Kassa kraakt Werk.nl

Het is ondertussen een gebarsten plaat, maar het VARA programma Kassa heeft aandacht besteed aan het slechte functioneren van Werk.nl. In het programma is onder meer een tussenresultaat van de FNV enquete naar Werk.nl gepresenteerd:

VARA Kassa

Wat een verrassing

Maar het meest verrassende was misschien wel de aanwezigheid van André Timmermans (directeur van de divisie WERkbedrijf bij UWV) die de weinig benijdenswaardige taak had de ‘kwaliteit’ van Werk.nl te verdedigen. Hoewel hij aan het begin van het gesprek zei dat hij als werkzoekende zich misschien ook wel groen en geel zou ergeren als hij zich in een vergelijkbare situatie zou bevinden als de in het introductiefilmpje getoonde, met Werk.nl worstelende, werkzoekenden. Timmermans heeft hier duidelijk een mediatraining voor gehad: identificeer je met de ‘slachtoffers’; dat is een goede strategie.

Maar plotseling vergeet hij de mediatraining en zegt dit:

Werk.nl is een site die wij aan het uitbouwen zijn naar een site die mensen helpt om een uitkering aan te vragen en om werk te zoeken

Wat zegt Timmernans nou? Dit is een functie die Werk.nl al jaren (overigens op haar geheel eigen en unieke wijze) vervult. En Timmermans wijkt hier ook nog eens af van het door Bruno Bruins (voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV) opgestelde script:

“Mij staat voor ogen dat Werk.nl van een kwaliteit wordt als, nou laat ik zeggen, Rabobank.nl of ANWB.nl maar dat kost wel een aantal jaren, dus we zijn, je zou kunnen zeggen, aan het bouwen maar het huis is nog niet af. En ik vind het prima om tussendoor beoordeeld te worden hoe wij vorderen met het bouwen van het huis maar het huis is nog niet af. Daar hebben wij echt een aantal jaren voor nodig.”

Op geen enkel moment weet Timmermans dit script over het voetlicht te brengen. Integendeel. Naarmate het gesprek vordert wordt hij door de presentatrice en een dame van FNV Bondgenoten steeds verder in de verdeging gedrongen. Op het laatst weet hij nog slechts uit te kramen dat hij graag met FNV in contact wil komen om nu alvast de eerste gesignaleerde problemen te gaan oplossen. Een beschamende vertoning… Alleen nog lang niet zo beschamend als Werk.nl

Geef een reactie

9 Comments