Ambassadeur Aanpak jeugdwerkloosheid lult uit nek

Mirjam SterkZoals bekend is Mirjam Sterk sinds kort ambassadeur voor de Aanpak jeugdwerkloosheid. En in deze hoedanigheid heeft Sterk een interview aan VNO-NCW gegeven. Het is een droevigmakend statement van (het gebrek aan) kwaliteit. Ter illustratie dit pareltje:

Gaan projecten om werkloze jongeren aan een baan te helpen niet ten koste van oudere werklozen die het nóg moeilijker hebben?
‘Ik ken geen voorbeelden van banen waarbij jongeren de plek innemen van ouderen. Ouderen hebben veel meer ervaring, die groepen zijn niet zomaar uitwisselbaar. Waar ik wel wat in zie, zijn de gezel-leerling constructies. Dat een ervaren timmerman zijn kennis op die manier overdraagt aan een jongere.’

Zegt Sterk hier nou dat werkgevers hun werknemersaantallen moeten verdubbelen? Volgens mij wel. Dat die suffe werkgevers daar niet eerder aan hebben gedacht! Shame on you!

Deze boodschap wil ze via onderstaand antwoord blijkbaar nog even extra benadrukken:

Denkt u dat werkgevers niet dolgraag jongeren in dienst zouden nemen als ze dat zouden kunnen?
‘Ik besef heel goed dat het door de economische crisis voor bedrijven al ingewikkeld genoeg is. En ja: aan werkgevers wordt niet alleen gevraagd hier een bijdrage aan te leveren maar ook nog eens aan het bestrijden van de ouderenwerkloosheid. Het is ook geen onwil van werkgevers, denk ik, eerder onmacht.

Onmacht. Nederlandse werkgevers zijn onmachtig. Altijd goed om te weten. Maar wees gerust, Sterk komt dit oplossen:

En op de korte termijn? Wat hebt u sectoren te bieden?
‘Ik ga goed luisteren waar de problemen zitten. Sectoren en regionale arbeidsmarkten weten elkaar niet altijd goed te vinden. Ik ga er naartoe, met mensen praten, ze met elkaar aan tafel zetten. Zo praktisch is het.

Holy crap…

Ik hoop oprecht dat de vergoeding die deze ambassadeur ontvangt geen euro hoger ligt dan het minimum jeugdloon.

En  ondertussen raken ook steeds meer ouderen hun baan kwijt. Aanzienlijk meer dan het aantal jeugdwerklozen en dat ook nog eens in een hoger tempo.

Voor eenieder die te lui is om naar de VNO-NCW site te navigeren; hier het totale interview:

image

Geef een reactie

3 Comments