CareerBuilder komt met tablet toepassing

TabletMeer dan twee jaar geleden kwam vacaturesite Monster met haar iPad app. Ondertussen doet deze app bijzonder gedateerd aan, maar ook twee jaar geleden was de user experience al bepaald niet om over naar huis te schrijven. Met als grootste obstakel de onmogelijkheid om te solliciteren vanuit de app. Verder is het opvallend stil gebleven aan het iPad front als het om online recruitment toepassingen gaat. Tenminste, tot enkele dagen geleden. Want op 30 mei lanceerde vacaturesites CareerBuilder haar tablet toepassing:

CareerBuilder just launched an exciting new experience for tablet users that is redefining mobile job search (tablet.careerbuilder.com).

Gelukkig… CareerBuilder is redefining mobile job search. Stel je toch eens voor dat je slechts een goede recruitment app voor tablets zou lanceren? Daar heeft toch geen hond wat aan?

De homepage
Dit is de homepage van de CareerBuilder tablet app:

image

Een fijn Windows Metro stijltje en daarmee een stuk moderner dan de iPad app van Monster. En het is natuurlijk ook geen native app voor de iPad wat tenslotte ook helemaal niet noodzakelijk (of wenselijk) is. Maar een moderne toepassing is niet noodzakelijkerwijs een betere toepassing. Dus laat ik eens kijken wat CareerBuilder mij te bieden heeft.

Ik begin met het zoeken naar vacatures door op het vlak Search for your next job te tikken:

image

Een nogal verwarrend scherm als ik eerlijk ben. Ik zie van alles en nog wat, behalve een zoekveld. Om de een of andere reden heeft Careerbuilder ervoor gekozen om het zoekveld als een balk over de hele breedte van het scherm te plaatsen waardoor het niet meer als een zoekveld opvalt. Inderdaad, als ik op de tekst enter keywords and/or locations tik kan ik daar dus mijn zoekcriteria invullen… Niet bepaald een vanzelfsprekende interactie. Eerder bijzonder onhandig, want ik ben dus gewoon een tijdje op zoek geweest.

En als ik begin te typen, krijg is suggesties te zien. Heel bijzondere suggesties:

image

Ik heb geen idee wat ik met deze suggesties moet. Het verschil tussen deze suggesties is volstrekt onduidelijk en ik vraag me af wat ik eventueel uitsluit als ik op een van de suggesties klik. Geen idee. Daarnaast krijg ik bij geen van de suggesties het aantal vacatures te zien, wat tegenwoordig bij een autosuggest functie toch echt wel tot een best practice hoort.

Ik ben dus weer in extreme verwarring achtergelaten door CareerBuilder. Eens zien of het zoekresultaat mij minder stress oplevert:

image

Nee! Potverdrie, wat is dit nou weer voor een onzin? Een beetje lange functietitel zorgt per direct voor een ellipsis omdat het CareerBuilder wel een goed idee leuk om een uitzonderlijk groot font voor de functietitel te kiezen zonder een wrap-around functie voor de tekst mogelijk te maken. Het is altijd goed om grafisch design belangrijker te maken dan gebruiksgemak…

Verder is de hoeveelheid informatie per vacature wel zeer beperkt, en dat terwijl er meer dan voldoende ruimte zou zijn indien CareerBuilder iets minder bezig was geweest met vlakvulling in plaats van informatievoorziening. En waarom moeten vacatures in een two-up structuur worden getoond? Heeft onderzoek soms uitgewezen dat vacatures in meerdere kolommen prettiger leest? Ik kan me in dit verband nog een krankzinnige drie-koloms lay-out van Yacht herinneren die volstrekt onleesbaar was.

Er is een verfijningsfunctie aanwezig (het trechtericoontje aan de bovenzijde van het scherm) maar als ik daar op klik zie ik dit:

image

En beide refine opties werken niet. Ook hier heeft CareerBuilder nog geen kennis genomen van de best practices op het gebied van faceted search. Eye candy is blijkbaar veel belangrijker dan een goede gebruikerservaring. Wat meestal garant staat voor een korte hype en daarna een zwart gat.

