De snel veranderende wereld van ‘ATS’-en

Gartner is weer eens met een update van haar magic quadrant voor talent management suites uitgekomen; een soort overzicht van who’s who van de grootste ATS’en in de wereld; hoewel een dergelijke kwalificatie de betreffende toepassingen wel het nodige tekort doet:

Gartner: Magic quadrant talent management suites, maart 2013

Gartner: Magic quadrant talent management suites, maart 2013

Gartner omschrijft talent management suites als volgt:

[…] an integrated set of applications, including workforce planning, talent acquisition, performance appraisal/assessment, goals management, career development, succession management, learning management and compensation management.

Waarmee duidelijk wordt dat het veel meer is dan ‘slechts’ een ATS wat feitelijk binnen een talent management suite wordt geboden door het onderdeel talent acquisition.

Wat dit magic quadrant zo interessant maakt is de vergelijking met een soortgelijk overzicht uit 2009. Toen was het volgens Gartner overigens nog een magic quadrant voor eRecruitment, maar de verschillen met de versie uit 2013 zijn op zijn zachtst gezeg opvallend te noemen:

Gartner: Magic quadrant talent management suites, november 2013

Gartner: Magic quadrant talent management suites, november 2009

Ik beperk me even tot het leaders quadrant, het vierkant aan de rechter bovenzijde. Waar eind 2009 Taleo met kop en schouders boven de meute uitstak. en medio 2011 ook nog even Jobpartners overnam.  Nu Taleo is ‘geassimileerd’ door Oracle en is verdwenen in Oracle Talent Cloud weet deze toepassing zich nog nauwelijks in het leaders quadrant te handhaven. Overigens heeft Oracle een verbijsterende hoeveelheid oplossingen. Want naaast Talent Cloud is er ook nog Oracle PeopleSoft en Oracle E-Business Suite. Je vraagt je af hoelang het gaat duren voordat Oracle ook deze wildgroei gaat saneren. Klanten zien door de bomen het bos niet meer.

Kenexa, ondertussen overgenomen door IBM is uit het leaders quadrant verdwenen, evenals StepStone (Solutions), ondertussen samengegaan met MrTed en Lumesse genaamd en PeopleClick, die in 2010 tot Peopleclick Authoria fuseerde en ondertussen Peoplefluent heet.

Opvallend is de opkomst van SAP SuccessFactors als leader of the pack. Eind 2009 was SuccessFactors, toen nog onafhankelijk, niet eens een partij in het magic quadrant. Maar nu is het, volgens Gartner dus de nr. 1 partij. Waarbij SuccesFactors blijkbaar een behoorlijke kralenrijger is geweest:

[…] it was acquired by SAP in February 2012. SuccessFactors began with performance management, but has expanded into succession planning, compensation, recruitment and learning, either organically or through acquisitions. In 2010 and 2011, it acquired Inform Business Impact, CubeTree, Jambok, Plateau Systems and Jobs2Web.

De laatste van de drie partijen in het leader quadrant, Cornerstone On-Demand, wordt als volgt omschreven:

Cornerstone OnDemand, founded in 1999, is a public company based in Santa Monica, California. The vendor has operations in North America, Europe and the Asia/Pacific region. It started in the learning market and has grown to become a Leader in talent management. Cornerstone OnDemand’s product offerings include recruiting, performance, succession, compensation and learning, along with onboarding and corporate social networking solutions.

Dat weten we dan ook weer.

Al met al is er sinds eind 2009 enorm geconsolideerd. Waarbij opvallend genoeg het challengers quadrant nu volledig leeg is geraakt en er naast leaders slechts niche players en visionairies zijn overgebleven. Maar de kans dat de huidige samenstelling lang gelijk zal blijven is waarschijnlijk klein. Cornerstone On-Demand en Lumesse zijn de enige twee partijen die niet bij een grote moeder zijn geland en hebben daar ongetwijfeld behoefte aan. En ook bij andere partijen zal de bigger is better behoefte onverminderd blijven bestaan. Waarmee een verdere sanering van het speelveld zeer voor de hand ligt.

Geef een reactie

1 Comment