Vacaturesite top 10: opschudding in de top 10

Vacaturemonitor, positiefAls gevolg van een aantal correcties zijn Joof en Megajobs uit de Vacaturesite top 10 weggevallen. Hun plaatsen zijn ingenomen door LinkedIn en Vacaturevijver. Daarmee is de top 10 aardig door elkaar geschud hoewel de top 5 de afgelopen tijd juist zeer stabiel lijkt te zijn. Met Jobbird nog altijd als absolute aanvoerder van het veld.

Het aantal vacatureplaatsingen is ondertussen 21,2% lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden; een zeer groot verschil. Met name omdat het volume aan unieke vacatures 2,4% hoger is  in vergelijking met vorig jaar. Waardoor ik maar blijf twijfelen aan de betrouwbaarheid van de onderliggende data…

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 14 – 16). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 14 – 16). Bron: Jobfeed

Forse veranderingen dus in de top 10 waarbij Joof.nl en Megajobs zijn verdwenen en LinkedIn en Vacaturevijver in hun plaats zijn verschenen. Megajobs bleek vacatures van Randstad België te hebben ingevoerd die in eerste instantie niet door Jobfeed als zodanig waren herkend. Na correctie valt Megajobs ver terug. Joof.nl importeerde vacatures van Gus.nl en Unique op een zodanige manier dat Jobfeed deze in eerste instantie niet goed kon herkennen. Ondertussen is dit wel het geval. En als een gevolg daarvan is ook Joof.nl fors naar beneden geduikeld.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl neemt nog altijd verreweg het grootste deel van de totale social media buzz van de 10 grootste vacaturesites voor haar rekening. De oorzaak is de uitzending van VARA’s programma Kassa, waar een tussenresultaat van de FNV enquete over het functioneren van Werk.nl werd gepresenteerd. Waarbij tegelijkertijd duidelijk wordt dat Coosto nog altijd grote moeite heeft om sentiment goed te duiden. Want het aantal negatieve berichten over Werk.nl is aanzienlijk groter dan het getoonde negatieve sentiment.

Geef een reactie

1 Comment