Verslaafd

SysteemverslavingOoit heb ik Marc Drees Klein Duimpje genoemd. Omdat hij telkens heroïsch het woud van ‘innovaties’ ingaat en er elke keer ook weer weet uit te komen, al dan niet met het slappe kadaver van een Deathpool-kandidaat onder de arm. En het is echt een heel Eng Bos. Achter elke boom kan zich iets verschuilen dat een revolutie teweeg gaat brengen in recruitment- of HR-land. Wat te denken van een tool “that automates the performance-review creation process while combining social recognition and feedback with actionable insights” (deze is inmiddels ter ziele). Of een methodologie, 1-Page genaamd, “that brings a ‘system of engagement’, rather than a ‘system of data’ to management and HR across the entire organization” (deze gaat binnenkort ter ziele, want het filmpje is dan wel kek, het idee behelst niet meer dan het leveren van een opgeleukt cv).

Ik kan me wel voorstellen waarom ‘ontwikkelaars’ telkens weer voor de bijl gaan en dat door prachtige vooruitzichten verblinde venture capitalists miljoenen dollars of euro’s – meestal dollars – verbranden aan de ontwikkeling van dit soort ‘systemen’. De mogelijkheden lijken immers eindeloos. “Silicon Valley is guilty of many sins, but lack of ambition is not one of them”, zegt Evgeny Morozov in To Save Everything, Click Here: The Folly of Technological Solutionism. We gaan HR en recruitment digitaal de 22e eeuw in parachuteren. Dit is de finale en ultieme oplossing die alle andere oplossingen overbodig gaat maken. Iedereen zit op dit product te wachten. Maar het verbaast me dat we er na al die tijd nog steeds niet achter zijn dat dit soort dingen nog nooit de gewenste of zelfs maar de voorspelde resultaten hebben opgeleverd en dat ook nooit zullen doen. En dat niemand – op een handvol geeks na – er op zit te wachten.

Vastberadenheid

Want in al die jaren dat ik nu meeloop, heb ik in elk geval één ding geleerd: deze systemen proberen menselijk gedrag te veranderen en dat gaat altijd mis. Gedrag is net water. Het piept overal doorheen. Kandidaten zijn eigenwijs. Hiring managers zijn eigenwijs. Iedereen weet het altijd beter. De HR- of recruitmentwerkelijkheid is een stuk ingewikkelder dan zo’n PHP-kloppertje zich kan voorstellen. En toch gaat het maar door, de ene ‘oplossing’ na de andere, Powerpoints of Prezi’s vol en dat allemaal in een volstrekt negeren van de vastberadenheid waarmee de praktijk zich verzet tegen de theorie. De Trendrede 2013 noemt het systeemverslaving. We worden afhankelijk van systemen die we zelf creëren. En we hebben onrealistische verwachtingen van deze beperkt bruikbare instrumenten, waardoor er telkens weer onverwachte ‘nieuwe’ problemen opduiken.

Ik hou echt van technologie. Kan niet meer zonder smartphone en tablet (denk ik). Vind het geweldig dat ik zoveel online kan afhandelen – van shoppen en kwetteren tot het doorgeven van de meterstanden. Maar er zijn grenzen. “It’s never been cheaper to act on one’s stupidity”, zegt Morozov en dat zeg ik hem na: sommige zaken zijn gewoon niet voor 100% in technologie te vangen en wie het toch probeert, houdt zichzelf voor de gek. Ik denk dat HR en recruitment er daar twee van zijn.

Geef een reactie

36 Comments
 • Michel Rijnders
  says:

  Kort door de bocht heb je volgens mij 2 soorten technologie: 
  1. probeert de mens te ondersteunen om processen en communicatie eenvoudiger en sneller plaats te laten vinden
  2. probeert de mens overbodig te maken
  Die laatste zijn de ideeen en technieken die vooralsnog volop falen. Zij proberen problemen te creeeren die er niet zijn en op te lossen. Vaak is technologie hierin leading en worden puur technische oplossingen bedacht door PHP kloppers. De eersten zoeken eerst naar de oplossing van een probleem en proberen dit vervolgens door een PHP klopper op te laten lossen. Zij proberen daadwerklijk problemen op te lossen.
  Dat grote getalen blind achter 2. aanrennen komt door een combinatie van onwetendheid en de mooiere onhaalbare beloften die gemaakt worden. Waarschijnlijk in een rode waas waarin getracht wordt zichzelf overbodig te maken, want dan hoef je minder te doen en na te denken. De interessante vraag is waarom de HR / recruitment wereld hier in grotere getalen blind achteraan lijken te rennen dan andere sectoren.

