Angstaanjagende grafiek van onze beroepsbevolking

Zelfs voor het infographics-minnende deel van de bezoekers moet onderstaande grafiek ondubbelzinnig duidelijk zijn in de angstaanjagende boodschap die het bevat; een groeiende beroepsbevolking ten opzichte van een krimpende werkzame beroepsbevolking:

Omvang beroepsbevolking en werkzame beroepsbevolking (*1.000), januari 2003 – april 2013. Bron: CBS

Omvang beroepsbevolking en werkzame beroepsbevolking (*1.000), januari 2003 – april 2013. Bron: CBS

Voor eenieder die verwacht dat in komende jaren de beroepsbevolking gaat krimpen als gevolg van de uitstroom van massa’s grijze duiven, think again. Die krimp gaat er voorlopig niet komen. En denk bij voorlopig aan de komende 10 jaar.

Geef een reactie

8 Comments
 • Bertrand
  says:

  Het effect schijnt voor een deel te komen doordat partners van kostwinnaars die werkloos zijn geworden zich nu ook gaan inschrijven als werkzoekende. 1 werkloze is dan twee werkzoekenden. 

 • Stijn
  says:

  Wordt wel een beetje extra dramatisch gemaakt door X-as die niet bij 0 begint maar bij 6.4 mio.
  Maar boodschap blijft intact: geen lekker plaatje..

 • Marc Drees
  says:

  Je hebt helemaal gelijk! Blunder van mijn kant…
   
  De grafiek is ondertussen aangepast en toont de juiste aantallen. De eerdere versie was overigens de ontwikkeling van het mannelijk deel van de beroepsbevolking. Waaruit overigens duidelijk wordt dat we vooral in een mancession zitten…

  • Annemarie Stel
   says:

   Zitten de 700.000 ZZP’ers ook in de ‘werkzame beroepsbevolking’? Zo nee, dan is de boodschap al een stuk minder angstaanjagend. Afgezien van de ZZP’ers die zich tegenwoordig bij de Voedselbank blijken te melden.

   • Marc Drees
    says:

    Jawel, ZZP’ers zitten zowel in de beroepsbevolking als de werkzame beroepsbevolking. Tenzij ze natuurlijk minder dan 12 uur werk in de week hebben, want dat is de grens die voor de nationale definitie van werkzaam wordt getrokken…