Jobbird: vacature-aggregator (tegen wil en dank)

Vacaturesite ICTerGezocht gebruikt collega-vacaturesite Jobbird als een traffic driver. Dankzij een oplettende lezer kan dit met zekerheid worden gesteld op basis van onderstaand berichtje in de nieuwsbrief van ICTerGezocht:

ICTerGezocht nieuwsbrief, Q1 2013

Vermoedelijk is ICTerGezocht niet de enige vacaturesite die de mogelijkheid tot het gratis plaatsen van vacatures op Jobbird als een goedkope (lees: gratis) traffic driver ziet. Waarmee Jobbird een vacature-aggregator tegen wil en dank zou zijn geworden. Hoewel, Jobbird wil de grootste vacaturesite van Nederland zijn, dus misschien is het niet eens tegen wil en dank en verwelkomt Jobbird deze vacatures wel met open armen.

Als meerdere vacaturesites inderdaad Jobbird als een dumpplaats voor de eigen vacatures gebruiken, zou dit een verklaring kunnen zijn voor het relatief hoge vacaturevolume van Jobbird. Hoewel dit nog altijd schril afsteekt tegen de vacaturevolumes van de echte vacature-aggregators, zoals Indeed, SimplyHired, Jobrapido en een groeiend legertje me-too sites. Maar het business model van de echte vacature-aggregators is PPC (Pay Per Click). En vacaturesites die gebruik maken van de echte vacature-aggregators moeten dus betalen voor traffic naar hun site. Maar waarom betalen als je ook gratis traffic kan krijgen? Enter Jobbird.

Blijft over de vraag waarom ICTerGezocht de layout van haar vacatures bij het doorplaatsen op Jobbird martelt en de vacaturetekst afkapt. Want op die manier lijkt het net alsof Jobbird zelf actief aan het aggregeren is geslagen en zich ook nog eens schuldig maakt aan het tonen van de ‘volledige’ vacaturetekst. ICTerGezocht bewijst hiermee haar klanten en de werkzoekers die via Jobbird (of vacature-aggregators die Jobbird spideren en wederom de ‘hele’ vacaturerekst tonen) een slechte dienst.

In het kader van gratis hierbij een gratis advies aan Jobbird. Als je uitsluitend op volume en op geen enkele manier op kwaliteit en gebruikerstevredenheid wenst te opereren: nodig alle vacaturesites van Nederland (natuurlijk met uitzondering van de sites van De Persgroep) uit om hun vacatures gratis op Jobbird te dumpen. Wil je daarentegen ondanks het gratis imago ook nog enige kwaliteit uitstralen: nodig alle vacaturesites van Nederland (natuurlijk met uitzondering van de sites van De Persgroep) uit om hun vacatures tegen een PPC-model op Jobbird te plaatsen. Je bent tesnlotte al de facto een vacature-aggregator; waarom zou je er dan niet wat aan kunnen verdienen? En misschien gaan de leveranciers dan ook wat meer aandacht aan opmaak en volledigheid van de vacaturetekst besteden. Tenslotte is het niet langer gratis, en daarmee ‘waardeloos’.

Verder een gratis advies aan alle vacature-aggregators: stop met het spideren van Jobbird. Je spidert toch ook geen collega vacature-aggregators?

Geef een reactie

1 Comment
  • Marc Drees
    says:

    Goed nieuws van de kant van Jobbird. De vacaturesite heeft naar aanleiding van het artikel besloten om de vacatures van ICTerGezocht te verwijderen. In mijn optiek een verstandige zet.