Vacaturesite top 10: weinig te melden

Vacaturemonitor, positiefGeen veranderingen deze keer in de top 10, hoewel we naar alle waarschijnlijkheid volgende week weer Vacaturevijver mogen verwelkomen. En ik was nog wel zo blij dat deze puist in het Nederlandse vacaturesitelandschap leek te zijn vertrokken…

Het aantal vacatureplaatsingen is veel lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden (-25,2%) terwijl het volume aan unieke vacatures 9,6% hoger is in vergelijking met vorig jaar. Een volstrekt bizarre situatie die mede het gevolg lijkt van een onevenredig hoog aantal vacatures bij Werk.nl.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 20 – 22). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 20 – 22). Bron: Jobfeed

Jawel, het verschil tussen het marktaandeel van Banenmatch een jaar geleden en nu is meer dan een factor 3! En het is nog niet afgelopen; volgende week bereikt het marktaandeel van Banenmatch een piek (voor zover het 2012 betreft). Overigens heeft Banenmatch ondanks het huidige, veel kleinere marktaandeel nog altijd kans gezien om Nationale Vacaturebank naar de vierde plaats te verwijzen. Werk.nl heeft de tweede plaats weten over te nemen van Nationale Vacaturebank. En Jobbird blijft natuurlijk met afstand de grootste vacaturesite van Nederland. Waarbij ik me overigens afvraag hoe Jobbird aan haar vacatures komt, maar daarover meer in een andere blog posting…

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Sinds een aantal weken is de social media ‘buzz’ geschoond van overactieve eigen accounts van de verschillende sites. En vanaf deze week worden ook de valse tweets van Vacaturesweb niet meegenomen; deze parasiet probeert in haar tweets op de ‘populariteit’ van Werk.nl traffic binnen te halen. Hiermee wordt de werkelijke buzz rondom Werk.nl vertekend.

Ondertussen heeft Banenmatch zich weer aan de top van de social media buzz weten te nestelen en dat is toch wel verbazingwekkend. Het is tenslotte niet zo dat Banenmatch ook maar bij benadering dezelfde belangstelling mag verwachten als Werk.nl.

Geef een reactie

2 Comments