Bersin by Deloitte raaskalt over ATS’en

Logotype Bersin by DeloitteJosh Bersin van Bersin by Deloitte (het vroegere Bersin Associates) schrijft met enige regelmaat blogs om zijn onderzoeksrapporten te promoten. Zijn laatste promotieblog gaat over ATS’en. Onder de titel Are Applicant Tracking Systems Now a Commodity? komt Bersin met een nogal waarig verhaal als opmaat voor een rapport over High-Impact Talent Acquisition (wat dat dan ook moge wezen). Waarbij mijn wenkbrauwen door mijn haargrens heen knalden toen ik deze alinea las:

We are completing a major research program in High-Impact Talent Acquisition and just finished looking at many factors which contribute to world-class recruiting. What the data shows is that high-impact recruitment organizations […] are not differentiated by their applicant tracking systems. In other words, while you do need an ATS to run your recruiting process well, the selection and implementation of an ATS is unlikely alone to bring you to world-class.

Dit is er eentje in de categorie: u heeft longen nodig om te leven, maar als u niet ademt sterft u alsnog. Waarbij zelfs deze analogie mank gaat  want het hebben van een ATS hoeft helemaal niets te zeggen over de kwaliteit van het recruitmentproces, maar dit terzijde.

Is er daadwerkelijk een recruiter of hiring manager op deze aardkloot te vinden die denkt dat het enkele feit van de aanschaf van een ATS hem/haar voortaan “world class talent” (spontane braakneigingen) gaat opleveren?Geen weldenkend mens zal toch verwachten dat een stuk software ervoor gaat zorgen dat eindelijk die toptalentjes de deur gaan platlopen?

Maar om de een of andere reden sluit Bersin dit niet uit: selection and implementation of an ATS is unlikely alone to bring you to world-class. Unlikely, dus niet onmogelijk… Verbijsterend. De goede man dient bijgezet te worden in de galerij der onverbetelijke techno-optimisten.

Geef een reactie

2 Comments