#fail: ING leest mijn cv en motivatiebrief niet

RM_emoticon_verbaasd2In de serie #fail stap ik in de schoenen van een sollicitant en ga ik websites van verschillende bedrijven af op zoek naar een baan. Regelmatig kom ik allerlei problemen tegen, vaak zelfs zonder ook maar één vacature te hebben bekeken. Een website die vastloopt, gigantische spelfouten en een uiterste sollicitatiedatum die al maanden is verstreken zijn hier enkele voorbeelden van.

Deze week solliciteer ik bij de ING op de functie van Specialist Betalingsverkeer & Cashmanagement. De sollicitatieprocedure verloopt goed en al snel heb ik mijn gegevens inclusief cv en motivatiebrief richting de bank gestuurd. Nu maar duimen dat ik op gesprek mag komen! En toen kwam de door werkzoekende zo gevreesde mail. Maar de ING maakt het wel erg bont…

Op 10 april kreeg ik van de ING de bevestiging van mijn sollicitatie.

Bevestiging sollicitatie bij ING - mariekedrees@gmail.com - Gmail_20130417-105357

In dit bericht wordt duidelijk dat ze mijn sollicitatie op prijs stellen en bezig zijn om kandidaten te selecteren voor een gesprek. Ik hoor in ieder geval binnen twee weken of ik ook bij deze groep zit. Maar ik hoor al veel sneller iets! Op 12 april, slechts twee dagen later, kreeg ik onderstaande mail.

Uw sollicitatie bij ING - mariekedrees@gmail.com - Gmail_20130417-105706

Twee dagen geleden zouden ze nog een selectie van kandidaten maken en nu is de selectieprocedure al in een vergevorderd stadium. Ze werken snel bij de ING! Dezelfde dag wordt ook de vacature offline gehaald en kan ik fluiten naar de functie. Het lijkt me sterk dat ze in die twee dagen alle eerste en tweede gesprekken hebben gevoerd dus wellicht kunnen ze voortaan de vacature iets eerder offline halen. Mijn sollicitatie wordt dus niet meer in behandeling genomen en ik moet vooral zelf de vacaturesite in de gaten houden.

Dat is dan ook precies wat ik de volgende dag doe en ik zie daar exact dezelfde functie maar dan in Utrecht en met een twist in de functienaam: Senior Specialist Betalen & Cashmanagement. De tekst komt verder één op één overeen. Volgens mij een kleine moeite om dat als ‘vacature aanbeveling’ in de mail te noemen. Zo kan de geïnteresseerde werkzoeker direct naar de vacature om een paar tellen later de sollicitatie te kunnen versturen. En zo verliezen ze die ene talentvolle kandidaat (die ook een dag te laat was) wellicht niet aan ABN AMRO of Rabobank. Win-winsituatie! Maar als Michel van Elck of één van zijn collega’s niet eens de moeite neemt om cv’s en motivatiebrieven te scannen weet hij natuurlijk ook niet of ik daadwerkelijk bij de functie pas.

Aangezien ik niet fantastisch met cijfers ben en absoluut niet voldoe aan de kwalificaties was dit voor mij een ‘dummy’ sollicitatie. Ik was deze week voor RecruitmentLab een aantal ‘werken bij’ sites aan het testen. Hierbij doorloop ik het normale sollicitatietraject. Uiteindelijk solliciteer ik op een functie met een dummy cv en motivatiebrief. Hierin staat uitgelegd dat ik heb gesolliciteerd om de website te evalueren en dat de recruiter mijn sollicitatie kan negeren. Voor mij kwam de afwijzing dus als verrassing in de zin dat de ING mijn cv en motivatiebrief niet eens opent, maar ik ben er niet rouwig om. Voor de écht geïnteresseerde kandidaten die tijd hebben gestoken in hun motivatiebrief is dit natuurlijk een ongelooflijk vervelende situatie; een afwijzing krijgen zonder dat je brief wordt geopend en zonder dat je gegevens worden bewaard voor een eventueel toekomstige functie.

Geef een reactie

8 Comments
 • Martijn
  says:

  Op de vacaturepagina verschijnt nu de onderstaande tekst. Weet niet of dit naar aanleiding van is…

  ING, reorganisaties en vacatures

  De financiële wereld is sterk in beweging. Opereren in deze sterk veranderende markt heeft gevolgen voor de werkgelegenheid binnen de bank. Ondanks de aankondiging van afnemende werkgelegenheid blijft ING op zoek naar specialisten en gaat ook de werving van stagiairs en trainees door.

  De vacatures die op deze site staan, zijn dan ook reëel. Net zo reëel als het feit dat we voor de vervulling van deze vacatures eerst een beroep doen op onze eigen medewerkers.
  Ben je op zoek naar een uitdaging binnen ING? Aarzel dan niet, surf door onze vacaturebank en solliciteer.

  • Marc Drees
   says:

   En jij weet ongetwijfeld ook mij te vinden. Maar ik zie niet in wat in dit verband een aanleiding zou moeten zijn voor een persoonlijk gesprek? Wat deze ervaring leert is dat sollicitanten voor Jan Lul reageren op een vacature omdat er blijkbaar teveel sollicitaties zijn. Resultaat? Uw sollicitatie gaat ongezien het roterend archief in. Bedankt voor de moeite en probeer het later nog maar een keer… Een bijzonder negatieve ervaring waar die andere (en echte) sollicitanten toch ook geen persoonlijk gesprek krijgen? Of is daar wel tijd voor?