  • Arno Bouwens
   says:

   Volgens mij kun je wel stellen dat HR/Recruitment in grotere getallen op social media is gedoken als de holy grail, maar ik durf te betwisten dat HR/Recruitment in grotere getallen achter het overbodig maken van de mens aan loopt dan andere sectoren. Dit is volgens mij een sterk staaltje navelstaarderij! Lees alleen https://fd.nl/economie-politiek/columns/heleen-mees/375662-1305/apples-duikvlucht al van gisteren (een miljoen robots!!)

  • Dirk Goossens
   says:

   Beste Michiel, een uitstekende en dappere vraag, waar je waarschijnlijk spijt van krijgt. Mijn punt is drieërlei. Enerzijds zegt mijn gezond verstand me dat het inzicht van Stel dat systemen met hysterische verwachtingen deze veelal niet waarmaken, nogal wiedes is en daarmee onvermeldenswaardig. Anderzijds zegt mijn gezond verstand dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken en dat dat ook niet hoeft, maar dat er bij systemen wel een tendens bestaat om dat toch voor elkaar te krijgen doordat er steeds nieuwe specificaties bijkomen.
    
   Al doende probeer ik het begrip idiofectie aan populariteit te laten winnen, omdat het zo’n mooie tegenhanger is van het begrip confectie en omdat het in combinatie met het woord productspecificatiefeedbacklus een googlewhack is.

   • Annemarie Stel
    says:

    Dat systemen de hysterische verwachtingen niet waarmaken, is helemaal niet onvermeldenswaardig. Ten eerste wordt er een smak geld aan uitgegeven dat niet besteed kan worden aan het terugdringen van de honger of verbetering van de werkomstandigheden in Bangladesh, wat mij écht nijpende problemen lijken. Ten tweede leidt het zelden of nooit tot verbetering van de praktijk, omdat het niet gaat over de kern van de zaak: hoe mensen met elkaar omgaan. 
    Van mij mogen er nog heel veel processen geoptimaliseerd, geautomatiseerd of anderszins gealgoritmiseerd worden, maar als het over HR en recruitment gaat, past al die systeemfanaten op z’n minst enige bescheidenheid.

    • Dirk Goossens
     says:

     Het is kenmerkend voor een treehugger om te veronderstellen dat verspild geld had kunnen bijdragen aan het terugdringen van honger of dat geld überhaupt kan bijdragen aan het terugdringen van honger; over hysterische verwachtingen gesproken. En bescheidenheid past mij als HR-systeemfanaat niet. Ten bewijze daarvan zal ik op afzienbare termijn werelddominantie verwerven met een dergelijk systeem, waarna ik prompt opmerkingen zoals de jouw strafbaar zal stellen.

     • Marc Drees
      says:

      Over welk systeem spreken wij? Is het JobXS dat een grotere kans van slagen had toen het nog als Carrriereraket door het leven ging en voordat een CEO in een filmpje cv’s en vacatures “together smashte”? Of is het een een ander ideodee uit de eindeloze en volstrekt onnavolgbare kronkelingen van jouw brein? 

      • Dirk Goossens
       says:

       Het idee om mij op film te zetten kwam niet uit mijn koker.
        
       Het gaat hier om hrcontact, waarmee volledige macht verkregen wordt over alle recruiters, dus ook de recruiters van mij vijandig gezinde legers. Als je de recruiters van de vijand beheerst beheers je de legers van je vijand. Almacht! Maar ik dacht dat je dit alles al wist.

       • Marc Drees
        says:

        Ik was er al bang voor dat je deze bedoelde… World domination is een ‘nobel’ streven maar zelfs het bereiken ervan (wat overigens nog nooit iemand is gelukt met uitzondering van virussen) is een genot waarvan naar alle waarschijnlijkheid slecht kort van genoten zal kunnen worden. 

 • Jos
  says:

  hoe de waard is..
   
  Ik denk dat ICT op maar heel weinig gebieden de mens misbaar maakt en dat het in ons geval dan ook vooral gezien moet worden als zeer goed bruikbare tool voor de  oplettende, geïnteresseerde en nog immer hardwerkende HRM’er/recruiter. Geldt overigens ook voor andere vakgebieden.

