Ordina: wat een gruwelijk sollicitatieformulier

Logotype OrdinaGisteren tweette de altijd bijzonder positieve interim recruiter Radboud Fluttert vol trots over de nieuwe ‘werken bij’ site van Ordina. Voor corporate recruiters die willen weten hoe een ‘werken bij’ site er beter niet uit kan zien is een kleine field trip naar deze site een stevige aanrader.

Voor werkzoekers is de site echter geen onverdeeld genoegen, waarbij vooral het sollicitatieformulier een ranzige beerput is. Want wat daar allemaal gebeurt tart ieder voorstellingsvermogen. En zal voor IT ‘toptalent’ een reden zijn om voortijdig af te haken.

Je komt overigens op het sollicitatieformulier door op de knop Direct solliciteren te klikken. Inderdaad, een online call to action met het volstrekt overbodige woordje ‘direct’; een misplaatste copycat actie uit het e-commerce domein waar je mensen probeert te bewegen om een product te kopen. Wanneer komt er een keer een site met een call to action Vertraagd solliciteren of Morgen solliciteren? Denkt Ordina werkelijk dat een werkzoeker die de moeite heeft genomen om naar een individuele vacature te gaan niet op een knop zou drukken tenzij het woordje ‘direct’ aan de knoptekst is toegevoegd? Hebben de Ordina Testkezen het verschil via een grondige A/B test vastgesteld? Is dit een teken van de kwaliteit van deze systeemontwikkelaar of slechts onnadenkendheid? Ik ga voorlopig maar uit van het laatste…

Hoe dan ook, dit is het sollicitatieformulier:

image

Ja, het is inderdaad een heel lang sollicitatieformulier. Er zijn maar liefst negentien (19) verplichte velden die een aspirant-sollicitant moet invullen. Waarbij al die velden natuurlijk ook in een cv (niet CV…) staan. Maar Ordina heeft blijkbaar nog nooit van cv-parsing gehoord. Dat is ook verdomd moderne informatietechnologie, dus waarom zou een systeemhuis daarvan gehoord moeten hebben?

En als we het toch over snel en eenvoudig solliciteren hebben; waar is de Apply with LinkedIn knop? Of in dit geval de Apply with StackOverflow of Apply with GitHub knoppen? Is Ordina bewust op zoek naar de kneuzen in IT-land die iedere vorm van intellectuele belediging met blijdschap doorstaan zolang ze maar een baan kunnen krijgen? Het antwoord volgens bovenstaand sollicitatieformulier is een ondubbelzinnig: JA!

En wat de denken van deze tekst:

Ordina mag mijn gegevens opnemen in de database tot uiterlijk 12 maanden na beeindiging van de sollicitatieprocedure

De tekst suggereert dat ik een keuze heb of Ordina al dan niet mijn gegevens maximaal 12 maanden (of zoveel langer als de sollicitatieprocedure duurt… is dit wel rechtmatig?) mag bewaren. Maar dat is helemaal niet waar. Dit is een ganzeleverkeuze. Ik moet hiermee akkoord gaan als ik tenminste wil solliciteren. Tegelijkertijd krijg ik niet expliciet de privacyverklaring voorgeschoteld. Way to go!

En hoewel we op de vacaturepagina de knop Direct solliciteren hadden, is de tekst op de knop om daadwerkelijk direct te solliciteren nu ineens afgezwakt tot Sollicitatie versturen. Wat is dat nou voor slappigheid? Of gaat mijn sollicitatie soms wel met een vertraging de electronische deur uit?

Briljant is verder de mededeling Uw e-mailadres wordt niet verstrekt aan derden. Waarmee lijkt te worden gezegd: maar al uw andere gegevens worden vanzelfsprekend wel aan derden verstrekt. Mogelijk is deze faux-pas tijdens de rigide tests door de Ordina Testkezen niet ontdekt? Of zijn Testkezen niet opgeleid om het perspectief van de bezoeker te hanteren…?

Als laatste zijn er ook nog de sociale bedelbuttons onderaan het scherm. Het grid is tenslotte heilig, dus ook een sollicitatieformulier kan worden geliked of getweet… Wat een onzin!

Ook om te lachen is het volgende:

image

Als ik niet alle verplichte velden heb ingedrukt voordat ik op de knop Sollicitatie versturen indruk, is dit het effect. Alle veldlabels zijn verdwenen. Da’s handig! Heeft een Testkees hier zitten te slapen?

Overigens hebben de Ordina Testkezen nog een ferme bug gemist:

image

Als ik eenmaal gekozen heb voor de optie Ordina medewerker blijft het exta veld voor het invoeren van de naam van die medewerker keihard staan. Ook al kies ik vervolgens een totaal andere optie. Cool. Ik ben benieuwd naar het uurtarief van deze Testkezen. Alles boven de EUR 1 per uur is te hoog…

En wat krijg ik te zien als ik heb gesolliciteerd? Dit:

image

Fuckadoodle! Volstrekt onpersoonlijk, en dat terwijl ik nog wel mijn hele naam heb ingevuld. Daarnaast krijg ik niets concreets te horen (zo spoedig mogelijk…). En deze pop-up is een endpoint; ik krijg geen logische vervolgacties door Ordina aangeboden. Een bijzonder slimme proceskeuze…

Conclusie
Het sollicitatieformulier van Ordina is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Het aantal fouten is zo gigantisch dat je je bijna afvraagt of hier antikennis achter zit. Hoe dan ook, laat nooit een ‘werken bij’ site door Ordina ontwerpen en bouwen. Of testen. Zoveel is zeker. Mogelijk heeft Ordina in het geheel niet nagedacht dat ze met een eigen (werken bij) site ook direct een visitekaartje van de kwaliteit van de eigen diensten afgeeft. Of zou dit het beste zijn wat Ordina in huis heeft?

NB.
Ordina heeft haar nieuwe ‘werken bij’ site voorzien van responsive design. Dat is een pluspunt. Jammer alleen dat bij het bepalen van de break points voor de smartphone de zoekfunctie ver, ver below the fold terecht is gekomen. En het is ook de moeite waard om eens een vacature via de smarthpone te bekijken. Of het sollicitatieformulier…

Geef een reactie

2 Comments