CBS: Conjunctuurbeeld maart 2013 gruwelijk

Vandaag kwam het CBS weer eens met haar maandelijkse conjunctuurklok, en dit keer is het beeld wel heel erg slecht geworden:

CBS: Conjunctuurklok maart 2013

Bijna alle indicatoren zitten in het kwadrant linksonder. En daar wil je niet zitten. Alleen de export zit in het goede kwadrant. Nog net…

Ondertussen worden in zo’n beetje alle landen de prognoses voor 2013 naar beneden bijgesteld (zoals mocht worden verwacht) en de resultaten voor 2012 vallen toch nog tegen (zoals mocht worden verwacht). Met andere woorden, alle CPB-kloontjes in de verschillende Eurolanden kunnen collectief en voor de zoveelste keer van hopiumsnuiven worden beschuldigd. But what’s new?

Het zal nog veel erger worden voor het ooit beter wordt. En dat gaat niet dit jaar gebeuren en ook niet in 2014. En als we Dijsselbloem (aka. Diesel-BOOM) als de overbekende olifant in de porseleinkast laten schuiven is er binnenkort helemaal geen vertrouwen meer. En durft er iemand een gokje te wagen wat dit voor de arbeidsmarkt gaat betekenen? En daarmee voor de werkloosheid? En daarmee voor al die fraaie, geldverslindende plannetjes van de overheid om de jongeren, ouderen en arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen? Precies…

Maar voorlopig houden we collectief en wanhopig vast aan de voorspelling van het CPB dat in de tweede helft van 2013 het tij gaat keren. Zou er 1 minister of staatssecretaris daar zijn/haar eigen geld op in durven zetten? Ik heb een donkerbruin vermoeden wat het antwoord zal zijn… Overigens vind ik dat alle CPB-voorspellers gedwongen dienen te worden om al hun spaargeld op hun eigen voorspellingen in te zetten.

Geef een reactie

1 Comment