ITbanen: een niche vacaturesite van VNU

Sinds gisteren is ITbanen in de lucht, een op San Diego gebaseerde site van VNU Vacature Media; specifiek gericht op de IT-branche. En binnen ITbanen zijn de vacatures van Tweakers en Computable gebundeld.

Zo ziet de homepage van ITbanen er uit:

ITbanen | Homepage

Overigens gaat Tweakers exact dezelfde technologie voor haar vernieuwde vacaturesectie gebruiken. De overgang is voor vandaag gepland maar is volgens mij op dit moment nog niet beschikbaar.

Hiermee hebben we er een nieuwe vacaturesite bij voor de enige grote beroepsgroep waar het vacaturevolume nog altijd groeit. En iets zegt mij dat dit niet de laatste ICT niche vacaturesite zal zijn…

Geef een reactie

13 Comments
 • Ingmar
  says:

  Marc, je bent me voor (maar mijn schatting van lager dan 300 klopte aardig).
   
  Op http://www.bonque.nl zijn in ieder geval geen recruiters die mogen adverteren en staan er wel ruim 600 ICT vacatures online. Echter is dat maar een klein aantal van de totale ICT vacaturevijver.
   
  Hoe is hier meer inzicht in te krijgen?

 • Ingmar
  says:

  @André – je zal helemaal gelijk hebben, maar o.a. door het grote aantal vacatures van recruitmentbureaus (veelal ‘dubbele’ of simpelweg ‘neppe’ vacatures) en het zijn zulke cijfers weinig zeggend over de ICT markt (behalve uiteraard dat bureaus niet zomaar op de ICT markt springen).

  • Andre Engels
   says:

   @Ingmar: Een terechte opmerking. Als we de vacatures via intermediairs (recruitmentbureaus en uitzendbureaus) verwijderen (voor zover Jobfeed ze als zodanig herkent) wordt het lijstje inderdaad een stuk anders:
   1. Jobbird
   2. LinkedIn
   3. Eurojobs
   4. Monsterboard
   5. ictergezocht.nl
   6. Nationale Vacaturebank
   7. technicus.nl
   8. nuwerk.nl
   9. Intermediair
   10. Vacaturevijver
   Voor alle vacatures krijgen we dan het volgende rijtje:
   1. Jobbird
   2. LinkedIn
   3. Monsterboard
   4. Nationale Vacaturebank
   5. Jobtrack
   6. Vacaturebase
   7. werk.nl
   8. Intermediair
   9. nuwerk.nl
   10. Eurojobs
   Waarbij overigens waarschijnlijk Joof op 10 hoort – het verschil met Eurojobs is verwaarloosbaar, en Eurojobs heeft vermoed ik meer door Jobfeed niet herkende recruitmentbureaus.

   • Marc Drees
    says:

    Voor de fijnproevers heb ik ook even de interne doublures verwijderd en alleen de nog actieve vacatures geteld. Voor de opsomming van ‘echte’ vacatures (geen intermediairs) betekent dit  het volgende:

    linkedin.com (575 nieuwe vacatures in de afgelopen 7 weken)
    monsterboard.nl (399)
    jobbird.com (366)
    ictergezocht.nl (274)
    eurojobs.com (188)
    nationalevacaturebank.nl (179)
    assignments.nl (173)
    technicus.nl (167)
    intermediair.nl (152)
    123freelance.nl (145)


    Bron: Jobfeed Analytics

    Dit is dus een zeer schoon beeld van de onderliggende krachtsverhoudingen.
     
    Tweakers staat op de zeer ondankbare elfde plaats met in totaal 109 nieuwe vacatures; Computable staat op de 13e plaats met 107 vacatures en het ‘oude’ InICT op de 14e plaats met 105 vacatures. De combinatie komt met dit vacaturevolume dus op de 4e plaats in bovenstaande rangorde te staan.
     
