Griekse werkloosheid in januari 2013 naar 27,2%

Griekse vlagHet Griekse bureau voor de statistiek (Elstat) is het spoor volstrekt bijster. Dat is althans mijn conclusie nadat ik de vandaag gepubliceerde werkloosheidscijfers voor Griekenland van Elstat onder ogen kreeg. Het lijkt erop dat Elstat er gewoon maar een slag naar slaat. Waar twee maanden geleden voor november 2012 nog een werkloosheid van 27% werd gemeld was dit percentgage vorige maand plotseling gezakt naar 26,6% om deze maand verder te zakken naar 26,5%. Maar het werkloosheidscijfer over december 2012 is nog veel extremer bijgesteld. Want waar vorige maand nog een werkloosheid van 26,4% werd gemeld is dat percentage deze maand bijgesteld naar 25,7%! Om aansluitend voor januari 2013 een werkloosheid te melden van 27,2%. Een stijging met maar liefst 1,5%. In 1 maand tijd!

Overigens is die 27,2% de hoogste werkloosheid die ooit in enig land in de Eurozone is geregistreerd, dus misschien moeten we Elstat het niet al tezeer kwalijk nemen dat ze er een potje van maken. Tenslotte is 27,2% werkloosheid een krankzinnig hoog percentage. Overigens staat de jeugdwerkloosheid (> 25 jaar) nog ‘iets’ hoger; voor januari 2013 staat de teller stil op 59,3%. En dat is pas echt volstrekt onvoorstelbaar.

Zo ziet de ontwikkeling van het werkloosheidspercentage van Griekenland (en Spanje, het tweede rampeland in de Eurozon als het om het werkloosheidspercentage gaat) er over de afgelopen jaren uit:

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – januari/februari 2013). Bron: Eurostat, Elstat

Werkloosheid Griekenland en Spanje (januari 2007 – januari/februari 2013). Bron: Eurostat, Elstat

Die extreme dip van de Griekse werkloosheid in december 2012 slaat helemaal nergens op, maar dat lijkt Elstat niet te deren. Wie weet komt er ooit nog een keer een uitleg voor, of zien we volgende maand de cijfers weer allemaal door elkaar gehusseld worden.

Ter illustratie van het broddelwerk van Elstat hierbij de rapportages van de werkloosheid over de laatste vier maanden:

Rapportage Griekse werkloosheid in de periode januari – april 2013. Bron: Elstat, Eurostat

Rapportage Griekse werkloosheid in de periode januari – april 2013. Bron: Elstat, Eurostat

De rapportage van de werkloosheidscijfers over oktober 2012 lijken een volstrekte willekeur te vertonen, hoewel het wel zo lijkt te zijn dat in de opeenvolgende maanden de werkloosheidscijfers consequent naar beneden worden bijgesteld. Waarbij dit de laatste maanden in extreme mate het geval lijkt te zijn. Waarmee de vraag hoe de werkloosheid in Griekenland er volgende maand uit zal zijn slechts met een groot vraagteken kan worden beantwoord. Hoewel het zomaar kan zijn dat de werkloosheid over januari tussen de 0,4% en 0,8% lager uitkomt.

Wil er iemand een gokje wagen?

Geef een reactie

2 Comments