Gozaik: frustreert werkzoeker en werkgever

Logo GozaikJawel, er is weer eens een zelfbenoemde cv-killer opgestaan! Dit keer met de bijzondere naam Gozaik.

Gozaik is an application where users can create a multi-media mosaic resume including photos, videos, experience, education, skills, their social media presence(s), and anything else they feel defines them. It’s a replacement for the paper resume that allows employers to truly get a 360-degree insight to the candidate.

Dus…

Heeft Gozaik eindelijk de magische formule ontdekt en is het cv overbodig geworden? Of kan het cv voor de zoveelste keer zeggen dat the reports of my death are greatly exaggerated? Tijd voor een nader onderzoek.

De homepage
Dit is de homepage van Gozaik:

Gozaik, 1

Is Gozaik een Twitter resume? Dat wordt dan een wel heel erg compacte360-degree insight to the candidate voor werkgevers…. Maar zoals snel zal blijken is er geen sprake van een Twiter resume, wel sprake van het ‘verzenden’ van mijn multi-media mosaic resume via Twitter.

Als ik op de Sign up knop klik krijg ik dit te zien:

Gozaik, 2

Opvallend… Geen LinkedIn als koppelingsmogelijkheid. Dat betekent naar alle waarschijnlijk dat ik zelf allerlei dingen moet gaan invullen. Tenzij Gozaik een cv-extractie toepassing heeft. Ik ben benieuwd…

Nadat ik op Sign up with Twitter heb geklikt krijg ik een nogal angstaanjagend autorisatieverzoek te zien:

Gozaik, 3

Holy crap! Kan mijn profiel aanpassen? Nieuwe personen volgen? Wat is dit voor onzin? Het mag duidelijk zijn dat ik na het testen van Gozaik deze autorisatie per direct verwijderd.

Daarentegen is de autorisatie voor Facebook bijzonder vriendelijk:

Gozaik, 4

Dat levert me dan weer een zucht van opluchting op. Hoewel ik natuurlijk ook deze autorisatie na afloop per direct zal verwijderen.

Als ik me eenmaal door het autorisatieproces heb geworsteld krijg ik een nogal verontrustende boodschap te zien:

Gozaik, 5

Hij is lekker… Vooral als je ontdekt wat je allemaal moet doen om een Gozaik mosaic resume te maken. Dan ga je hier nooit aan beginnen tot het beta label van deze site is verwijderd. Anders loop je het risico al het werk voor niets te hebben gedaan. Waar Gozaik geen been in lijkt te zien…

Na ik met bezwaard gemoed deze angstaanjagende boodschap heb weggeklikt kom ik op de uitndogiging om een tourtje te maken door Gozaik. De tour bestaat uit een aantal tekeningetjes, waarvan dit de eerste is

Gozaik, 6

Kijk eens aan; er is onderzoek waaruit blijkt dat werkgever gek zijn op een persoonlijke videoboodschap van een kandidaat. Helaas vergeet Goizak dit onderzoek te vermelden. Overigens is dit niet de enige keer dat Goizak de loftrompt tuit over video:

Video is a powerful method to engage employers, and to more rapidly connect with hiring decision makers. Studies show candidates with a video get jobs faster.

Toe maar… volgens Goizak zijn er blijkbaar studies waaruit blijkt dat ‘kandidaten met een video’ (wat dat ook moge betekenen) sneller een nieuwe baan vinden?

Na nog een serie van dit soort plaatjes, waaruit ik overigens denk op te maken dat ik alles, maar dan ook alles zelf moet gaan invullen, kom ik op de eerste pagina van mijn profiel terecht:

Gozaik, 7

Dit is de eerste in een lange serie pagina’s waarin ik … mijn volledige cv moet invullen. Want hoewel Gozaik zichzelf als een cv slayer ziet, is het feitelijk niets anders dan een cv invulformulier. Werkervaringen, opleidingen, vaardigheden. Alles moet met de hand worden ingevoerd. Onvoorstelbaar. Natuurlijk zit een API met LinkedIn er niet in; LinkedIn is druk bezig om een fort om haar data heen te bouwen. Maar cv-extractie is in dit geval geen overbodig alternatief. Helaas is het een alternatief wat niet door Gozaik wordt aangeboden. 

