Vacaturesite top 10: voormalige freemiums lijden

Vacaturemonitor, negatiefDe meivakantie laat duidelijk haar sporen na in vacatureland, waardoor het aantal unieke vacatures weer onder het niveau van vorig jaar is gedoken. Hiermee is de maand mei slecht begonnen, hoewel het gezien de sterke stijging van de werkloosheid opvallend is dat er nog altijd zoveel vacatures beschikbaar zijn.

Het aantal vacatureplaatsingen is aanzienlijk lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (-26,5%). En hoewel nu ook het volume aan unieke vacatures lager is (-1,9%) is het gat tussen deze twee cijfers nog altijd extreem groot. Het blijft een raadsel.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 16 – 18). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 16 – 18). Bron: Jobfeed

Waar verleden week Banenmatch de derde plaats wist te veroveren ten koste van Nationale Vacaturebank is de situatie op dit moment alweer ongedaan gemaakt. Nationale Vacaturebank heeft er in de afgelopen week blijkbaar een tandje bijgezet en is nu weer de nummer 3.

Maar het meest opvallende van bovenstaande grafiek is wel de ineenstorting van de voormalige freemium vacaturesites Banenmatch en Jobselectie. Waar deze twee sites een jaar geleden de Vacaturesite top 10 nog domineerden (respectievelijk nr. 1 en nr. 3) is daar weinig van overgebleven. Het marktaandeel van beide sites is gedecimeerd waarbij Jobselectie verreweg de grootste klappen heeft gehad. Deze site staat al maanden op het randje van de afgrond als het om het verblijf in de top 10 gaat. De twee uitzendaggregatoren DOVAjobs en Gus.nl staan te trappelen om de positie van Jobselectie over te nemen. Het lijkt nog slechts een kwestie van weken voordat de wisseling van de wacht ook daadwerkelijk zal plaatsvinden.

Ver beneden de top 10 is ook een klein drama zichtbaar. Freemium vacaturesite Joof.nl is sinds de correctie door Jobfeed afgegleden van een top 10 notering naar de 37e plaats waarmee het lot van deze site lijkt te zijn bezegeld. De vraag is of er uberhaupt nog enig leven in deze site zit; het lijkt vooral een outlet van Gus.nl te zijn geworden.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Vanaf deze week is de social media ‘buzz’ geschoond van overactieve eigen accounts van de verschillende sites. Zo schoot Banenmatch verleden week naar de eerste plaats met een aandeel van maar liefst 55% van alle social media buzz van de 10 grootste vacaturesites, louter en alleen omdat Banenmatch zelf ferm aan het ‘spammen’ was geslagen. Deze zelfbevlekkende buzz zit nu niet langer in de resultaten dankzij een uiterst handige feature van Coosto waarmee selectief bepaalde accounts kunnen worden uitgesloten.

En daarmee wordt duidelijk dat Werk.nl verreweg de grootste site is als het om social media ‘buzz’ gaat. Niet verwonderlijk natuurlijk, net als het geen verbazing wekt dat de site een enorm negatief sentiment opwekt. Hoe dan ook, vanaf deze week is de werkelijke buzz een stuk zuiverder geworden.

Geef een reactie