Vacaturesite top 10: vreemde explosie van vacatures

Vacaturemonitor, positiefHet vacaturevolume over de afgelopen drie weken heeft de Paasdip van de vorige week gecompenseerd met een zeer forse postPaas-piek. Waarbij ik wederom het idee heb dat er een issue is met de Jobfeed data. Maar dat zal in komende weken wel weer blijken als de cijfers eventueel worden gecorrigeerd. Hoe dan ook; LinkedIn is zoals verwacht alweer uit de top 10 verdwenen; verdrongen door JobTrack die met stip een plaats in de top 10 binnenkomt.

Het aantal vacatureplaatsingen is ondertussen 25,6% lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden; een zeer groot verschil. Met name omdat het volume aan unieke vacatures plotseling 3,7% hoger is  in vergelijking met vorig jaar. Dit is het soort situatie waarbij je automatisch denkt dat Jobfeed even naar de onderliggende data moet gaan kijken.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 13 – 15). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 13 – 15). Bron: Jobfeed

Geen bijzonderheden, met uitzondering van de wissel LinkedIn (eruit) en JobTrack (er in) op plaats 7. Overigens staat LinkedIn op plaats 11 te trappelen om Jobselectie de top 10 uit te knikkeren. Maar daar zal het professionele netwerk/vacaturesite/cv-database nog minstens een week op moeten wachten.

Het enorme vacaturevolume over de afgelopen drie weken is zonder meer suspect. Of heeft ondernemend Nederland collectief de onverhulde dreiging van onze schuldverslaafde premier Rutte (ga allemaal je geld uitgeven of ik voer alsnog bezuinigingen door) serieus genomen en is nu hard bezig om het personeelsbestand uit te breiden om zo sneller failliet te gaan?

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl neemt maar liefst 60% van de totale social media buzz van de 10 grootste vacaturesites voor haar rekening. De oorzaak is natuurlijk simpel; de uitzending van zaterdagavond in VARA’s programma Kassa, waar een tussenresultaat van de FNV enquete over het functioneren van Werk.nl werd gepresenteerd. Waarbij tegelijkertijd duidelijk wordt dat Coosto nog altijd grote moeite heeft om sentiment goed te duiden. Want het aantal negatieve berichten over Werk.nl is aanzienlijk groter dan het getoonde negatieve sentiment.

Geef een reactie

2 Comments
 • Rob Klootwijk
  says:

  Door het UWV werd de Indeed vacaturesite aanbevolen. Werk er nog niet zolang mee. Tot nu toe vind ik er flink wat aanbod van banen waar ik naar op zoek ben, en in mijn regio (ICT – functioneel beheer / Informatie analist)
  Groet
  Rob

 • Volger
  says:

  Ironisch is het wellicht dat een simpele Google-actie naar “linkedin jobselectie” een LinkedIn resultaat toont waaruit blijkt dat de “owner” van Jobselectie.nl (wellicht in anticipatie op @marc’s te verwachten vertrek uit de Top 10) inmiddels zelf een andere (bij)baan heeft gevonden… misschien wel via een vacature op LinkedIn?