“Charme-offensief” Werk.nl werkt niet

Op zaterdagavond zat André Timmermans (directeur van de divisie WERkbedrijf bij UWV) in het VARA programma Kassa om de (overigens volstrekt onhoudbare) positie van Werk.nl te verdedigen. En getuige de reacties op social media is hij daarin niet geslaagd. Om het maar zeer voorzichtig uit te drukken…:

Meldingen Coosto over Timmermans

De suggestie om Timmermans te ontslaan en vervolgens de geneugten van Werk.nl aan den lijve te ondervinden is natuurlijk een bijzonder aardige. Ware het niet dat Timmermans tijdens de uitzending zelf al had aangegeven dat als hij werkloos zou zijn hij zich waarschijnlijk ook groen en geel zou ergeren. Overigens maakt dit de zaak er niet beter op; alleen maar erger.

Het lijkt met name de mate waarin Timmermans zich doof toonde tijdens de discussie over de problemen van Werk.nl die kwaad bloed heeft gezet. Overigens is het niet slechts de persoon Timmermans die het zwaar te verduren heeft, ook Werk.nl en het UWV krijgen er fors van langs op social media. Volstrekt begrijpelijk natuurlijk, zeker als je bedenkt dat er een snel groeiend leger mensen afhankelijk is van de digitale ‘dienstverlening’ van UWV en Werk.nl.

In onderstaande grafiek is het aantal social media berichtjes over Werk.nl sinds de eerste uitzending van RTL in mei 2012 weergegeven. En hieruit blijkt duidelijk dat TV-uitzendingen over Werk.nl een ferme explosie op social media veroorzaken met een sterk negatief sentiment, waarbij de RTL-uitzending van medio december 2012 de kroon spant:

Aantal berichten en aantal berichten met negatief sentiment met de term Werk.nl, mei 2012 – april 2013. Bron: Coosto

Aantal berichten en aantal berichten met negatief sentiment met de term Werk.nl, mei 2012 – april 2013. Bron: Coosto

Overigens is ook de langdurige uitval van Werk.nl eind september een duidelijke piek, evenals de aankodiging van de FNV enquete naar het functioneren van Werk.nl.

Voor de kijkcijfers lijkt Werk.nl ondertussen een interessant onderwerp te zijn geworden. Ik maak me dan ook sterk dat we in de komende maanden nog de nodige items in nieuwsrubrieken mogen verwachten. Waarbij naar alle waarschijnlijkheid de definitieve uitkomst van de FNV enquete de eerstvolgende gelegenheid zal zijn; eentje die ongetwijfeld wederom in Kassa aan de orde zal gaan komen.

Overigens zou ik het in dat geval prettig vinden als er voor de verandering eens andere gebruikers van Werk.nl aan het woord komen dan de in het algemeen oliedomme en aan morbide obesitas lijdende personen. Ik ga er tenslotte niet vanuit dat hiermee de gemiddelde Werk.nl gebruiker wordt geportretteerd.

Geef een reactie

2 Comments
 • Henk
  says:

  Bij een “Charme-offensief” zou het wel fijn zijn als je af en toe uit mag praten. Vond het echt een draak van een interview in kassa.

  • Marc Drees
   says:

   Je weet dat als je in vakbondsbastion VARA met een vertegenwoordiger van FNV in een consumentenprogramma gaat zitten dat het geen gemakkelijke avond zal worden. Andre Timmermans heeft ongetwijfeld heel wat andere kwaliteiten maar hij is geen sterke spreker voor de camera. Met andere woorden, UWV had ofwel niet moeten komen danwel een sterke spreker daar in de stoel moeten laten plaatsnemen.
    
   Daarnaast was overduidelijk niet geoefend in het uitbraken van prettig klinkende soundbites op basis van de te verwachten kritiekpunten. Timmermans scoorde in mijn optiek alleen bonuspunten met de directe relatie van een aantal functies (o.m. heftruckchauffeur en verpleegkundige) die goed vindbaar zijn en die in het domein van de FNV dame lagen. Hij verloor echter door lange, onsamenhangende zinnen en struikelen over woorden. Met als gevolg een schutterende indruk van de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de kwaliteit van Werk.nl. Let wel, ik heb er bewondering voor dat hij in dit tv-programma is gaan zitten. Maar hij heeft zichzelf, UWV en Werk.nl met zijn optreden een slechte dienst bewezen.