Vacaturesite top 10: Banenmatch down, LinkedIn up

Vacaturemonitor, negatiefDe vorige week heringetreden vacature-aggregators van USG People en Randstad zijn nog altijd aanwezig in de Vacaturesite top 10, zij het dat ze het maar net redden op de plaatsen 9 en 10. Buiten de top 10 staan GoudenGidsBanen en JobTrack te dringen om terug te keren, verder is het opvallend om te zien dat CareerBuilder weer enig leven lijkt te vertonen, zij het op respectabele afstand (plaats 16).

Het aantal vacatureplaatsingen is extreem veel lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (-37,4%) terwijl het volume aan unieke vacatures –5,1% lager is in vergelijking met vorig jaar.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 18 – 20). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 18 – 20). Bron: Jobfeed

De grafiek toont vooral de vergane glorie van Banenmatch; van 9,9% marktaandeel in 2012 naar 3,5% in 2013. Een volstrekte implosie van de voormalige freemium vacaturesite die recent weer (tijdelijk?) freemium is geworden. Er is echter nog geen teken van verbetering te zien in het vacaturevolume.

Hoewel misschien minder zichtbaar is de groei van LinkedIn nog indrukwekkender dan de ineenstorting van Banenmatch. Want waar Banenmatch krimpt tot iets meer dan 1/3 van haar vroegere zelf, groeit LinkedIn maar liefst met een ruime factor 3, van 0,6% naar 1,9% marktaandeel. De vraag of LinkedIn al dan niet als een vacaturesite moet worden gezien lijkt hiermee genoegzaam beantwoord. Met een groeiende populariteit in Nederland, ook bij het middelbaar opgeleide deel kan aangenomen worden dat de groei van LinkedIn als vacaturesite voorlopig nog niet voorbij is. Met als eerste slachtoffers Monsterboard en Banenmatch? Dat zou pas indrukwekkend zijn!

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Sinds twee weken geleden is de social media ‘buzz’ geschoond van overactieve eigen accounts van de verschillende sites. En daarmee wordt de ‘werkelijke’ buzz van de verschillende vacaturesites getoond. Maar waar verleden week Werk.nl nog absoluut dominant was (72% van alle buzz) zijn deze week Monsterboard (verleden week 16%) en vooral Banenmatch (verleden week 9%) bezig aan een formidabele opmars. En deze opmars is gebaseerd op werkelijke interactie, niets slechts zenden via nieuwe social media accounts.

Desondanks veroorzaakt Werk.nl nog bijna 50% van alle social media buzz, waarbij het negatieve sentiment zoals te doen gebruikelijk verreweg het hoogste is van alle vacaturesites uit de Vacaturesite top 10.

Geef een reactie

1 Comment