Is Jobbird een traffic driver voor andere vacaturesites?

RM_regio_negatiefJobbird is verreweg de grootste vacaturesite van Nederland. Dat is op zich niet verwonderlijk, tenslotte heeft Jobbird een freemium model waarbij vacatures gratis geplaatst kunnen worden. En Jobbird heeft, als enige vacaturesite, bakken geld uitgegeven aan marketing. Maar zelfs dan is de dominantie van Jobbird extreem te noemen. Er is echter een mogelijke verklaring voor dat grote aantal vacatures.

Want het plaatsen van een vacature op Jobbird is zoals gezegd gratis. Nu is gratis een relatief begrip; tenslotte zijn de werkzaamheden voor het plaatsen van een vacature en het verwerken van de response niet gratis. Maar als een vacaturesite zijn vacatures automatisch doorplaatst op Jobbird is dat natuurlijk wel gratis. Tenslotte is de verwerking van de response geen issue voor de vacaturesite maar voor de vacaturehouder. Dus waarom zou ik als vacaturesite niet gewoon mijn vacatures op Jobbird plaatsen. Resultaat? Extra traffic zonder extra kosten.

Dat lijkt de redenering te zijn geweest van niche-vacaturesite ICTerGezocht. Als andere vacaturesites dezelfde redenatie hebben gevolgd, kan dit zomaar het grote aantal vacatures op Jobbird (deels) verklaren.

Laat ik beginnen met onderstaand zoekresultaat op vacature-aggregator ITvacature, een niche aggregator van IT vacatures.

image

Helaas is ITvacature een zeer foute aggregator, want net als Vacaturesweb toont ze bij het klikken op de functietitel van een vacature in bovenstaand zoekresultaat (vrijwel) de volledige vacaturetekst. En dat mag helemaal niet! ITvacature maakt zich dus ook schuldig aan het jagen op de tweede klik. Foei!

image

Niet alleen toont ITvacature dus vrijwel de volledige vacaturetekst, ze probeert ook nog eens nietsvermoedende werkzoekers gegevens te ontfutselen door een sollicitatieformulier aan te bieden. Overigens zou dat volgens ITvacature een bug zijn; naar aanleiding van mijn ‘sollicitatie’ kreeg ik onder meer de volgende reactie van de site terug:

De detailpagina’s met sollicitatiemogelijkheid behoort alleen getoond te worden bij de vacatures die direct op onze site geplaatst worden, en niet bij de vacatures die we op andere sites gevonden hebben. Deze worden direct doorgelinkt naar de site waar de vacature vandaan komt.

Dat sollicitatieformulier wordt binnenkort dus niet meer getoond bij gespiderde (pardon: gevonden) vacatures. Verder gaf ITvacature aan dat ze weliswaar online is maar nog in testfase. Jawel, we hebben er binnenkort dus weer een foute vacature-aggregator van Nederlandse bodem bij. Waarom toch?

Hoe dan ook, als ik helemaal onderaan de vacature op de hyperlink Originele link klik, gebeurt er dit:

image

Wat is dit nou weer? De vacature die ik op ITvacature had bekeken was van vacaturesite ICTerGezocht, niet van Jobbird. Dus hoe kan de Originele link van ITvacature dan verwijzen naar Jobbird? Is Jobbird soms vacatures aan het aggregeren en heeft ITvacature vervolgens diezelfde vacatures op haar beurt weer van Jobbird gespiderd? Gezien de opmaak (of liever, het gebrek daaraan) van de vacaturetekst  in Jobbird zou je dat bijna gaan denken, maar volgens Jan-Peter Cruiming (oprichter Jobbird) doet de site niet aan vacature-aggregatie. Of, in zijn woorden:

Wij aggregeren niet.. !!

Daar zit geen woord Spaans bij…

Maar hoe komen dit soort vacatures dan op Jobbird terecht? In het geval van bovenstaande vacature valt de ‘verdenking’ automatisch op vacaturesite ICTerGezocht. Maar waarom ziet de opmaak er dan zo rot uit en waarom is dan niet alle informatie uit de vacature zichtbaar? Om nog maar te zwijgen over het ontbreken van enige contactinformatie in de vacature of een bedrijfspresentatie van ICTerGezocht op Jobbird.

Als ICTerGezocht collega-vacaturesite Jobbird gebruikt als traffic driver zou je toch verwachten dat zij ook iets meer tijd zouden besteden aan de eigen presentatie en die van haar vacatures. Tenslotte ziet de oorspronkelijke vacature op ICTerGezocht er zo uit:image

Dat ziet er een stuk beter en completer uit dan op Jobbird en ITvacature.

Er is natuurlijk nog een andere mogelijkheid, namelijk dat een derde partij de vacatures van ICTerGezocht zonder medeweten van deze vacaturesite of Jobbird doorplaatst op laatstgenoemde site. Alleen lijkt me deze redenering zodanig vergezocht dat ik hem voorlopig maar in de categorie: hoogst onwaarschijnlijk plaats.

Helaas is in deze waanzinnige situatie de werkzoeker het kind van de rekening. Want als een werkzoeker via ITvacature een vacature weet te vinden zijn er drie kliks nodig om bij het vacatureformulier van ICTerGezocht te komen. En op geen enkel moment heeft diezelfde werkzoeker in dit geval de volledige vacaturetekst gezien. Dit is het niveau van het Nederlandse online recruitmentproces anno 2013. Om van te janken…

Overigens is dit de enig echte oorspronkelijke vacature; op de site van de werkgever:image

Maar in bovenstaand geweld zal deze vacature door niemand gevonden gaan worden. Met alle ellende voor de werkzoeker vandien…

Geef een reactie

4 Comments