Vacaturesite top 10: Jobbird rulez

Vacaturemonitor, negatiefHoewel freemium vacaturesite Jobbird vaker van personeel lijkt te wisselen dan Dijsselbloem spaarders verkracht, blijft de site toch met afstand de grootste in de Vacaturesite top 10. Er lijkt geen maat te staan op Jobbird. Tegelijkertijd worstelt voormalig freemium site Jobselectie om in de top 10 te blijven. Freemium lijkt daarmee het simpele antwoord op hoe groot je wil zijn.

Het aantal vacatureplaatsingen is een ongekende 20,5%% lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden; het aantal unieke vacatures is 6,5% lager. En aangezien de Jobfeed aantallen in het algemeen nog naar beneden worden bijgesteld zal dit aantal over enkele weken nog lager blijken te zijn.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 9 – 11). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 9 – 11). Bron: Jobfeed

Jobbird blijft de onbedreigde nummer 1; op grote afstand gevolgd door een drietal sites (Werk.nl, Nationale Vacaturebank en Banenmatch). Het resterende deel van de Vacaturesite top 10 wordt gevormd door de ‘kleintjes’, waarbij Monsterboard de ‘best of the rest’ is. Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot Jobselectie de top 10 zal moeten gaan verlaten. De voormalige freemium vacaturesite is sinds haar afscheid van het ‘gratis’ business model traag maar gestaag afgegleden richting de staart van de top 10. En het zou me niets verbazen als over enkele weken een necrologie voor deze site geschreven kan worden.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

image

 

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl blijft onbedreigd de koploper in de social media buzz en vanzelfsprekend wordt dit veroorzaakt door het enorme volume aan negatieve berichten rondom ‘s lands slechtste vacaturesite. Tegelijkertijd is het bijzonder hoge percentage positieve buzz bij Monsterboard opvallend te noemen.

Geef een antwoord

1 Comment
  • Andre Engels
    says:

    Dat positieve sentiment van Monsterboard komt doordat @Monsternieuws bij elke nieuwe volger een twitter uitstuurt met als tekst “@Twitteraar Leuk dat je ons bent gaan volgen. #Monsterboard”. Dat zijn natuurlijk een flinke hoeveelheid berichtjes, en allemaal berichtjes met positief sentiment die Monsterboard noemen.