Vacaturesite top 10: beweging aan boven- en onderkant

Vacaturemonitor, negatiefGoudenGidsBanen is weer eens terug. Deze aggregator van Adver-Online vacatures heeft na maanden afwezigheid net voldoende vacatures verzameld om uitzend-aggregatgor Gus.nl uit de top 10 te stoten. Hoera? In de categorie positief nieuws heeft Nationale Vacaturebank de tweede plaats veroverd.

Het aantal vacatureplaatsingen is extreem veel lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (-36,9%) terwijl het volume aan unieke vacatures -8,1% lager is in vergelijking met vorig jaar. Het heeft er ondertussen alle schijn van dat de maand mei in vergelijking met 2012 een zeer magere vacaturemaand gaat worden.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 19 – 21). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 19 – 21). Bron: Jobfeed

Verleden week was de vergane glorie van Banenmatch al duidelijk, maar deze week is het nog een maatje duidelijker; van 10,8% naar 3,8% in een tijdsbestek van slechts 1 jaar. Dat voel je bijna in je botten… Maar minstens zo opvallend vind ik wel de opmars van Nationale Vacaturebank naar de tweede plaats van de top 10. Hoewel Nationale Vacaturebank, Werk.nl en Banenmatch een soort strijd op leven en dood lijken uit te vechten om die 2e plaats. De verschillen zijn echt minimaal.

Ver boven het stof dat rondom dit gevecht opdwarrelt gaat Jobbird soeverein aan kop. De freemium vacaturesite stgijt echt met kop en schouders boven de andere vacaturesites uit. Maar dat deed Banenmatch vorig jaar ook. Waarmee maar weer eens duidelijk wordt gemaakt dat alle roem slechts tijdelijk is.

Verder is met de komst van GoudenGidsBanen is uitzend-aggregator Gus.nl van USG People uit de top 10 verdwenen. Een kort verblijf (slechts twee weken) voor Gus.nl waar DOVAjobs (uitzend-aggregator van Randstad) nog keurig een plaatsje in de top 10 weet vast te houden.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Sinds een aantal weken is de social media ‘buzz’ geschoond van overactieve eigen accounts van de verschillende sites. En daarmee wordt de ‘werkelijke’ buzz van de verschillende vacaturesites getoond. En daarmee is duidelijk dat vooral Werk.nl de gemoederen het meeste bezig houdt. Niet verwonderelijk, net zo min als het ferme negatieve sentiment van deze gemoederen. Overigens continueren Banenmatch en Monsterboard hun groei in het buzzaandeel.

Geef een reactie