MyRecruiter: matching zonder meerwaarde

Logotype MyRecruiterNaar aanleiding van onderstaande reactie bij mijn hernieuwde review van de match-engine Bright heb ik een bezoek gebracht aan MyRecruiter:

Wanneer ga je de match engine van MyRecruiter.nl testen?  Deze is wel gebaseerd op domeinkennis recruitment

Een match-engine met domeinkennis. Die ook nog het volgende over zichzelf zegt:

Ongeveer 3.5 miljoen hoger opgeleiden in Nederland en 250.000 vacatures op HBO+ niveau moeten elkaar zien te vinden. MyRecruiter levert de kennis en de technologie om deze groepen te verbinden. De Intelligente Matching software van MyRecruiter.nl komt voort uit jarenlange ervaring op het gebied van online werving en inzet van de slimste techneuten.

Da’s fijn, maar wat ga ik daarvan merken? Tijd voor een verkenning.

De homepage
Dit is de homepage van MyRecruiter:

MyRecruiter | Homepage

Werkgever en kandidaten gaan elkaar vinden dankzij MyRecruiter. En dat gebeurt via bewezen betere matches. Het was overigens fijn geweest als MyRecruiter dat bewijs had meegeleverd, want anders blijft dit statement toch behoorlijk in het luchtledige hangen.

De belofte aan hoogopgeleiden is overigens als volgt:

MyRecruiter | Voordelen werkzoeker

Kijk eens aan, geen bakken met vage jobs, maar alleen de beste matches. Wie wil dat nou niet? Maar kan MyRecruiter deze belofte ook inlossen?

Tijd om de call-to-action Schrijf je in aan te klikken. En na de nodige registratieschermutselingen kom ik op de volgende pagina terecht:

MyRecruiter | Profiel, 1

Mijn recruiter? Had ik daarom gevraagd? Ik zou toch de beste matches krijgen waar ik vervolgens direct op kan reageren? Waar heb ik dan een recruiter voor nodig? Wegwzen Miriam!

Verder is mijn invuloefening tot Online interview bestempeld, een ‘interview’ waarbij ik als eerste mijn LinkedIn profiel koppel zodat het gros van de door MyRecruiter gevraagde informatie wordt ingevuld:

MyRecruiter | Profiel, 2

Om onduidelijke redenen is MyRecruiter echter niet in staat mijn opleiding te extraheren, waardoor hier alsnog extra invoerwerk nodig is. Daarnaast is er enig invoerwerk vereist bij Ambitie en Psyche, maar de omvang hiervan is zeer beperkt. Het enige nadeel is dat MyRecruiter haar knop Opslaan niet zelden below the fold heeft verborgen waardoor het me niets zou verbazen dat nietsvermoedende gebruikers hun invoer niet opslaan vanuit de verwachting dat dit automatisch gebeurt.

Nadat ik klaar ben met het invoerwerk klik ik natuurlijk meteen op de knop Matches. En dat levert tot mijn afgrijzen het volgende resultaat op:

MyRecruiter | Matches

Mijn oog valt uitsluitend op de tekst Overzicht gemaakte matches, met daarachter het akelige cijfertje 0. Geen matrches? Is dat het resultaat van mijn inspanningen? Had MyRecruiter mij dat niet eerder kunnen zeggen? Maar let op, wat staat er bovenaan in aanzienlijk kleinere lettertjes?

Onderstaande vacatures zijn door organisaties gematcht en zij hebben dus specifiek aangegeven jouw profiel interessant te vinden voor deze functie. Interesse? Geef kort je motivatie weer en je solliciteert rechtstreeks bij het bedrijf.

Zou MyRecruiter niet weten dat een groter lettertype automatisch het oog als eerste daar naartoe trekt? Blijkbaar niet. Want mijn eerste reactie is om per direct uit te loggen en nooit meer terug te komen. En om MyRecruiter aan te klagen voor phishing. Terwijl er wel passende vacatures zijn, alleen die laat MyRecruiter niet als eerste zien… Erg logisch als je net je gegevens hebt ingevoerd. Alsof er dan al meteen bedrijven zijn geweest die mijn profiel interessant vinden.

Afijn.. Als ik via de menu-optie Matches naar het item Vacatures navigeer krijg ik dit te zien:

MyRecruiter | Vacatures

Er waren overigens twee passende vacatures, maar ik heb per ongeluk op een van de twee gesolliciteerd. Ging iets te makkelijk…

Helaas legt MyRecruiter niet uit wat dat groene balkje betekent. Is dat de kwaliteit van de match? Hoeveel groener en/of langer kan het balkje worden? Of is het groene balkje gewoon een gezellig kleuraccent? Ik heb geen idee…

Als ik op de functietitel Projectmanager (Internationaal) klik komt dit tevoorschijn:

MyRecruiter | Popup vacature

Ik heb eerst de electronenmicroscoop van zolder moeten halen voordat ik de tekst van deze vacature kon lezen. En ook nog eens een inline slider… Brrr…

Als ik op de microscopisch kleine tekst Toon vacature klik krijg ik dit te zien:

MyRecruiter | Vacature

Holy crap, hoeveel moeite moet ik doen om de vacature in zijn totaliteit te zien? Een gesloten luxaflex die ik allemaal zelf moeten open klikken. Goddamn! Daarnaast zie ik op geen enkele manier waarom deze vacature zo goed op mijn profiel past. Het enige dat ik wel zie is dat de standplaats Brussel is en dat ik een radius van 50 km rondom Voorschoten heb ingevuld in mijn profiel. Een perfecte match waarbij mijn gedachten onwillekeurig afdwalen naar Werk.nl…

IK heb het wel gezien, dat MyRecruiter.

