UWV lanceert Arbeidsmarktinformatie’portal’

Logotype Werk.nlHet was al enige tijd geleden aangekondigd en blijkbaar is het vandaag live gegaan; de nieuwe Arbeidsmarktinformatie’portal’ op Werk.nl. De omschrijving is als volgt:

Deze website van UWV biedt u inzage in de stand en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De informatie is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn binnen overheid, onderwijs en bedrijfsleven en zich bezighouden met de ontwikkeling en uitvoering van arbeidsmarktbeleid.

Nou, dat moet ik natuurlijk zien!

En zo ziet de homepage van dat ‘portal’ er uit:

image

Er is van alles te vinden, maar ik heb natuurlijk per direct op het tabje Tabellen geklikt.

Om vervolgens dit te zien:

image

 

Kijk eens aan, ik kan zelf tabellen van de arbeidsmarkt maken. Nou, dat is natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd. Per direct klik ik onder het kopje Tabellen op maat op de hyperlink Werkzoekenden geklikt.

Waarna ik krijg vervolgens dit te zien:

image

Een soort BI-tool met een jaren negentig look en dito interactie. Voor de fanatieke datanerd levert deze interface weinig problemen op maar je krijgt er wel licht klotsende oksels van. Wat een archaische zooi…

Hoe dan ook, ik heb wat lopen te klooien en dan kan je interessante informatie uit de tabellen peuteren. Zo toont onderstaande grafiek het procentuele aandeel van het aantal niet-werkende werkzoekenden (632.563 personen sinds maart 2013) naar opleidingsniveau en de groei van dat aandeel sinds januari 2012:

image

Is het niet verbazingwekkend om te zien dat de hoogste opleidingen de sterkste groei hebben doorgemaakt? Hoewel in aantallen personen de groei bij het opleidingsniveau MBO verreweg het grootst is (maar liefst 70.000…).

Ik ga in ieder geval nog een tijdje spelen met deze data, want daar word ik vrolijk van. Hoewel resultaten zoals in bovenstaande grafiek dan wel weer bijzonder droevig stemmen…

Voor het niet-treehuggende deel van recruitmentland is er in ieder geval een interessante bron aan informatie bijgekomen, ook al is die bron dan van een bijzonder matige gebruiksvriendelijkheid. Doe mij maar StatLine…

Geef een reactie