Jobylon Bounty: alweer een online referral site

Logotype Jobylon BountyEr lijkt een onstuitbare drang te zijn om online referral toepassingen de wereld in te blazen, want er is er weer eentje. Deze keer afkomstig uit Zweden en met de naam Jobylon Bounty:

Jobylon Bounty is a fun and social way to recommend fantastic job opportunities to your friends. If a recommendation leads to a hire you’ll get a reward. We call this a Bounty, which makes you a Bounty Hunter! The company gets a new employee to their team, your friend gets a career boost and you get a reward for helping out. It’s a win-win-win!

Ai-ai-ai. En ook leuk, Jobylon stelt het woord bounty te hebben uitgevonden. Mogelijk hebben ze met deze instelling ook geen lessen getrokken uit het verleden? Een verleden dat bezaait is met dode en begraven online referral toepassingen?

Intermezzo: online referral toepassingen
Dit zijn een groot aantal van de online referral toepassingen die sinds 2008 zijn gelanceerd; van nieuw naar oud: CareerSonar, Whistetalk, JobAmbassadors, GooodJob, WorkWith.Me, SocialCareer, SocialCruiter, Surge, PopHire, TopProspect, Bonu$box, Kenjijiemand, Spotajob, Friendhunter, Recruitr, Jobadvisor, Usersix, Gooozup, techTribe, Zubka… En dan heb ik Zao, Careerify en Nexi nog niet eens bekeken. En heb ik voor het gemak Jobster maar buiten beschouwing gelaten. Sommige lijken zijn eenvoudigweg te oud.

Een aanzienlijk deel van deze toepassingen is ondertussen dus dood en begraven. Dat er nog wel online referral toepassingen actief zijn komt uitsluitend omdat er steeds ‘nieuwe’ initiatieven oppiepen die om de een of andere reden denken dat ze revolutionair bezig zijn. En te recent zijn gestart om alweer te zijn overleden.

Zoals Jobylon Bounty. Dat weer onderdeel is van Jobylon, een toko die in Noorwegen en Zweden vacaturesites heeft draaien. En je raadt nooit wat de missie van Jobylon is:

As a company, we have one big mission; to re-invent the recruitment space! We believe that this industry has too long remained unchanged with big players sleeping in class

OMG…

Zou de noordelijke ligging van Zweden de oorzaak zijn van de schijnbare onbekendheid van Jobylon met het massagraf dat online referral toepassingen heet? Of zorgt de poolnacht soms voor wanen zoals hierboven? Hoe het ook zij, Jobylon Bounty denkt blijkbaar met een online referral toepassing de wereld van online recruitment opnieuw uit te kunnen vinden. Ocharme…

De homepage
Dit is de homepage van Jobylon Bounty:

Jobylon Bounty, 1

Lekker hoor, zo’n lange homepage. Hoewel ik bij de stippellijntjes min of meer het BeKnown bijtje had verwacht. Verder vind ik de call-to-action wel behoorlijk misleidend. Sign in and get your Reward! is natuurlijk niet aan de orde. Sign in, verlink je vriendje voor een tientje en misschien krijg je dan ooit een reward zou een meer accurate tekst zijn geweest. Maar misschien wat te lang voor een knoptekst en minder motiverend?

Tijdens het aanmelden via Facebook krijg ik dit te zien:

Jobylon Bounty, 2

Het is atlijd fijn als je een ongewenste activiteit kan overslaan. Wat ik dan ook prompt doe.

Na het afronden van de aanmelding krijg ik deze pagina te zien

Jobylon Bounty, 3

Kijk eens aan:

Your reach is the number of people you can send job referrals to. As you invite friends to Jobylon, you gain visibility to your 2nd degree connections (friends of friends). This will dramatically increase your reach and your chances of getting awesome rewards!

Vanzelfsprekend wil Jobylon Bounty dat ik al mijn ‘vrienden’ ook tot Jobylon Bounty gebruikers bekeer. Waarmee je voor je het weet een spamactie binnen Facebook uitvoert. De herinnering van BranchOut en Silp ten aanzien van dit soort idiote acties ligt nog vers in het geheugen en daarom kies ik ervoor op de optie Add friends uit te zetten. Maar daar is Jobylon Bounty niet blijk mee:

Jobylon Bounty, 4

Niet alleen krijg ik een boodschap om dit vooral niet te doen en ook in de call-to-action wordt nog even gezegd dat deze keuze not recommended is… Maar ik trek de stoute schoenen aan en klik toch op deze hyperlink.

Vervolgens krijg ik een serie vacatures te zien waar ik eventueel ook zie welke van mijn Facebook ‘vrienden’ op de betreffende functies passen:

Jobylon Bounty, 5

Facebook profielen als matchcriterium… En dat terwijl er LinkedIn profielen bestaan met zeer rijke informatie over het professionele leven van mensen. Jobylon Bounty kiest ervoor om dit met de buitengewoon schamele Facebook profielen te doen. Dat gaat vast veel zinnige suggesties opleveren.

Overigens is een bonus van 25.000 Zweedse Krona een fors bedrag; dit is bijna EUR 3.000. Da’s geen verlink je vriendje voor een tientje, maar verlink je vriendje voor aanzienlijk meer geld. Daar steekt de iPad aanbrengbonus wat schril tegen af…

Overigens krijg ik dit te zien als een Facebook vriend door Jobylon Bounty wordt aanbevolen:

Jobylon Bounty, 6

En als ik vervolgens met mijn muis over de avatar van mijn Facebook ‘vriend’ hover, krijg ik dit te zien:

Jobylon Bounty, 7

Ik krijg een pop-up te zien met mijn Facebook ‘vriend’ nog even nader omschreven en een call-to-action.

Door op de knop Continue te klikken kom ik op het onderstaande scherm:

Jobylon Bounty, 8

De rechterkolom is het waard om te lezen; vooral de PS. die Jobylon Bounty mij meegeeft:

If the person you have in mind is not in your Facebook network, send an e-mail to <> with the can didate’s name, e-mail and the job you are referring to

Hahaha! Denkt Jobylon Bounty nou echt dat de gemiddelde bountyhunter dit soort informatie naar hen op zou sturen?

Afijn, dit is Jobylon Bounty. De zoveelste online referral toepassing die er vanuit gaat dat ik als recruitment premiejager door het leven wens te gaan. En die om de een of andere manier denkt dat ik regelmatig naar Jobylon Bounty terug zal keren om mijn premiejager driften uit te leven. Lekker ‘vrienden’ spammen met vacatures om misschien wel ooit een keer in de verre toekomst eventueel een keer een bonus te verdienen. Dat niemand daar eerder aan heeft gedacht… O wacht, dat is al wel gebeurd. Vele, vele keren…

Als laatste is Jobylon Bounty er eentje van het type Hotel California site. Ik kan me wel inschrijven, maar ik kan me nooit  uitschrijven. Heel prettig…

Conclusie
Jobylon Bounty is een online referral site die zich in niets onderscheidt van de vele andere online referral sites die haar zijn voorgegaan. En als lessen uit het verleden enige indicatie zijn voor de toekomst staat daarmee het lot van Jobylon Bounty al vast: de Deathpool. Een uitstekende plaats voor een volstrekt overbodige site. Overigens wel een fraai vormgegeven overbodige site.

Geef een reactie

1 Comment