Conclusie
Wat is erger dan na een belofte van perfecte matches geconfronteerd te worden met niet-passende vacatures (denk Bright)? Inderdaad; na een dergelijke belofte geconfronteerd te worden met 0 vacatures. MyRecruiter geeft mij de slechtst mogelijke ervaring omdat de site mij wil doen geloven dat er geen vacatures zijn. Een eersteklas blunder die tot een bijzonder negatieve eerste ervaring leidt. Omdat vervolgens de vacatures die stiekem wel beschikbaar blijken te zijn ook niet passen blijft de ervaring ronduit negatief. Domeinkennis of niet, MyRecruiter brengt het er voor mij als werkzoeker niet beter vanaf dan Bright.

Achtergrond
MyRecruiter is een handelsnaam van IM-PEOPLE BV; een bedrijf dat zich bezig houdt met Recruitmentactiviteiten en outsourcing. Enig aandeelhouder en bestuurder is Thomas van Beem.

Geef een reactie

8 Comments
 • Jos
  says:

  ’t Ziet er niet lelijk uit, maar zonder dat er proactief naar daadwerkelijk openstaande vacatures wordt gezocht, vacatures worden bijgehouden, etc. heeft dit nul kans van slagen.
   
  Ben net als Thomas wel benieuwd naar de concrete succesverhalen.

 • Jeroen
  says:

  Marc: ik kan niet anders dan jouw ervaringen beamen. Enkele maanden geleden waagde ik een poging aangezien deze (mij onbekende partij) er ernstig interessant uitzag en je wel mooi het idee weet te geven dat je kansrijk bent. Helaas.
   
  Thomas: welke succes heb je vooralsnog bereikt en hoe positief zijn de reacties die je hebt ontvangen?

  • Thomas van Beem
   says:

   Beste Jeroen,
    
   Je hebt waarschijnlijk in de eerste fase van MyRecruiter een profiel aangemaakt. We hadden toen nog vrijwel geen vacatures. Inmiddels is dat aantal behoorlijk groter. Ons model werkt m.n. op grote aantallen: veel vacatures en veel kandidaten. Onze matching kan op basis van  veel factoren de beste banen en de beste kandidaten selecteren. 
    
   Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om eerst de vacatures in te zien alvorens je in te schrijven. Dat voorkomt teleurstelling als blijkt dat we jouw ideale baan (nog) niet in het systeem hebben staan.
    
   Ik hoop dat je het tzt nog eens gaat proberen en je ervaring positieve zal zijn.
    

 • Thomas van Beem
  says:

  Marc,
  Dank dat je op mijn uitnodiging bent ingegaan om ons nieuwe platform te testen. Naast de afgelopen periode ontvangen (veelal positieve) reacties van sollicitanten en organisaties staan we namelijk graag open voor de kritische noot. Het platform is immers nog jong is en er zijn zeker verbeterpunten. Stap voor stap werken we aan onze roadmap, en elke dag voeren we vernieuwingen en verbeteringen door. 
  Graag nemen we ook jouw inzichten ter harte. Laten we die binnenkort eens nader bespreken. Overigens zeker jammer dat op jouw profiel weinig passende vacatures zijn gematched. Passend bij ons wil overigens zeggen dat je voldoet aan de eisen die de organisatie aangeeft en dat de vacature óók past bij wat je in je ambitie hebt aangegeven. Voor wat betreft jouw opmerking dat we opleidingen momenteel niet met LinkedIn synchroniseren, dat klopt. Dit heeft te maken met het feit dat zij een eigen invoer gebruikt voor opleidingen, die onvoldoende goed is te classificeren. Vandaar.
  Marc, graag ga ik nader met je in op hoe we onze visie op innovatie van de recruitment markt vertalen naar een praktische matching tool. Ik  nodig je uit om je een kijkje in onze keuken te geven. Geven we je meer inzicht in onze match algoritmes, structuur en aanpak. Onze dialoog kan zeker bijdragen aan het verwezenlijken van de perfect match voor individu en organisatie. We staan meer dan open voor kritiek (zeker van ervaringsdeskundigen) en doen daar ook zeker wat mee. Kortom: ik kijk uit naar een vervolg.

  • Marc Drees
   says:

   Als je de perfecte match-engine wil realiseren is het eerste wat je moet doen het idee van de perfecte match loslaten. Of liever gezegd: het idee dat een match-engine de perfecte match tussen bedrijf en persoon kan maken is een luchtkasteel op basis van een ernstige overschatting van de mogelijkheden van technologie.
    
   Het zo goed mogelijk faciliteren van de zoektocht door het aanbieden van potentieel goede matches middels een goede user experience is een veel beter streven. En voorkomt gegarandeerd teleurstelling bij werkgevers en werkzoekers.
    
   Binnenkort een vervolg met koffie en dialoog!

   • Thomas van Beem
    says:

    Leuk je gesproken te hebben! Ik hoop dat we je duidelijk hebben kunnen maken waar we mee bezig zijn en waar we naar toe willen. We zullen de komende tijd met nieuwe releases komen om onze claim op Matching verder invulling te geven.
    Ik hoop dat onze zomeractie heel veel nieuwe vacatures gaat opleveren. Hoe meer vacatures, hoe beter de matches. Thanks voor je tips en commentaar!