op heden nog geen people aggregator heb zien doen: Find the right candidate at the right time. Dat is me nogal een belofte! Overigens kom ik daar bij Entelo Sonar op terug, want dat is de toepassing die claimt te kunnen onderkennen welke personen naar alle waarschijnlijkheid open staan voor een nieuwe uitdaging.

Als ik ben ingelogd krijg ik dit te zien:

Entelo | Zoekscherm

Een snelzoekfunctie, waarbij de hyperlink advanced searches laat zien dat ik complexe searchstrings kan invoeren als ik daar behoefte aan zou hebben. Nou heb ik daar toevallig helemaal geen behoefte aan, ik ben slechts een wannabe sourcer dus hou ik het bijzonder simpel. Ik beperk me tot de zoektermen Javascript en Netherlands.

En dat levert de volgende resultaten op:

Entelo | Zoeksresultaat

Kijk eens aan! Eindelijk een people aggregator met een degelijke user experience. Zoek- en verfijnmogelijkheden aan de linkerzijde van het scherm met daarnaast de zoekresultaten die ook nog eens redelijk compact zijn weergegeven.

De getoonde profielen zijn echter wel behoorlijk druk doordat niet alleen de avatar maar ook alle netwerken in kleur worden weergegeven. En alsof dat niet genoeg is zijn ook de vaardigheden ‘ingepakt’ in visuele cue’s die geen functie hebben maar wel het beeld aanzienlijk drukker maken. Dit visuele bombardement zorgt ervoor dat ik het zoekresultaat minder snel kan scannen.

Maar eerlijk gezegd gaat mijn aandacht uit naar de verfijnmogelijkheden; want ook hierin is Entelo de eerste die een altijd zichtbare serie aan verfijningsmogelijkheden biedt. Met bijzonder interessante opties zoals E-mail available (een garantie op een contactmogelijkheid), Hide recruiter profiles (wie wil nou collega’s in een zoekresultaat zien?) en Hide founder profiles (de gemiddelde oprichter is waarschijnlijk niet erg ontvankelijk voor een nieuwe ‘uitdaging’). Maar ook de optie Recently updated kan natuurlijk bijzonder interessant zijn. Tenslotte is een recent aangepast LinkedIn profiel een fijne indicator van de mate waarin de achterliggende persoon ontvankelijk zal zijn voor een passend aanbod.

En dan zijn er ook nog de Social profiles als verfijningsmogelijkheid:

Entelo | Zoeksresultaat, 2

Waarmee je niet alleen kan aangeven dat een bepaald netwerk aanwezig moet zijn maar in sommige gevallen zelfs een extra indicatie kan worden meegegeven; zoals in het geval van GitHub, waar je een minimum aantal volgers kan aangeven. En nee, bij Klout kan je niet een minimum score meegeven… Godzijdank.

Entelo biedt hiermee een serieuze set aan verfijningsmogelijkheden die andere people aggregators node missen. Ik mis echter sorteringsmogelijkheden. Ook een mogelijkheid om selectief meerdere kandidaten tegelijkertijd te ‘manipuleren’ is niet aanwezig; ik kan ervoor kiezen om 1 kandidaat of alle kandidaten via een lijst te bewaren. Het zou fijn zijn als ik hier meer mogelijkheden geboden kreeg.

Als ik klik op de naam van een kandidaat krijg ik dit te zien:

Entelo | Profiel

In dit geval zie ik de informatie van LinkedIn, waar ik ook naar kan doorklikken via de View on LinkedIn knop. Verder zie ik aan de linkerzijde alle netwerken waar Entelo een profiel van deze persoon heeft gevonden, evenals een opsomming van skills die bij deze persoon zijn aangetroffen. Aan de rechterzijde heb ik de mogelijkheid om meteen contact op te nemen of andere acties uit te voeren. Hierbij kan overigens ook de mogelijkheid bestaan om een kandidaat richting een ATS te sturen.

Als ik via de linker kolom naar een ander netwerk navigeer krijg ik dit te zien:

Entelo | Profiel, 2

De meest recente informatie wordt getoond; als meer informatie nodig is kan naar het achterliggende netwerk doorgeklikt worden.

Een keuze voor een vaardigheid levert onderstaande informatie op:

Entelo | Profiel, 3

Afijn, voldoende informatie om je wel even bezig te houden en daarmee een goed beeld te vormen van een potentieel interessante kandidaat.

Entelo Sonar
Entelo Sonar is de belangrijkste claim to fame van Entelo.