Dit is hoe een vacature er binnen de CareerBuilder tablet toepassing wordt getoond:

image

Holy crap! Voor leesbaarheid kan per direct een vette onvoldoende worden gegeven. De tekst loopt ook nog eens eindeloos door, waarbij die fijne witruimte aan de rechterzijde meehelpt aan de verticale eindeloosheid van de vacaturetekst…

Maar er is hier wel iets heel bijzonders aan de hand. Want dat fletsblauwe vlak aan de rechterzijde zegt dat ik mijzelf kan vergelijken met maar liefst 351 sollicitanten, die dus blijkbaar al op deze vacature hebben gesolliciteerd! En dat is bijzonder goed nieuws (ook al vraag ik er ondertussen zo’n vijf jaar naar). CareerBuilder geeft inzicht in de bedrijfssector, werkervaring, opleidingsniveau, laatste werkgever en bezochte school van de sollicitanten. En dat ziet er zo uit:

image

Door deze sidebar kan ik scrollen om de andere criteria te zien. Waarbij ik het criterium van laatste werkgever een bijzonder merkwaardige vind:

image

Allereerst is het mijns inziens niet gepast om de werkgevers van sollicitanten te laten zien, maar als in bovenstaand voorbeeld 33% van de sollicitanten (dat zijn er dus meer dan 100..) van Paul Mueller Company komen dan zijn daar wel heel veel C-level executives en senior managers op zoek naar een baan. Buitengewoon onwaarschijnlijk, waarmee door CareerBuilder twijfel wordt gezaaid ten aanzien van de betrouwbaarheid van alle informatie over sollicitanten.

Het principe om potentiele sollicitanten meer informatie te geven over de eigen kans bij sollicitatie is zonder meer goed, maar de uitvoering is niet bepaald perfect. En feitelijk zijn die pie charts ook nog eens volstrekt overbodig.

Solliciteren is ook een bijzonder ervaring:

image

Een tablet is geen smartphone, maar waarom CareerBuilder geen mogelijkheid tot het solliciteren met een LinkedIn profiel biedt, gaat mijn voorstellingsvermogen te boven. Overigens wil CareerBuilder natuurlijk dat je een registratie (plus cv) bij de site hebt, maar bovenstaande functionaliteit is lachwekkend.

Overigens bleek ik te kunnen solliciteren door alleen mijn naam en e-mail adres in te vullen, wat ongetwijfeld tot positieve reactie van de kant van de werkgever zal leiden. Maar die sollicitatie levert ook nog eens onderstaande e-mail response op van CareerBuilder:

image

Fijn om te weten… Een bevestiging met felicitatie, maar verder helemaal niets. Afgezien van allerlei andere functies waar ik op kan solliciteren, maar ik had liever iets meer feedback gehad over vervolgstappen en dergelijke.

O ja, dit is er ook nog. Als ik op discover curated content to help guide your profesional live tik, krijg ik dit te zien:

image

Dezelfde contentaggregatie onzin als wat LinkedIn doet. En dan nog eens onderbroken met vacaturelijstjes en video’s van featured employers. Niet omdat bezoekers van deze applicatie hier naar op zoek zijn maar omdat werkgevers hiervoor extra betalen. Goed nagedacht van CareerBuilder…

Conclusie
Heeft CareerBuilder met deze tablet site an exciting new experience for tablet users that is redefining mobile job search gerealiseerd? Niet bij benadering. Tenzij een slechte user experience in de optiek van CareerBuilder gelijk staat aan een redefining mobile job search. Want hoewel CareerBuilder er twee jaar langer over heeft gedaan dan Monster is er in termen van kwaliteit van gebruik niets van te merken.

Geef een reactie

2 Comments
 • Andre Engels (medewerker Jobfeed bij Wise-Guys/Coosto)
  says:

  <quote>
  Allereerst is het mijns inziens niet gepast om de werkgevers van sollicitanten te laten zien, maar als in bovenstaand voorbeeld 33% van de sollicitanten (dat zijn er dus meer dan 100..) van Paul Mueller Company komen dan zijn daar wel heel veel C-level executives en senior managers op zoek naar een baan.
  </quote>
  De percentage zijn ook wel erg verdacht: 33% en 4 keer 17% – 4 keer hetzelfde percentage en 1x het dubbele daarvan. Ik vermoed dan ook dat wat die percentages eigenlijk betekenen, is: 2 sollicitanten van Paul Mueller, 1 elk van die andere 4 bedrijven, en dan nog 345 waarvan we het niet weten of niet vertellen, en die we dus voor dit overzicht even niet meetellen.

  • Andre Engels (medewerker Jobfeed bij Wise-Guys/Coosto)
   says:

   Hmmm… Ik zie nu dat het antwoord er al bij staat: De “12” wil kennelijk zeggen dat het overzicht op basis van 12 sollicitanten is. Dus dan zouden er 4 van Paul Mueller zijn, en 2 van elk van die andere organisaties (plus 339 waarvan ze het niet weten). Ook een vreemde verdeling, maar zou nog net kunnen.