Stortvloed aan sollicitaties biedt werkgelegenheid

Euro'sOp dit moment (februari 2013) zijn er volgens het CBS 638.000 personen werkloos waarvan er volgens het UWV 377.000 personen een WW-uitkering ontvangen. Hoewel ik ervan uitga dat alle 638.000 personen op zoek zijn naar een nieuwe baan hebben de meeste personen met een WW-uitkering een sollicitatieplicht.

Van de 377.000 personen die in februari een WW-uitkering ontvangen zijn 284.000 jonger dan 55 jaar. Grosso modo dient deze groep 2 keer per week te solliciteren. Dat zijn dus 568.000 sollicitaties per week; oftewel 29,5 miljoen sollicitaties per jaar.

Maar ook de 261.000 werklozen zonder WW-uitkering zijn ongetwijfeld op zoek naar een baan. Zij hebben weliswaar niet de verplichting om 2 keer per week te solliciteren, maar of dat betekent dat zij daarom minder sollicitaties per week versturen is volstrekt onduidelijk. Maar laat ik eens aannemen dat zij geen 2 maar ‘slechts’ 1 sollicitatie per week versturen. Dan komt dat nog altijd neer op 261.000 sollicitaties per week, oftewel 13,6 miljoen sollicitaties per jaar

En dan zijn er natuurlijk ook mensen die vanuit een baan naar een nieuwe uitdaging solliciteren. Als we uitgaan van een (standaard) verloop van 8% van de werkzame beroepsbevolking op jaarbasis dan betekent het dat per week ongeveer 11.000 personen van baan wisselen. En laat ik eens aannemen dat zij voor het vinden van deze nieuwe baan gemiddeld  3 sollicitaties per persoon hebben verzonden. Dat zijn dan 33.000 sollicitaties per week oftewel 1,8 miljoen sollicitaties per jaar.

Bij elkaar opgeteld zijn dit een kleine 45 miljoen sollicitaties per jaar. 45 miljoen…

En al die 45 miljoen sollicitaties moeten worden beoordeeld, met ongeveer 44 miljoen afwijzingen als resultaat. Als voor het beoordelen en afwijzen van 1 sollicitatie gemiddeld 5 minuten nodig is dan betekent het bijna 2.100 manjaar werk voor alle 44 miljoen afwijzingen. Uitgaande van een gemiddeld jaarsalaris van EUR 35.000 (zonder werkgeverslasten) is dat EUR 73 miljoen aan salariskosten, uitsluitend voor het beoordelen en afwijzen van sollicitanten.

Een jaar geleden (februari 2012) waren er 490.000 werklozen waarvan er 300.000 een WW-uitkering ontvingen. Van deze laatste groep waren 224.000 personen jonger dan 55 jaar. Op basis van deze cijfers waren er een jaar geleden grofweg 35 miljoen sollicitaties op jaarbasis, wat neerkomt op EUR 57 miljoen aan salariskosten voor het beoordelen en afwijzen van sollicitanten.

De kosten voor het beoordelen en afwijzen van sollicitanten zijn in 1 jaar tijd met maar liefst EUR 16 miljoen gestegen. Waarmee de gestegen werkloosheid in het afgelopen jaar direct verantwoordelijk is voor een groei van de werkgelegenheid van 460 banen. En het is vrijwel zeker dat deze groei ook in het komende jaar nog verder zal doorzetten. ‘Dankzij’ een verder oplopende werkloosheid…

Killer questions in het online sollicitatieproces zijn ineens een stuk interessanter geworden?

Geef een reactie

5 Comments
 • Daan
  says:

  Beste Marc,
   
  Ik kan u vertellen dat de mensen die een WWB-uitkering (bijstand) ontvangen, maar liefst 5x per dag verplicht moeten solliciteren. Dit komt dus neer op 25 sollicitaties per week per persoon! Doen ze dit niet of kunnen ze dit niet aantonen dan wordt hun uitkering gekort. Het aantal sollicitaties ligt dus nog veel hoger!
  Mvg,
  Daan

 • Maurice Willems
  says:

  Ik mis toch wel in deze cijferreeks, hoeveel W&S, detacherings en uitzendburo’s hier reeds met een aantal werknemers tegenover staan….

 • Herbert Prins
  says:

  @marcdrres leuke rekensom. Een paar kanttekeningen. Als sollicitanten nu eens ook inschrijven uitzendbureau, netwerken, langsgaan bij werkgevers als sollicitatie activiteiten zien (UWV doet dat) dan verwatert de aantal sollicitaties. Als recruiters omdat ze toch geen relevante vacatures hebben zich zelf aan het werk houden met nep processen en dito vacatures. Als uitzendbureaus, recruitmentbedrijven andere bemiddelaars juist het afhandellen van solicitaties en inschrijvingen geautomatiseerd hebben in plaats dat dit mensenwerk is. Dan zou alles netjes in evenwicht kunnen zijn gebleven. Jouw som kan natuurlijk ook kloppen in dat geval is de productiviteit van recruitment een stuk lager geworden. 

  • Marc Drees
   says:

   Wat ik slechts heb proberen te doen is een bijzonder ruwe berekening te maken om tot een impact van de groeiende werkloosheid te komen. Er is vanzelfsprekend van alles op af te dingen, maar het geeft in ieder geval enig inzicht van de trend bij een groeiende werkloosheid.