Vacaturesite top 10: de uitzenders zijn terug!

Vacaturemonitor, negatiefEen meer dan opvallende ontwikkeling; de vacature-aggregators van USG People en Randstad zijn plotseling terug in de vacaturesite top 10. Vanuit het kanarie in de kolemijn principe zou dit onder normale omstandigheden betekenen dat er een economisch lichtpuntje kan worden bijgetekend. Maar de huidige omstandigheden zijn allesbehalve normaal te noemen. Met de komst van deze twee uitzenders zijn JobTrack en Vacaturevijver uit de top 10 verdwenen.

Het aantal vacatureplaatsingen is opeens extreem veel lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (-38,2%). En ook het volume aan unieke vacatures is fors lager (-11,1%), hoewel het gat tussen beide percentages nog altijd meer dan aanzienlijk te noemen is. En vooral dat gat tussen beide percentages blijft voor mij een hersenkraker.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 17 – 19). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 17 – 19). Bron: Jobfeed

Jobbird blijft vrolijk het hoogste lied zingen, op grote afstand gevolgd door Werk.nl. Laatstgenoemde site lijkt overigens steeds meer op een vacature-aggregator en is daarmee nog waardelozer geworden dan het al was. Want vanzelfsprekend is Werk.nl met deze nieuwe poging ook nog eens de slechtste vacature-aggregator die ooit het daglicht heeft gezien. Er moet anti-kennis bij UWV zitten, anders kan je niet zo consequent uitsluitend de verkeerde dingen doen.

Collega-aggregatoren Gus.nl en DOVAjobs zijn na lange tijd weer terug in de Vacaturesite top 10 en verdringen hiermee collega aggregator Vacaturevijver en VNU’s JobTrack uit de top 10. Het is overigens nog altijd niet duidelijk wat VNU (lees: De Persgroep) met JobTrack gaat doen, maar dat is een heel ander verhaal. Want het is opvallend te noemen dat een tweetal vacature-aggregatoren van uitzenders (USG People met Gus.nl en Randstad met DOVAjobs) tegelijkertijd terugkeren in de top 10. Onwillekeurig denk ik dan aan een groen waasje aangezien uitzenders de eerste zijn die een economisch herstel inluiden. Maar of dat onder de huidige omstandigheden ook het geval is, valt te worden betwijfeld. Tenslotte kan het ook een indicatie zijn van de verdringen door flex van vaste banen. en dan zou dit eerder als een rood waasje moeten worden aangemerkt.

Joof.nl is door Jobfeed op de blacklist gezet en zal dus niet meer terugkeren in de vacaturesite top 10.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Sinds vorige week is de social media ‘buzz’ geschoond van overactieve eigen accounts van de verschillende sites. En daarmee wordt de ‘werkelijke’ buzz van de verschillende vacaturesites getoond. Met als gevolg een volstrekte dominantie van Werk.nl. Waarbij niet alleen het buzzvolume maar ook het negatieve buzzsentiment het hoogste is van alle partijen. LinkedIn is in dit overzicht overigens niet meegenomen omdat de vacaturesite van LinkedIn niet kan worden geisoleerd van alle andere buzz over dit professionele netwerk.

Geef een reactie

5 Comments
 • Michiel van Beek
  says:

  Weet jij meer hondje van Asterix en Obelix?
  Tot nu toe één grote radiostilte terwijl het lijkt alsof één van de grotere vacaturebanken straks niet meer bestaat, zonder een rimpelinkje achter te laten in de recruitmentvijver. Zonde of kennelijk niet, want blijkbaar niet interessant…  

 • Andre Engels - botoperator Jobfeed voor WiseGuys/Coosto
  says:

  Dat verschil tussen het aantal vacatureplaatsingen en het aantal unieke vacatures, zou dat niet kunnen liggen aan het verlaten van het freemium-model door Banenmatch en Jobselectie? Ik kan me voorstellen dat in het verleden flink wat jobs naar de 2 of 3 meest relevante jobsites werd gestuurd, plus dan nog naar Banenmatch, Jobselectie en Jobbird omdat die toch sowieso gratis waren. Nu gaan die ‘extra plaatsingen’ alleen nog naar Jobbird, wat als gevolg zou hebben dat het aantal plaatsingen per vacature afneemt.

  • Marc Drees
   says:

   Het lijkt er op dat Banenmatch op haar schreden terug aan het keren is (dus weer als gratis vacaturesite door het leven gaat). De volumes zijn hierdoor zeker gedaald, maar de omvang van de daling is volgens mij veel groter dan uitsluitend vanuit de krimp van de voormalige freemiums kan worden verklaard. Maar dat is natuurlijk relatief eenvoudig uit te zoeken en dat is wat ik ga doen. Met dank voor de tip!