Entelo | Sonar

En nee, Entelo Sonar is niet een of andere mobile gimmick. Eerlijk gezegd begrijp ik niet eens waarom Entelo een iPhone in relatie tot Entelo Sonar laat zien. Want Sonar is feitelijk niet een e-mail notificatie service waarbij ik kandidaten ontvang die aan mijn zoekcriteria voldoen en een hoge(re) kans hebben om open te staan voor een nieuwe uitdaging. Overigens zijn die zoekcriteria beperkt tot de snelzoekfunctie; de fraaie verfijningsmogeljkheden worden binnen Sonar niet geboden. Dat is toch wel een gemiste kans, want feitelijk zou ik direct vanuit het zoekresultaat een Sonar notificatie willen aanmaken.

Sonar claimt op basis van meer dan 70 variabelen kandidaten te kunnen identificeren die openstaan voor een nieuwe uitdaging. Een riskante claim, aangezien het maar zeer de vraag is of de individuele variatie (niet gevarieerder en veranderlijker dan een mens) niet teveel ruis oplevert om de ongetwijfeld op basis van grote aantallen bepaalde kans op vertrek waardeloos te maken. Volgens Entelo (op basis van een conference call met mede-oprichter Jon Bischke) is Sonar wel degelijk accuraat. Van de geidentificeerde kandidaten heeft meer dan 30% daadwerkelijk een nieuwe baan binnen 9 maanden na identificatie. Een indrukwekkend percentage maar het blijft natuurlijk onzeker of Sonar hiermee accuraat is of slechs dat dankzij identificatie de betreffende kandidaat een aanbod heeft gekregen die hij/zij anders niet had gehad. De gemiddelde recruiter zal dat ongetwijfeld worst wezen…

Ik moet mijn ervaring met Entelo Sonar overigens uitstellen tot een volgende blog posting; ik heb nog geen e-mails ontvangen naar aanleiding van de door mij ingerichte Sonar opdracht, maar dat kan helemaal aan mij liggen. Dus nog even geduld…

Entelo Sidebar
De Entelo sidebar biedt een soort Falcon.io-achtige mogelijkheid; als ik binnen bepaalde sociale netwerken aan het people browsen ben, krijg ik via de Entelo Sidebar het totale beeld van een persoon te zien zoals bekend binnen Entelo:

Entelo | Sidebar

De installatie van de Entelo Sidebar is daarmee zelfs voor de gemiddelde technofoob een fluitje van een cent. Ik had er in ieder geval geen enkel probleem mee…

Als ik nu bijvoorbeeld in LinkedIn eens kijk wat mijn oudste dochter over zichzelf te vertellen heeft, krijg ik dit te zien:

Entelo | Sidebar in LinkedIn

De sidebar toont zich aan de rechterzijde en verteld mij dat er contactinformatie op Entelo beschikbaar is en laat zien waar mijn dochter nog meer uithangt. Handig.

De kosten
Entelo is bepaald niet gratis:

Entelo | Pricing

Daarmee zit Entelo nadrukkelijk aan de bovenkant van het prijsspectrum van alle tot op heden geevalueerde people aggregators. Waarmee maar weer eens duidelijk wordt dat kwaliteit ook een prijs heeft…

Wat mij vooral verbaasd is de eis van een jaarabonnement. Ik zou toch op zijn minst in staat moeten zijn om voor een gelimiteerde periode de kwaliteit van de dienst uit te proberen voordat ik een commitment van $6.000 aanga? En dan niet meteen voor $1.000 het schip in hoef te gaan?

Conclusie
Entelo heeft van de huidige generatie people aggregators verreweg de beste user experience. En hoewel er nog veel aan die experience kan worden verbeterd is Entelo in haar huidige verschijningsvorm voor alle ICT recruiters en sourcers feitelijk een verplichte tool in de gereedschapskist. Er is verder geen enkel excuus meer voor corporate recruitment afdelingen om niet zelf aan de slag te gaan met actieve werving. Entelo maakt het zodanig simpel dat het uitbesteden van zoekopdrachten aan intermediairs feitelijk een onbeschaamde vorm van geldverspilling is. En een erkenning van het eigen onvermogen tot het uitvoeren van de taak waarvoor je uberhaupt ben aangenomen. Een hiring manager zou nog bijna de was kunnen doen…

Benieuwd naar overige evaluaties van people aggregators? Dan heb je geluk. Want ik heb al eerder geschreven over TheSocialCV (die zich ondertussen heeft gekloond binnen Dice), TalentBin, RemarkableHire en Swoop. Deze week verschijnt waarschijnlijk ook nog de evaluatie van Gild op RecruitmentMatters.

Geef een reactie

10 Comments