 • Marc Drees
  says:

  Het probleem bij een zeer grote meerderheid van IT-toepassingen die als zegen voor het recruitmentdomein worden gelanceerd, is dat het ‘oplossingen’ zijn die naar een probleem zoeken. Niet zelden technologisch gedreven waarbij twee beelden automatisch opkomen: Revenge of the nerds en The inmates are running the asylum. Onderschat de tomeloze arrogantie van ontwikkelaars nooit. Zij zijn in het diepst van hun gedachten de enige die het echt snappen. Een bijzonder belangrijke reden voor de ongekende hoeveelheid IT crap die er op dit moment rondslingert. Binnen en buiten recruitmentland.

  • Arno Bouwens
   says:

   Mensen zijn altijd al op zoek geweest om processen te optimaliseren. In de eerste industriële revolutie kon dat door machines in de industrie te zetten in plaats van noest handwerk. In het vroege computertijdperk was dit door administraties en invoer ervan te automatiseren en nu met mobiel internet en mobiele devices door overal, ook onderweg, informatie te delen.
   Er zitten zeker zegeningen tussen, de rest moet je er met gezond verstand buiten houden.

   • Annemarie Stel
    says:

    Nou, zegeningen… Er zitten leuke dingen tussen. Het werk wordt er makkelijker of sneller door, we kunnen meer mensen bereiken etc. en da’s mooi. Zodra we echter ‘digitale reductie’ accepteren en beslissingen overlaten aan een systeem – denk aan een ATS dat iedereen met MBO er automatisch uitgooit – wordt het proces ‘suboptimaal’. En valt het gezond verstand ten prooi aan de o zo menselijke gemakzucht.

    • Dirk Goossens
     says:

     Doordat Marc Drees veranderd is van een zuurblogger in een mierzoete treehugsterhugger verplicht mijn gezonde verstand mij te reageren.
      
     Dat overspannen claims zelden realistisch zijn is niet informatief. Dat beslissingen, overgelaten aan een systeem, suboptimaal zijn is een gemakzuchtige conclusie en vaak onwaar. Gezond verstand is een oorzaak van vele, grote kwaden, uiteenlopend van de inquisitie tot homeopathie tot verwoestende wereldoorlogen. Reductie, of liever, hier, confectie, is een oorzaak van kleinere kwaden. Een industrieel revolutionair product als een t-shirt past niemand exact, maar het kleedt massa’s die voorheen in de kou stonden. Het spel tussen particuliere vraag en confectioneel aanbod tendeert richting idiofectie. Helaas is nog niet iedereen op het interweb bekend met dat begrip.

 • Jos
  says:

  Leuk om te lezen.
   
  Er zijn veel voorbeelden van minder goede ATS’en, vacaturesites, HR tools, etc. Maar om lekker cliché te zijn: Rome wasnt built in one day. Ik denk dat er (wellicht huidige?) pakketten zullen zijn die door middel van openstaan voor kritiek/verandering en geld vrijmaken voor verdere investeringen de stappen zullen maken om HR/Recruitment enorm te vergemakkelijken.
   
   
  @Rob – Inmiddels hebben we Magnus Carlsen

 • Rob van Elburg
  says:

  …moet bij artikelen als deze altijd een een beetje aan Gari Kasparov denken. “Geen enkele computer kan mij verslaan, want ik breng ‘de mens’ in het spel. Irrationeel, onverwacht, onprogrammeerbaar”……….
   
  Tot Deep Blue (II)…..

 • Arno
  says:

  HR en recruitment in technologie vangen is net zoiets als logistiek in technologie vangen en dan denken dat er geen mens meer aan te pas hoeft te komen. Het HR vakgebied is hier niet uniek in.
  Gelukkig kunnen en worden bedrijven van php-kloppertjes door de markt afgerekend als ze megalomaan prutswerk opleveren waarvan de implementatie stuit op weerstand van de beoogde gebruikersgroep.
  Ik hoop dat er nog veel technologisch ondersteunde toepassingen worden gelanceerd die ons leven makkelijker willen maken. En zo af en toe levert dit toch verrekte handige tools op; of dit nu op het HR gebied domein of het doorgeven van m’n meterstanden.