Eurostat: werkloosheid in april gestegen naar 12,2%

Logotype EurostatHet werkloosheidspercentage in Euroland is in april 2013 gestegen naar 12,2%; de werkloosheid over maart was 12,1%. Een jaar geleden stond de werkloosheid in Euroland nog op 11,2%. Maar de verschillen tussen de Eurolanden zijn enorm.

De rapportage van de Griekse werkloosheid loopt twee maanden achter maar het land rapporteert de hoogste werkloosheid in de Eurozone: 27,0%. Op de voet gevolgd door Spanje, waar de werkloosheid in april is uitgekomen op 26,8%. Portugal volgt als derde op gepaste afstand met 17,8%. Maar met een werkloosheid van 15,6% is Cyprus verreweg de snelste groeier; in maart stond de werkloosheid nog op 14,5%. De reden van die snelle groei? De ‘redding’ van Cyprus door de Eurozone. En we kunnen er van vezekerd zijn dat in Cyprus de werkloosheid nog veel verder zal stijgen.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje). En sinds de Euroland gangbang ook Cyprus. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – april 2013). Bron: Eurostat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – april 2013). Bron: Eurostat

In een Euroland waar de werkloosheid vrijwel zonder uitzondering stijgt zijn Ierland, Frankrijk en Duitsland volstrekte outliers. Daar waar Duitsland een relatief sterke economie heeft, is dat in Ierland en Frankrijk zeker niet het geval. Het cijfer van Duitsland lijkt hiermee verklaarbaar en in Ierland is al sinds enige tijd sprake van een daling van de werkloosheid. Maar in Frankijk is de recessie zich juist aan het verdiepen. En gisteren werd nog het hoogste aantal werklozen in Frankrijk gerapporteerd. Desondanks is de werkloosheid in Frankrijk niet gestegen…

Als we naar de jeugdwerkloosheid kijken, is het beeld in sommige landen ronduit verschrikkelijk. Griekenland komt (voor februari 2013) uit op een ongekend niveau van 62,5% (in januari was het nog 59,1%…), Spanje staat ondertussen op 56,9%; gevolgd door Italie met 40,5%, Portugal met 42,5% en Ierland met 26,6%. Ter vergelijking; volgens de internationale definitie heeft Nederland een jeugdwerkloosheid van 10,6% ; na Duitsland (7,5%) en Oostenrijk (8,0%) is dat nog altijd de laagste jeugdwerkloosheid in Euroland.

Overigens is het opvallend hoezeer de cijfers van de jeugdwerkloosheid in de PIIGS landen verschillen met die van een maand geleden. Het lijkt er oprecht op dat deze landen er maar een slag naar slaan.

Geef een reactie

4 Comments