Vacaturesite top 10: even rustig ademhalen

Vacaturemonitor, positiefNa de grote veranderingen van vorige week (Joof en Megajobs werden vervangen door LinkedIn en Vacaturevijver) is er deze week vooral rust te melden. Geen nieuwkomers en vertrekkers maar gewoon dezelfde tien vacaturesites als vorige week.

Het aantal vacatureplaatsingen is nog altijd fors lager (-16,7%) in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Tegelijkertijd is merkwaardig genoeg het volume aan unieke vacatures 3,7% hoger in vergelijking met vorig jaar. Ik blijf grote moeite houden met deze merkwaardige divergentie van de data.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 15 – 17). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 15 – 17). Bron: Jobfeed

De meest opvallende verandering is het stuivertje wisselen van Nationale Vacaturebank en Banenmatch. Waar de afgelopen tijd Nationale Vacaturebank een abonnement op de derde plaats leek te hebben genomen is daar deze week verandering in gekomen. Hoewel het onderlinge verschil tussen Nationale Vacaturebank en Banenmatch bijzonder klein is en de volgorde volgende week zomaar weer andersom kan zijn. JobTrack had vorig jaar een hapering in haar vacaturevolume, vandaar dat er voor deze site geen percentage wordt gemeld over 2012.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Ik weet niet precies wat in de afgelopen week is gepasseerd, maar plotseling heeft Banenmatch het leeuwedeel van de social media buzz voor haar rekening genomen waar dit een week geleden nog Werk.nl was. Het lijkt er op dat Banenmatch met een of ander social media offensief is begonnen, want het aantal bronnen is zoals altijd zeer beperkt.

Geef een reactie

2 Comments
 • Andre Engels
  says:

  Als ik in Coosto kijk, lijkt het erop dat Banenmatch afgelopen week in essentie heeft zitten spammen vanuit mulltiple Twitter-accounts.

  • Marc Drees
   says:

   Dat is correct; zowel het algemene twitter account als de accounts per sector zijn plotseling weer zeer actief geworden. Vanaf volgende week zijn deze accounts (en die van Monsterboard en Jobbird) geschoond dankzij de lijst feature van Coosto.