    Overigens wordt ITbanen, althans in eerste instantie, een doorplaatssite waar tegen een premium vacatures vanaf Nationale Vacaturebank en Intermediair worden gepubliceerd. 

   • Ingmar
    says:

    Lijkt me nog steeds niet correct.
    VB: Bij ictergezocht.nl zijn 1292 vacatures. Als je alleen al kijkt hoeveel vacatures er geplaatst zijn door de twee recruimentorganisaties (starapple en careervalue) die op hun homepage adverteren (StarApple -399 vacatures- en CareerValue -139 vacatures-), weet je dat het waarschijnlijke aantal vacatures van daadwerkelijk vacante posities eerder rond de 300 (of veel lager?) zal liggen.
    Doet niets af aan de site ictergezocht.nl of de hierboven genoemde bureaus (zij zijn per slot van rekening commerciele organisaties), maar het blijft een enorme wirwar aan informatie voor de zoekende ICT specialist en voor de persoon die het aantal ICT vacatures wil analyseren.

 • Ingmar
  says:

  Lijkt hetzelfde als het oude en zeer matig werkende inICT.nl. Maar wellicht hebben ze ervan geleerd en zijn er duidelijke verbeteringen zichtbaar.

  http://www.bonque.nl lijkt met haar pure focus op ICT en zonder tussenkomst van recruiters wel wat ogen bij de grote jongens te hebben geopend.

 • Andre Engels
  says:

  Ik heb, vooral naar aanleiding van Robs reactie, eens op Jobfeed gekeken wat de grootste vacaturebanken voor ict-banen waren. Conclusie: ict-banen vind je niet via het UWV (werk.nl staat pas op 15), en ze worden internationaal geworven (3 internationale sites in de top 10, kijken we naar alle vacatures, dan komt alleen LinkedIn in de top-20):
  1. Jobbird
  2. Monsterboard
  3. Nationale vacaturebank
  4. Banenmatch
  5. Eurojobs
  6. Find-it-jobs
  7. LinkedIn
  8. Vacaturevijver
  9. Jobselectie
  10. Joof
  De grote Nederlandse niche-jobboards voor ict’ers vinden we tussen 10 en 20: itjobboard.nl, alleictjobsvannederland.nl, ictdienstenonline.nl, ictergezocht.nl en ictdienstenonline.nl.
   
   

 • Rob van Elburg
  says:

  Zeker niet de laatste Marc. Er zijn er ook al een “paar”…
  https://www.jobworld.nl/
  https://www.jobserve.com/nl/
   
  https://www.itjobboard.nl/
  Tel hier bij de de “generieke sites” zoals Monster, Nuwerk, etc met zeer duidelijke ICT secties.  Dan ook nog de jobpostings via bijvoorbeeld LinkedIn. ICT vacatures genoeg.
  Trend is verder dat ipv deze niche ICT sites er ook pure skills boards in de markt komen.
  https://www.phpvacatures.nl/
  https://www.jouwjavavacature.nl/
  Verder zijn de ICT communities in opkomst. (Agency) Recruiters zijn hier trouwens niet welkom.
   
  https://www.bonque.nl/
  https://stackoverflow.com/
   
   
  Hot is verder het meetup Recruitment. Al groots in de USA. Hier groeiende. Neem bijvoorbeeld AmsterdamPHP groep. Hier een maandelijkse meeting met standaard 75 PHP Developers. Hier zijn zelfs corporate recruiters niet welkom trouwens https://www.meetup.com/AmsterdamPHP/. Wel de reden dat mijn organisatie ook PHP-ers zelf in dienst heeft. Die kunnen we hier naar toe sturen. Als Recruiter moet je innovatief zijn & blijven.
   
  ICT Recruitment dus daadwerkelijk een specialisme binnen het Recruitment vak.  Prima dus dat dat VNU hier in mee gaat en inderdaad.. we gaan hier nog veel meer zien!