Naast een complete invoer van mijn cv vraagt Gozaik ook nog om foto’s en natuurlijk om het opnemen van een videoboodschap:

Gozaik, 8

En hier lijkt tevens de bron te zijn gevonden van alle goeds dat Gozaik aan video toedicht op basis van ‘onderzoeken’:

A short introductory video is a powerful way to distinguish yourself from other candidates. Our statistics show that job seekers who provide a video in their Gozaik receive more interest from employers and find jobs faster.

Ik ben ineens bijzonder benieuwd geworden naar die statistieken van Gozaik. Zeker gezien het feit dat ze pas net in public beta zijn gelanceerd.

Het eindresultaat van een langdurig invoer en opnameproces is dan uiteindelijk een multi-media mosaic resume:

Gozaik, 9

Inderdaad, dit is volstrekt vernieuwend…

Ik moet alles zelf invullen; wat ik vanzelfsprekend weiger aangezien er altermatieven bestaan die het leven voor een werkzoeker ernstig vereenvoudigen. Maar het belangrijkste punt is natuurlijk dat het mosaic resume zich op geen enkele manier van het aloude cv onderscheidt.  Afgezien van die videoboodschap waar Gozaik magische eigenschappen aan toedicht…

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is blijkt Gozaik ook nog eens een aggregator van vacaturetweets te zijn. En dankzij die aggregatiefunctie kan ik binnen Gozaik dus ook naar vacatures zoeken.Op basis van een zoekactie met als keyword blogger krijg ik dit te zien:

Gozaik, 10

Mijn zoekopdracht levert 1 vacaturetweet op, hoewel ik het woord blogger niet in die tweet heb gevonden. Wat op zijn zachtst gezegd merkwaardig is. Minstens zo merkwaardig is de tip die Gozaik mij geeft. Blijkbaar denkt Gozaik dat ik het fijn vind om in mijn zoekresultaat niet langer bestaande vacatureteweets te zien. En dat ik in zo’n geval het leuk zal vinden om mijn Gozaik mosaic profile naar mijn volgers te tweeten. Nog afgezien van de reactie van mijn volgers als ik een dergelijke actie zou uitvoeren…

Maar het meest merkwaardig is wat er gebeurt als ik op de knop Apply klik die bij de tweet staat vermeld. Ga ik in dit geval via de hyperlink in deze vacaturetweet naar de achterliggende vacature- of sollicitatiepagina? Nee… daar ga ik niet naartoe. Als ik op die Apply knop klik, krijg ik dit te zien:

Gozaik, 11

WTF? Via de Apply knop stuur ik een tweet naar het betreffende bedrijf dat ik wel geinteresseerd ben in deze vacature, met een link naar mijn Gozaik mosiac resume. Daar zal dat bedrijf wel enthousiast van worden, van potentiele kandidaten die niet de vacature gaan bekijken maar op basis van een tweet reageren met een andere tweet waarbij het bedrijf ook nog even wordt ‘gevraagd’ om naar een mosaic resume te gaan kijken… Ik kan de reactie van het gemiddelde bedrijf voorstellen. Of liever gezegd, het gebrek aan reactie.

Gozaik denkt blijkbaar haar mosaic resume te kunnen pushen over de rug van gebruikers die de moeite hebben genomen om zo’n cv te maken en bedrijven waarvan de vacaturetweets worden geaggregeerd. Om vervolgens werkgevers een slechte ervaring te bezorgen. Wie verzint zoiets? Dan moet je echt geen ene rooie rotmoer van (online) recruitment begrijpen.

O ja, Gozaik is ook nog eens retetraag. Maar er is ook een zinvolle functie; Gozaik biedt de mogelijkheid om mijn mosaic resume permanent te verwijderen. Wat ik per direct heb gedaan.

Conclusie
Gozaik is een bijzonder arbeidsintensief cv met plaatjes en een video onder klinkende maar volstrekt holle termen als multi-media mosaic resume of Twitter resume. Verder is Gozaik een aggregator van vacaturetweets. Desondanks denkt Goizak om de een of andere reden dat ze vanwege deze veel voorkomende functies vernieuwend bezig is. Terwijl in realiteit Gozaik uitsluitend een bijzonder hinderlijk obstakel is in de communicatie tussen werkzoeker en werkgever. Mogelijk is het de hoogste tijd om weer in private beta te gaan en als een gek te “pivoten”. Of gewoon te stoppen.

Geef een reactie