LinkedIn laat eindelijk vermelding BranchOut vallen

Icoon LinkedInKan iemand zich BranchOut herinneren? Waarschijnlijk niet. En toch figureerde dit LinkedIn kloontje op Facebook prominent in de kwartaalrapporages van LinkedIn sinds het laatste kwartaal van 2011. Toen zei LinkedIn er namelijk het volgende over:

With respect to our hiring solutions, we compete with established online recruiting companies, such as Monster+HotJobs, CareerBuilder and Indeed.com, talent management companies, such asTaleo (which recently announced an agreement to be acquired by Oracle), and traditional recruiting firms. Additionally, other companies, including newcomers to the recruiting industry, may partner with internet companies, including social networking companies, to provide services that compete with our solutions, either on their own or as third party applications, such as BranchOut.

Sindsdien bleef BranchOut hardnekkig terugkomen als een risico in alle volgende kwartaalrapportages van LinkedIn. Terwijl ondertussen allang duidelijk was dat het LinkedIn kloontje een volstrekte mislukking was geworden. Een feit dat LinkedIn nu ook eindelijk lijkt te hebben ingezien.

Want in de kwartaalrapportage over het eerste kwartaal van 2013 is het volgende te lezen:

With respect to our Talent Solutions, we compete with established online recruiting companies, such as Monster, CareerBuilder, and Indeed.com, talent management companies and larger companies that are focusing on talent management and human resource services, such as Oracle (through its acquisition of Taleo), SAP (through its acquisition of SuccessFactors) and IBM (through its acquisition of Kenexa), and traditional recruiting firms. Additionally, other companies, including newcomers to the recruiting industry, may partner with Internet companies, including social networking companies, to provide services that compete with our solutions, either on their own or as third party applications.

Hatseflats! BranchOut is verdwenen! Waarmee het niet langer een soort misplaatste legitimiteit heeft omdat ‘s werelds grootste professional netwerk haar noemt in de sectie Risks. Het is overigens wel duidelijk dat LinkedIn haar pijlen richt op de bovenkant van de markt, door nu zowel Oracle, SAP als IBM als concurrenten te noemen. Dat is nog eens een formidabele competitie…

Merkwaardig genoeg blijft LinkedIn de kleine professionele netwerken voor specifieke beroepsgroepen (denk bv. aan GitHub, StackOverflow, Dribble) volledig negeren. Want dit is wat LinkedIn over concurrende professsionele netwerken te zeggen heeft:

The market for online professional networks is new and rapidly evolving. Other companies such as Facebook, Google, Microsoft and Twitter are developing or could develop competing solutions. Further, some of these companies are partnering with third parties to offer products and services that could compete with ours. We face competition from a number of smaller companies in international markets, such as Xing in Germany and Viadeo in France, that provide online professional networking solutions, as well as Internet companies in the customer relationship management market, such as salesforce.com (Chatter and Jigsaw). Additionally, we compete against smaller companies that focus on groups of professionals within a specific industry or vertical.

En in die laatste zin ontbreekt dus iedere verwijzing naar een specifieke site. Wel meer dan een jaar een verklaarde onzinoplossing als BranchOut noemen, maar StackOverflow geen vermelding geven? Heel bijzonder…

En als terzijde, waarom noemt LinkedIn Glassdoor niet? Deze site heeft ondertussen volgens eigen zeggen meer dan 18 miljoen ‘members’ en is daarmee ruim 5 miljoen ‘members’ groter dan XING.

Geef een reactie