Vacatursite top 10: voorjaarsschoonmaak?

Vacaturemonitor, negatiefVerleden week had ik mijn twijfels bij de ongekend hoge vacaturevolumes van bepaalde vacaturesites, en deze week is hierin niet anders. Maar ik heb besloten om (in tegenstelling tot vorige week) dit keer geen ingrepen te doen in de samenstelling van de top 10. Dat heeft tot gevolg dat JobTrack en Vacaturevijver uit de top 10 verdwijnen en Megajobs en LinkedIn weer eens hun opwachting maken. Een terugkeer van Megajobs is overigens wel het laatste wat ik ooit had verwacht.

Het aantal vacatureplaatsingen is een enorme 28,3% lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden; het aantal unieke vacatures is slechts 1,4% lager. Deze twee cijfers liggen wel extreem ver uit elkaar; een teken aan de wand ten aanzien van de betrouwbaarheid van de cijfers of is hier wat anders aan de hand. Ik blijf twijfeln ten

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 11 – 13). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 11 – 13). Bron: Jobfeed

De dominantie van Jobbird blijft indrukwekkend te noemen. Er zit echt een soort Grand Canyon tussen Jobbird en de eerstvolgende vacaturesite; Nationale Vacaturebank. Het zou overigens aardig zijn om hier ook eens de verschillen in omzetvolume naast te zetten. Ik vraag me af of Jobbird in een dergelijke top 10 ook een plek zou weten te verwerven…

Megajobs en LinkedIn komen met stip de top 10 binnen, op resp. de zevende en achtste plaats. Hierdoor verliezen JobTrack en Vacaturevijver hun top 10 notiering, terwijl Jobselectie stijf op de 10e plaats komt te staan, slechts enkele vacatures verwijderd van de afgrond. Ik ben benieuwd of de site het volgende week nog weet te redden.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl blijft de onbedreigde koploper in de social media buzz en zoals altijd wordt dit veroorzaakt door het enorme volume aan negatieve berichten rondom ‘s lands slechtste vacaturesite. Runner-up Monsterboard heeft daarentegen vooral een enorm volume aan positieve buzz. Helaas is in dit geval die positieve buzz niet veroorzaakt door tevreden gebruikers maar door de eigen medewerkers van Monsterboard.

Geef een reactie