Randstad: resultaat Q1 is slecht

Logo en logotype RandstadRandstad kwam vanochtend voorbeurs met haar resultaat over het eerste kwartaal van 2013. En hoewel het persbericht een ronkende titel draagt (Q1 2013: good start of the year strong efficiency improvements) is het resultaat van de uitzender ronduit dramatisch te noemen. De omzet krimpt 4% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012; de brutowinst daalt zelfs met 7%.

Dus waarom die jubeltitel? Geen idee, maar dit zegt Ben Noteboom (CEO Randstad):

In line with the last two quarters, cost control in Q1 has been very effective, supporting further efficiency improvements. Profitability rose in HR Solutions, Professionals and Inhouse. Our people in Turkey, Japan, China, India, Brazil and North America achieved another quarter with good profitable growth.

Jawel, zo verbloem je een daling van je omzet met 4%. En die cost control heeft er niet voor kunnen zorgen dat de brutowinst dus nog harder daalde wat feitelijk betekent dat die efficiency improvements geen gelijke tred weten te houden met de omzetdaling.

O ja, en met dit resultaat doet Randstad het iets beter dan Manpower

Ik ben verder zeer benieuwd wanneer Noteboom deze quote in zal moeten gaan slikken:

European markets show some signs of improvement, and we will make targeted marketing investments to support organic growth and strengthen our position in the second half of the year

Hoe komt de goede man erbij? Heeft hij soms het groene waas van Rutte over zijn hoofd getrokken? Maar blijkbaar verwacht Randstad in navolging van Manpower iets beter tweede kwartaal. Waarmee geheel in lijn met het opportunistische karakter van een uitzender de toekomst er een stuk roziger uitziet. We wachten rustig af…

De ontwikkeling van omzet en brutomarge voor Randstad in de afgelopen jaren ziet er zo uit:

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q1 2013

Randstad omzet (in EUR miljoen, kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q1 2013

Ai… Waar een kwartaal geleden nog de gedachte werd geopperd dat Randstad de bodem van haar brutomarge-daling had bereikt, klant de uitzender er dit kwartaal keihard onder. Sinds de financiele crisis is de brutomarge nog nooit zo laag geweest. Maar gelukkig zijn er strong efficiency improvements… Hoe verzin je zoiets?

Als we even de eventuele seizoenseffecten proberen te elimineren door de voortschrijdende jaargemiddeldes te berekenen, dan ziet de ontwikkeling van de brutomarge voor Randstad er voor de afgelopen jaren zo uit:

Voortschrijdend jaargemiddelde brutomarge, Q1 2007 – Q1 2013

Voortschrijdend jaargemiddelde brutomarge, Q1 2007 – Q1 2013

Na een stabilistatie is de brutomarge dus hard op weg om de grens van 18% te doorbreken; op weg naar beneden. Een bijzonder ongezonde ontwikkeling en ongetwijfeld de opmaat voor de zoveelste personeelsreductie. Dat zal de werksfeer een good start geven…

Europa: krimp
Als we naar de gepubliceerde cijfers voor Europa kijken is het nieuws bijzonder gevarieerd, hoewel er zonder uitzondering krimp te melden is:

  • Frankrijk, omzetdaling van 12% (ten opzichte van Q1 2012) Manpower –12%
  • Nederland, omzetdaling van 1% (-11%)
  • Belgie & Luxemburg, omzetdaling van 7% (-4%, Belgie)
  • Duitsland, omzetdaling van 4% (-10%)
  • UK, omzetdaling van 1% (-5%)
  • Spanje, omzetdaling van 4% (-18%)
  • Italie, omzetdaling van 4% (-4%)

Randstad doet het in vrijwel alle landen (iets) beter dan Manpower. In Frankrijk krimpen beide uitzendgiganten even hard. Vanuit het kanarie in de kolenmijn principe lijkt hiermee ook de weg naar beneden voor de Franse economie definitief bevestigd. Verwacht sterk oplopende werkloosheidscijfers uit dit land, tenzij de overheid in staat is deze cijfers te manipuleren.

Waar in het vorige kwartaal Randstad nog wist te melden dat de omzet in Griekenland met 23% was gedaald worden nu geen kwantitatieve mededelingen meer gedaan:

Revenue in Hungary and Greece was under pressure.

Dat klinkt omineus. Betekent het dat de omzet nog harder is gedaald dan 23%? Het zou me niets verbazen…

Nog altijd ontslagrondes
Ook de ontslagen gaan in een onverminderd hoog tempo door. Net als vorig kwartaal is wederom afscheid genomen van maar liefst 3% van het aantal medewerkers:

Average headcount (in FTE) amounted to 27,670 for the quarter, down 3% compared to Q4 2012. The reduction in FTEs in Q1, which follows the trend in gross profit, occurred mainly across Europe and North America.

Alsof je een emmer leeggooit… En dit proces is voorlopig nog niet aan haar einde…

Vooruitzicht
Dit is het voorzuitzicht dat Randstad afgeeft voor Q2 2013:

The first weeks of April showed a continuation of the gradual improvement witnessed in the first quarter. Last year, growth per working day was flat in the first half year. The trend in revenue is in part offset by price/mix changes in gross profit, which requires to put more focus on client profitability and ensuring that we have the right delivery models in place to create higher value.

Based on the strong efficiency improvements achieved over the last quarters we are well positioned for 2013.

Jawel, we are well positioned. Het bekt lekker en zegt helemaal niets…

Geef een reactie

1 Comment