Adecco: voortgaande krimp in Q4

Logotype AdeccoAls laatste van de grote uitzenders kwam Adecco vanochtend voorbeurs met de financiele resultaten over het 4e kwartaal van 2012. Overall moet Adecco een daling van de omzet van 5% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011 rapporteren. En daarmee blijft het bedrijf voor het vierde achtereenvolgende kwartaal in krimp (YoY).

En die krimp lijkt vooral op het conto van voormalig thuisland en huidig rampenland Frankrijk te kunnen worden bijgeschreven. Hier stortte de omzet met 17% in ten opzichte van Q4 2011. Is dit nog altijd het gevolg van de strategiewijziging die Adecco in Frankrijk heeft ingezet? Hoe dan ook, Frankrijk is voor Adecco een zeer forse bleeder geworden.

Ondanks die krimp heeft Adecco haar brutomarge vrijwel gelijk weten te houden:

Adecco omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q4 2012

Adecco omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q4 2012

Adecco is als een van de weinige uitzenders in staat gebleken haar brutomarge sinds de financiele crisis redelijk op peil te houden. Een combinatie van voortdurende reorganisaties en een het afstoten van minder rendabele klanten?

De verdeling van omzet per geografie laat het volgende beeld zien:

image

Waarmee ook meteen duidelijk wordt dat Adecco in het vierde kwartaal maar liefst EUR 46 miljoen aan reorganisatiekosten heeft gemaakt.

De resultaten in de Eurolanden zijn zeer gevarieerd te noemen. In onderstaande opsomming zijn de resultaten van Adecco vergeleken met die van de andere uitzenders:

 • Frankrijk, omzetdaling 17% (ten opzichte van Q4 2011), USG –14%, Randstad –13%, Manpower –9%
 • Benelux, omzetdaling van 6%  (Nederland: -11%, -3%, resp. -10%, Belgie & Luxemburg: -10%, -7%, resp. -7%, Belgie)
 • Duitsland (en Oostenrijk), omzetdaling van 4% (-23%, -9%, resp. -6%)
 • Spanje, omzetdaling van 10% (+6%, -10%, resp. -9%)
 • Italie, omzetdaling van 8%  (-12%, -8%, resp. -8%)

Een gecompliceerd beeld. Adecco doet het in haar ’thuisland’ Frankijk (aanzienlijk) slechter dan haar concurrenten, maar laat in Duitsland en de Benelux (met uitzondering van Randstad) de concurrentie de hielen zien (In Q4 2012, revenues in Benelux decreased by 6%. Revenue development was below the market in the Netherlands, but ahead of the market in Belgium). In de zuidelijke Europese landen is er een gelijkspel te noteren, afgezien van de gekke omzetstijging van USG in Spanje.

Het is echter bijzonder zorgwekkend te noemen dat Adecco het enorme omzetverlies in Frankijk nog altijd niet heeft weten te stoppen. Tenslotte is dit vanuit geografisch perspectief ook verreweg de grootste markt van Adecco.

De organische omzetgroei (YoY) is blijven steken op –5%, geljk aan vorig kwartaal:

Adecco, YoY organische omzetgroei, Q1 2007 – Q4 2012

Adecco, YoY organische omzetgroei, Q1 2007 – Q4 2012

Geef een antwoord

3 Comments
 • jeroen
  says:

  toch is het wel knap van hem dat hij elke keer weer in de positie wordt geplaatst om zulke wanprestaties te leveren….. zal wel idereen in Frankrijk aan het ontslaan zijn…… want anderen als schuldigen aanwijzen is wel zijn specialiteit….. weten ze in Nederland alles van

 • jeroen
  says:

  en wie is verantwoordelijk voor Frankrijk….. juist ja Alain Dehaze …. wederom zeer slecht presterend…… doet hij al jaren in verschillende rollen…… onbegrijpelijk